Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Breivik har ingen medhjelpere

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Hovedetterforsker Kenneth Wilberg vitnet om politiets etterforskning i rettssal 250 onsdag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener Anders Behring Breivik har vært helt alene om drapene 22. juli. De har ikke funnet noen som har hjulpet ham verken fysisk eller psykisk, opplyser hovedetterforskeren.

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): I dag skal politiet legge frem sin etterforskning. Første vitne er hovedetterforsker Kenneth Wilberg ved Oslo politidistrikt.

Politioverbetjenten er tilknyttet voldsavsnittet og har vært med i teamet som hadde ansvar for etterforskningen.

- Vi har tatt for oss livet til tiltalte - fra han ble født til han ble pågrepet, startet Wilberg.

For å vise omfanget opplyste han at Kripos alene har foretatt 719 avhør tilknyttet Utøya og har også lagd oversikter for hver enkelt av de drepte på øya. Og fortsatt jobber femti politiansatte med saken.

Ingen medhjelpere

Selve analysearbeidet, en gjennomgang av kompendiet, Knights Templar, økonomien og anskaffelsene vil bli presentert senere i dag av andre politietterforskere.

- Vi har ikke identifisert fysiske eller psykiske medhjelpere.

- Vi føler oss sikre på den konklusjonen. Det er intet i materialet som viser at han har hatt medhjelpere, sier Wilberg.

Med psykiske medhjelpere mener han personer som har påvirket eller gitt tiltalte veiledning.

- Å finne ut om det finnes to levende celler som tiltalte hevder, har vært en del av etterforskingen.

1640 tips

Politiet har mottatt 1640 tips i saken. De aller fleste har kommet fra velmenende borgere, men de har også fått tips som Wilberg mener er bevisst villedende - samt noen fra psykisk ustabile personer.

Det er foretatt 5000 beslag og man har gått igjennom 64000 timer med video fra overvåkningskameraer som viser kun tiltalte. 11 land er kontaktet i forbindelse med søk etter internasjonale kontakter på nettet.

- Manifestet har vært en viktig kilde til informasjon og det er PST som har analysert dette på anmodning fra Oslo politidistrikt.

55 personer

55 personer er omtalt i dette dokumentet, to ukjente kvinner i en bil og den såkalte Richard Lionheart er ikke identifisert. 50 av dem er avhørt. De to som ikke nevnes er en venn fra barndommen og ektemannen til søsteren i USA.

- Vi har ikke full kontroll med tiltaltes kommunikasjoner på internett, men vi har gjort mye uten å finne noe som peker mot noen andre.

44 rettsanmodninger er sendt til utlandet. Kun ti av dem har man ennå ikke fått svar på, noe Wilberg mener er raskt ekspedert av samarbeidspartnerne.

Om Breiviks påstått eksisterende høyreekstreme organisasjonen Knights Templar sier han:

- Politiet har ikke funnet holdepunkter for at Knights Templar eksisterer i den form som tiltalte hevder.

Wilberg sier World of Warcraft (WoW) har aldersgrense 12 til 14 år internasjonalt. Det betegnes som urealistisk vold.

- Det er ikke et klassisk voldelig spill, fastslår han.

Det er foretatt vitneavhør med norske personer som har spilt sammen med Breivik.

8109 epostkontoer står oppført på Breiviks liste over mottakere av Manifestet, men bare 1002 fikk kompendiet på grunn av at Teleonors spamfilter kun tillater 1000 i døgnet. Wilberg sier at bare 959 faktisk mottok dokumentet, og om lag 700 av dem er politikere i Norge eller media.

Les også: - Depresjon eller skjult homse

– Ettergår dem ikke

Først i retten opplyste Breivik at en av de mer enn 8000 epostkontoene er tilknyttet Breivik.

- Vi ettergår dem ikke.

Han viste til at politiet har brukt ti måneder på 2000 personer i forbindelse med Utøya, og Wilberg sier at det er en uoverkommelig oppgave å ettergå alle.

- Hadde en enkelt epostadresse pekt seg ut, så hadde det stilt seg helt anderledes.

Wilberg føler seg sikker på at en granskning av dette ikke ville endre konklusjonene om at Breivik er alene og at Knights Templar ikke eksisterer.

Han kan heller ikke opplyse om noen av mottakerne svarte eller reagerte på Manifestet før bomben eksploderte klokken 15.25. Dokumentet ble sendt ut fra Breiviks datamaskin i en drøy halvtime fra klokken 14.09.

Forsvareren Geir Lippestad spør om hvor mange man ikke vet hvem er, og får bekreftet at det er mellom 7000 og 8000 mottakere man ikke vet hvem er.

På spørsmål fra forsvarerne om politiet har spurt den konkrete kanadiske epostleverandøren Hushmail som Breivik har rettet oppmerksomheten mot. Det har ikke politiet, opplyser Wilberg.

Den bosniske serberen, Pelermis, som har vært nevnt i media er også vurdert.

- Slik vi har lest artikkelen er det påstander som settes fram uten at vi har funnet grunn til å ettergå dette, sier Wilberg og viser til at et bilde av Breivik er manipulert. Bildet viser Breivik med et serbisk tegn risset inn på tommelen (noe han ikke har i virkeligheten).

Lippestad spør om de 44 anmodningene som er sendt til utlandet og ber om å få opplyst hvilke ti anmodninger man fortsatt venter på.

- Det er avhør av folk Breivik har handlet med for å få dokumentert anskaffelsene, konkretiserer Wilberg.

Forsvareren sier Breivik har endret sin forklaring om formen på Knights Templar.

- Vi tar utgangspunkt i det som står fast - etableringsmøtet i London og turene til Baltikum, der er det ingen endringer. Om det finnes andre motiv for reisene enn det tiltalte hevder, svarer Wilberg.

Sakkyndige Terje Tørrisen spør om arbeidet med Facebook-kontoene og om de har snakket med folk som kan beskrive hans måte å kommunisere på.

Wilberg ber om å få komme tilbake på dette.

I går vitnet fire av den tiltaltes venner. En av dem fryktet han hadde fått en dyp depresjon eller slet med undertrykt homoseksualitet . Ingen av dem husket slagsmål eller andre av de episodene Breivik selv hevder - i komåpendiet sitt - bidro til sin radikaliseringsprosess.

Ingen av vennene ønsket at tiltalte skulle være i samme rom som dem under vitnemålene.

Breivik selv tok ordet mot slutten av dagen og sa blant annet at han aldri har vært feminin og at episodene med utenlandske gjenger faktisk har skjedd.

Les også:

Ingen venner ville møte Breivik

- Åpen, ærlig og lojal

- Depresjon eller skjult homse

- Jeg har aldri vært feminin

Les alt om rettssaken i ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært