Vatikanet rystet av lekkasjer fra pavens dokumenter

Vatikanet er forferdet over at pavens hemmeligstemplede dokumenter er blitt lekket til italiensk presse. FOTO: Stefano Rellandini / Reuters / NTB scanpix
Vatikanet er forferdet over at pavens hemmeligstemplede dokumenter er blitt lekket til italiensk presse. FOTO: Stefano Rellandini / Reuters / NTB scanpix

Vatikanet fordømmer tyveriet av hemmeligstemplede dokumenter fra pavens innerste krets og omtaler det som et brutalt personlig angrep på pave Benedikt XVI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erkebiskop Angelo Becciu fra Vatikanet uttalte seg tirsdag om dokumentskandalen, der pavens personlige hovmester er blitt siktet.

– Det paven er blitt utsatt for, er brutalt, sa Becciu i et intervju med Vatikanets offisielle avis L'Osservatore Romano.

– Benedikt XVI har sett at dokumenter som ble stjålet fra hans hus, er blitt publisert, fortsetter erkebiskopen.

Han kaller offentliggjøring av de stjålne dokumentene en kriminell handling.

Pavens hovmester skal ha vært i besittelse av «en stor mengde» av pavens private dokumenter, skriver Vatikan-avisa. Den 46 år gamle hovmesteren ble i forrige uke pågrepet og anklages for å ha lekket en rekke dokumenter til italiensk presse.

Les også: - Pavens hovmester pågrepet i Vatikan-skandale

Dokumentene omhandler blant annet anklager om korrupsjon i forbindelse med tildeling av Vatikan-kontrakter. Det dreier seg også om intern uenighet om driften av Vatikanets bank. Saken er blitt kjent som «Vatileaks» i italienske medier.

Vatikanet har ingen varetekt, så mannen holdes i et rom hos politiet i den lille staten mens avhørene pågår. Blir han dømt, risikerer han opptil 30 års fengsel, og en eventuell straff skal sones i Italia.

Les flere nyheter

Personvernpolicy