Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Jeg har aldri vært feminin

Anders Behring Breivik avsluttet rettssaken tirsdag med å imøtegå påstander fra tidligere venner som vitnet. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at vennene hadde fortalt om hans feminine trekk, tok den tiltalte selv ordet på slutten av dagen. - Jeg har aldri vært feminin, mente Anders Behring Breivik.

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Etter fire vitnemål fra venner av tiltalte, fikk Anders Behring Breivik selv lov til å kommentere sine venners forklaringer og observasjoner.

Vennene er alle i bevisoppgaven ført opp som "tidligere venner" av ham.

Ingen av dem ønsket at Breivik skulle være til stede i rettssalen mens de vitnet, og han  forlot da salen, fulgt av to rettspsykiatrisk sakkyndige som observerte hans reaksjoner under vitnemålene.

- Dekkstift, ikke sminke

Et av dem omhandlet tiltaltes bruk av sminke, noe Breivik åpenbart mislikte sterkt ble nevnt.

- Jeg har ikke vært forfengelig etter 2006. Jeg har vært forfengelig tidligere, men jeg har aldri vært feminin. Dette pudderet var for å dekke en kvise. Det er mange menn som bruker dekkstift i Norge. Mange menn bruker dette i Norge, sa han.

- Det gir feil assosiasjon om at jeg skal være feminin eller transperson. Men mange bruker det, men man kan ikke kalle det sminke.

Om neseoperasjonen

Den tiltalte startet sitt innlegg på avslutningen av dagen med å henvise til den første av vennene som vitnet om at Breivik opererte nesen for å få et mer arisk utseende.

- Det var refert til ordet arisk, men jeg er sannerlig ikke sikker på hva det betyr - kan aktoratet forklare hva det betyr?, spurte tiltalte.

Hverken dommer Wenche Elizabeth Arntzen eller aktor Svein Holden ønsket å bruke tid på en slik definisjon.

Breivik sier da at han aldri har brukt ordet fordi det er tilknyttet nasjonalsosialismen, mens han er tilknyttet en annen ideologi.

Breivik har selv i kompendiet sitt hevdet at nesen måtte opereres etter et slagsmål med en pakistansk gjeng. Men alle vennene sa i retten at det utelukkende hadde skjedd av forfengelighetsgrunner.

- Operasjonen ble foretatt av to årsaker - av forfengelighet og fordi den var delvis knekt som følge av konfrontasjonen. Mine venner var ikke klar over det, fordi det var noe jeg ikke sa til dem, sa tiltalte i sitt sluttinnlegg tirsdag.

Han understreket også at ingen de tidligere venner støttet hans ideologiske ståsted.

- Ble ranet

I kompendiet sitt har Breivik også skrevet at radikaliseringsprosessen hans ble utløst av blant annet slagsmål med islamistiske gjenger i Oslo. Her har han også hevdet at flere av vennene var til stede. Dette ble avvist av dem alle.

- Aktoratet har beskrevet feil om konfrontasjoner med islamister, men det kommer jeg tilbake til, sa Breivik som mente aktoratet forsøker å latterliggjøre ham.

Breivik påsto at "fire albanerne forsøkte å rane meg i en sårbar situasjon".

- Det var fire vitner, fem inkludert meg selv. Det skal jeg komme tilbake til.

- En pakistaner forsøkte å rane meg, nyttårsaften, tror jeg, for vi gikk med dress. Men det var ingen som bevitnet opptrinnet, men det skjedde, hevdet han.

- Feiret bursdag

Et annet punkt som den tiltalte massemorderen fant grunn til å nevne, var beskrivelsen av at hans mor skal ha avslått to av vitnene som oppsøkte ham mens han bodde på gutterommet.

- En av dem sa at moren min ikke slapp dem ikke inn på 30-årsdagen min. Men den feiret vi ute og spiste vi sammen, minst ti stykker.

Brevik bekreftet at moren hadde nektet dem adgang, men ikke på tredveårsdagen (som han hadde i 2009).

- Det han referer til var en episode i 2006 - da jeg hadde det sabbatsåret. Det var kun en episode.

- Aldri deprimert

Flere av vennene påpekte også at det skjedde en endring det året og neste, og flere beskrev depressive trekk ved ham.

- Jeg har aldri noen gang vært deprimert i hele mitt liv, mente derimot den tiltalte selv.

Han mente det ble tegnet et feilaktig bilde av ham som en inaktiv og asosial person.

- Jeg har aldri vært så sosial og hardt arbeidende som i 2007. Forskjellen var at jeg var det på nettet, sa Breivik som mente han arbeidet titimersdager etterfulgt av mange fester med vennene.

- Men jeg skjønner at mange nå vil tone det ned, sett i lys av det som har skjedd.

- Det ene året jeg spilte så var det veldig konsentrert.

Breivik mente han hadde vært på europeisk toppnivå og sa han hadde innehatt "flere toppstillinger".

Han avviste også et vitne som hadde sagt han avviste alle politiske partier som multikulturalister.

- Det stemmer ikke. Jeg er mot to tredjedeler av spekteret, og det er marxistene og liberalistene på den kulturelle siden.

Han mente året han satt hjemme på gutterommet og spilte kunne sammenlignes med en ett års seiltur eller golftur.

- Jeg angrer ikke på det.

- Jeg kunne selvsagt ikke fortelle mine venner at jeg lagde et kompendium og forberedte en militær aksjon. World of Warcraft var coveret mitt og at jeg hadde spilleproblemer, men det hadde jeg ikke. Jeg skjønner at mange oppfattet det slik, for det var hva jeg formidlet.

Et vitne fortalte at han hadde reagert på en historie hvor Breivik skal ha fortalt at han hadde sprutet sennep i anus på en katt.

- Det er helt feil. Jeg har aldri i mitt liv skadet et dyr. Jeg har fortalt ham en vandrehistorie om at noe har puttet en kinaputt i anus på en katt og i retrospekt har han tolket det slik at det var meg. Men det har jeg ikke.

- Har hatt mye omsorg

Bestevennen til Breivik fortalte blant annet at han hadde bidratt med 10.000 kroner i forbindelse med reisen til Liberia for å kjøpe bloddiamanter. Breivik kommenterte ikke pengesummen, men holdt fast ved sin tidligere historie.

- Det eneste de referer til er det jeg har fortalt dem. Jeg ønsket å beskytte dem og ikke inkriminere dem, for da hadde de sittet her sammen med meg.

- Dette er de samme som mente jeg var i Liberia for å kjøpe diamanter, som også mente  jeg var en sukkerbete-bønde på Rena. De tror det jeg fortalte dem.

Den tiltalte kom også inn på tilknytningen til sin far.

- Mitt forhold til min far har intet med 22. juli å gjøre. Etter forholdene var han en god far. Jeg har hatt for mye omsorg fra inntil fire personer.

Les også:

- Han mistet livsgnisten

Ingen venner vil møte Breivik

- Åpen, ærlig og lojal

- Depresjon eller skjult homse

Populært