Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Han mistet livsgnisten

En tidligere venninne av Anders Behring Breivik tok til tårene da hun beskrev forandringene som skjedde med ham i løpet av de siste årene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livsgnisten ble borte, sier en 27-årig jente som kjente Breivik godt. Hun begynner å gråte når hun husker tilbake til endringene som fant sted i 2006.

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): - Breivik var åpen, engasjert og litt intens til tider. Han ville gjerne diskutere politikk, etikk og religion. Mens andre ville legge debatten til side i sosial setting, ville han fortsette, sier en 27-årig kvinne som vitner i saken mot Anders Behring Breivik.

Hun er eks-kjæreste til tiltaltes bestekamerat som vitnet like før. De var sammen fra 2003 til 2008.

- Han var veldig glad i å gå ut og spise middag, eller på kafé. Jeg oppfattet han som hyggelig og interessert i det andre hadde å si. Han hørte etter og så deg litt. Han ønsket gjerne å snakke litt med meg.

Kjærestene til de andre i guttegjengen skal ha hatt samme syn på Breivik, opplyser hun på spørsmål fra aktor Inga Bejer Engh.

- Han tok det med et smil og lot det gå, sier hun om situasjoner hvor vennene ikke ville diskutere de tema som Breivik tok opp.

- Han var sosial og drev sitt eget selskap. Det fremsto slik at alt gikk bra.

Ville diskutere kristendom

Hun vil likevel dele inn bekjentskapet i to perioder. Frem til 2005 var han i godt humør og blid, sier 27-åringen.

- I den perioden opplevde jeg han sjelden sur og uten humørsvingninger som andre gjerne har.

- Jeg opplevde han ikke som ensporet på den tiden.

Hun er selv vokst opp i en kristen familie, og Breivik ville gjerne diskutere kristendom med henne og fremsto som veldig kunnskapsrik, men at de bare diskuterte selve troen en gang:

- Han sa at han ikke var praktiserende kristen, men at han så på seg selv som en norsk kristen protestant, sier hun.

Hun reagerte derimot mer på at han gjerne ville diskuterer frimureri også.

- Han visste best selv, og kunne kanskje fremstå litt arrogant. Han fullførte jo ikke videregående og hadde i studert som de andre hadde begynt med, det kunne virke som han hadde litt komplekser for det.

- Han var litt rar

- Han hadde alltid en god grunn for det han gjorde. I det henseende var det at han allerede tjente penger og hadde så og så mye kunnskap, selv om han ikke hadde gått på skolen.

- Han var litt rar. Det er ingen andre som sier sånne ting. Han hadde litt høye tanker om seg selv. Men jeg var også imponert over at det var så mye tiltak i ham.

- Jeg skjønte ikke helt hva han holdt på med. Slik jeg skjønte det drev bedriften med to ting - kunstnere i Asia lagde kopier av kunstverk kunder i Vesten ønsket å kjøpe og at han var mellomann. Det andre var at han var en form for budservice, levering av penger og varer som en mellommann.

Mens andre kan snakke om løst og fast, så var Breivik opptatt av diverse tema i kommunikasjonen, forteller hun.

- Han ville ofte diskutere politikk med meg. Men aldri noe ekstremt. Det kom tydelig frem at han støttet FrP, men han har aldri sagt noe jeg har reagert på. Innenfor det som er FrPs synspunkter.

- Jeg er usikker på om det er noe jeg har lest i media i ettertid, men jeg mener å huske at han hadde et nervøst og usikkert smil.

- En gradvis endring

- Det skjedde en gradvis endring hos ham i skoleåret 2005/2006. Det begynte utpå nyåret i 2006 og den store endringen kom utpå sensommeren  2006. Det var som om ting falt fra hverandre. Men det virket som om han  var veldig opptatt av hva folk tenkte, så han ga alltid en forklaring.

- Livet hans falt fra hverandre. Det begynte vel med at han møtte en hviterussisk jente på Internett like før jul. Han skulle ned å besøke henne, men egentlig investere i en leilighet for det kunne være penger å tjene på det. Hun kom på besøk, men jeg møtte henne ikke.

- Det var det første anormale som skjedde, at det kanskje var hans siste forsøk på date en jente som de andre gutta gjorde.

- Og så var det selskapet hans, det forsvant gradvis. Så en dag sa han at han hadde sluttet med det og lagt det ned fordi han spilte World of Warcraft. han hadde snakket om det lenge, og kanskje underdrevet hvor mye han spilte.

- Til slutt kom det frem at han kun spilte og at han tjente penger på det, at han bygde opp figurer og solgte. Han sa det var hans friår, slik vi hadde gjort etter videregående, at han hadde lagt seg opp nok penger.

- Stille og spak

- De gangene jeg ser ham så blir han stillere og mer spak. Smilet og energien er redusert. han er mer fokusert på seg og sitt og mindre interessert i oss andre, meg og mine tanker. Han fremstår blekere og tynnere. Det er vanskelig å få han med på sosiale ting og min eks-kjæreste fikk ikke tak i ham.

- Jeg sa at jeg trodde han hadde blitt spillegal. Det var det eneste alternativet, når han flyttet hjem til moren sin.

- Livsgnisten var borte. Og smalltalken, sier hun om forandringen som skjedde i 2006.

Etter dette sliter vennene med å komme i kontakt med Breivik. Hun sier til ekskjæresten at Breivik er syk og spillegal. Kvinnen tror spillingen kostet ham både kjæresten i Hviterussland og bedriften.

- Slik jeg forstår situasjonen må han få hjelp, erindrer hun å ha sagt.

27-åringen begynner å gråte når aktor Inga Bejer Engh spør om hvorfor ekskjæresten ikke stanset forsøkene på å få kontakt.

- Fordi han er trofast og en god venn. Min ekskjæreste fikk ofte rollen å forsvare ham, overfor meg blant annet, sier hun.

Tror du det kan ha betydd noe at vennegjengen fremsto som vellykket, mens hans selskap gikk dukken?, spør advokat Lippestad.

- Nei, jeg trodde han var syk, sier hun.

Men etter 22. juli har hun tenkt mer på at dette kan være en årsak, at Breivik brått kan oppdaget at de andre var vellykkede og ikke lengre studenter.

- Fikk tilbake energien

Men sommeren 2008 møtte hun han igjen to ganger.

- Han hadde da fått tilbake energien sin. Første gang snakket han ikke om boken sin, om islamiseringen, mens andre gang snakket han kun om den - at han skulle publisere den i London.

- Det var som om han hadde funnet svaret og ville forklare det til oss andre.

- Han snakket om at islam ville overta som et faktum, at hvis det ikke ble gjort noe så ville det skje. Men som vanlig var det ingen som tok han så seriøst. Vi hørte litt etter og ga ham noen klare motargumenter.

- Hvordan reagerte han da? spør Engh.

- Det husker jeg ikke, svarer 27-åringen som sier at Breivik på dette tidspunktet var "mye mer ensporet".

I Breiviks kompendium finnes en dagbok hvor vennene omtales. Kvinnen har diskutert med andre om dette kan være skrevet i sann tid, men tror ikke det.

Les også:

- Åpen, ærlig og lojal

- Depresjon eller skjult homse

Ingen venner vil møte Breivik

Les flere nyheter

Populært