- Pasientene blir bedre på halve tiden

Eldre over 65 år med hjerneslag, lårhalsbrudd eller kroniske lidelser har bedre utbytte av rehabilitering på egne sentre enn i kortidsplasser ved sykehjem, viser ny forskning. (Foto: Colourbox.com)
Eldre over 65 år med hjerneslag, lårhalsbrudd eller kroniske lidelser har bedre utbytte av rehabilitering på egne sentre enn i kortidsplasser ved sykehjem, viser ny forskning. (Foto: Colourbox.com)

Eldre som rehabiliteres etter sykdom eller skade i et eget senter, blir bedre dobbelt så fort og klarer seg bedre på egenhånd enn dem som rehabiliteres på sykehjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med kolleger ved Sunnaas sykehus og Allmennmedisinsk forskningsenhet ved Universitetet i Oslo har allmennlege Inger Johansen undersøkt effekten av rehabilitering av 300 eldre over 65 år med hjerneslag, lårhalsbrudd eller kroniske lidelser.

Den ene gruppen ble rehabilitert i et eget døgnbasert, kommunalt rehabiliteringssenter i Larvik kommune. Disse ble sammenlignet med eldre som ble rehabilitert i korttidsplasser på seks sykehjem i Vestfold, skriver Dagens Medisin.

– Resultatene våre viser at de som ble rehabilitert i kommunalt senter økte funksjonsevnen med nesten det dobbelte i løpet av omtrent halvparten så lang tid sammenlignet med den andre gruppen. Denne gruppen trengte dessuten mer hjemmetjenester i ettertid på grunn av det lavere funksjonsnivået, sier Inger Johansen til Dagens Medisin.

Les også: Leger melder ikke fra om bivirkninger hos barn

- Skrives ut før de klarer seg selv

Ifølge Johansen har Samhandlingsreformen som trådte i kraft ved årsskiftet, ført til at stadig flere eldre skrives ut fra sykehusene til kommunehelsetjenesten før de klarer seg selv.

Kommunenes økte ansvar betinger effektive og gode rehabiliteringstiltak, mener hun og kollegene.

– Våre funn bør få konsekvenser for hvordan kommunene velger å organisere rehabiliteringstilbudet til den aldrende befolkningen. På grunnlag av denne studien mener vi at modellen med egne rehabiliteringsenheter gir gode muligheter for å møte denne utfordringen, sier Johansen til Dagens Medisin.

Slike sentre vil også koste vesentlig mindre for kommunene enn rehabilitering i korttidsplasser på sykehjem, mener forskerne.

Les også:

- Skiftarbeid gir flere psykiske plager

Gammel mann satt fast fem døgn under tre

Nå fødes 100-åringene

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Personvernpolicy