Meny

Regimetro milits får skylden for massakren

Likene fra massakren i Houla ligger tildekket i byens moské. Vitner hevder væpnede grupper som støtter regimet, massakrerte barn, kvinner og menn fredag og lørdag. FN gransker hendelsen. Foto: Reuters / Houla News Network / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brutal milits som løper det syriske regimets ærend, sto bak de aller fleste drapene i Houla, ifølge vitner. Flere land viser sin avsky ved å utvise syriske diplomater.

Det ser ut til at hele familier er blitt drept i sine egne hjem, fortalte FN-talsmannen Rupert Colville i Genève tirsdag.

Færre enn 20 av de 108 som er bekreftet drept i den syriske byen Houla, døde som følge av artilleri og ild fra stridsvogner, ifølge talsmannen. Han understreker imidlertid at granskingen av hendelsene er i en tidlig fase.

Ifølge de overlevende ble de fleste ofrene drept i to runder med summariske henrettelser i landsbyen Taldaou, en del av Houla. Flere familier skal være skutt i sine egne hjem.

Overlevende legger skylden på det Colville omtaler som paramilitære grupper som støtter regjeringsstyrkene. Gjengene kalles shabbiha, som betyr spøkelser, men i Syria brukes det i betydningen bøller.

Bevæpnet og brutale

Ifølge opposisjonen har svartkledde menn, væpnet og med lav terskel for brutal voldsbruk, gjort mange av de skitneste jobbene i regimets forsøk på slå ned oppstanden det siste året. Slik kan Assads medarbeidere og soldater framstå som uskyldige.

Ifølge BBC er mange av shabbihaene alawitter og tilhører altså samme sjiamuslimske retning som Assad-familien.

– Shabbiha er regimets bøller, sier Kai Kverme, Midtøsten-kjenner ved Universitetet i Oslo.

Han sier det er mye man ikke vet om disse gjengene, selv om det antas at president Bashar al-Assads bror Maher har en nøkkelposisjon for å gi gruppene beskjed om hva de skal gjøre.

– De er ikke formelt organisert. Det er løst sammensatte grupper som består av forskjellige folk. Delvis er det folk som kommer fra statspartiet (Baath) eller som er knyttet til sikkerhetstjenestene. Det finnes ingen formell ledelse, forteller Kverme.

Uklart om forløpet

Men det er ikke slik at det kommer noen direkte ordre fra øverste hold om å gå til angrep på bestemte byer, gjengene deltar snarere i hærens offensiver, ifølge Kverme.

Han holder muligheten åpen for at hendelsene i Houla kan være et lokalt hevnangrep. At det skal være opprørere som har begått ugjerningen, for å framtvinge en internasjonal intervensjon, har han mindre tro på.

Han påpeker at myndighetene i landet gjør det vanskelig å finne ut hva som egentlig er skjedd, fordi journalister og andre ikke får tilgang. FNs observatører er imidlertid i ferd med å samle informasjon om hva som skjedde.

Utviser diplomater

Minst 108 mennesker ble drept i massakren fredag og lørdag, har FN-observatørene i Syria slått fast. Colville bekrefter at 49 barn er blant de drepte.

FNs sikkerhetsråd har fordømt massakren, og Australia og en rekke EU-land har utvist syriske diplomater i protest. Også USA har gjort det samme. Den britiske utenriksministeren William Hague sier verdenssamfunnet slik vil gi uttrykk for sin forferdelse over drapene på uskyldige mennesker.

Russland, som er det syriske regimets viktigste støttespiller internasjonalt, sluttet seg til fordømmelsen i Sikkerhetsrådet, men har samtidig hevdet at også opposisjonen må ta sin del av skylden.

Annan i møter

Massakren har satt et stort spørsmålstegn over fredsplanen til FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan. Han hadde tirsdag et to timer langt møte med Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus.

– Jeg ba ham ta noen modige skritt nå – ikke i morgen, nå – for få til fremdrift i iverksettelsen av planen, sa Annan på en pressekonferanse i Damaskus etter tirsdagens møte.

Fredsplanen omfatter en våpenhvile som skulle tre i kraft for seks uker siden, men som ingen av partene har overholdt. Syriske myndigheter skulle også frigi fanger og trekke tunge våpen ut av byene. Det er ikke skjedd.Assads regjering har anklaget terrorister for å stå bak massakren i Houla og hevder regjeringssoldatene ikke gjorde annet enn å forsvare seg

Les også:

Regimet benekter skyld i Houla-massakren

Krisemøte i Den arabiske liga om massakre i Syria

Mood fordømmer «brutal tragedie» i Houla

Minst 50 drept i Syria

Frykter Nord-Korea smugler våpen til Syria

Les alt om Syria

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært