Meny

Dissidenter, desertører og terrorister

Medlemmer av Den frie syriske hæren roper «Gud er stor» nær Deraa. Stillbilde fra video. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har blitt vanlig å snakke om «Den syriske opposisjonen», men det dreier seg i virkeligheten om en rekke ulike grupper og fraksjoner.

Den syriske opposisjonen

Det syriske nasjonalrådet (SNC)

Koalisjon bestående av sju opposisjonelle grupper. Prøver å utgjøre et troverdig alternativ til president Assads regjering og være kontaktpunkt for det internasjonale samfunnet. Rådets leder Burhan Ghalioun ønsker å forene grupper som søker fredelig endring.

Inkluderer:

* The Damascus Declaration for Democratic Change, født etter «Damaskusvåren» i 2000/2001, en bevegelse som ba om bred demokratisk reform og raskt ble undertrykt.

* Det muslimske brorskap.

* Lokale koordineringskomiteer – grasrotbevegelser som ledet og dokumenterte demonstrasjoner.

* Syrian Revolution General Commission (SRGC) – en koalisjon som består av 40 opposisjonelle grasrotbevegelser.

* Kurdiske faksjoner, stammeledere og andre uavhengige skikkelser.

Den frie syriske hæren (FSA)

FSA ble dannet i august 2011 av desertører fra hæren med base i Tyrkia. Ledes av Riyad al-Asaad, tidligere oberst i luftforsvaret.

Gruppen sa ved grunnleggelsen at den ville arbeide «hånd i hånd med folket for å oppnå frihet og verdighet, styrte regimet, beskytte revolusjonen og landets ressurser og motstå den uansvarlige militære maskinen som beskytter regimet.»

Oberst Asaad hevder å ha 15.000 mann under sin kommando og at soldater hopper av hver dag og får nye oppgaver av FSA. Analytikere tror imidlertid det kan dreie seg om ned mot 7000 soldater.

Den nasjonale koordineringskomiteen (NCC)

NCC består av 13 venstreorienterte politiske partier, tre kurdiske politiske partier og uavhengige politiske og ungdomsaktivister.

Gruppen ledes av den opposisjonelle veteranskikkelsen Hussein Abdul Azim.

NCC skiller seg fra SNC i spørsmålet om dialog med regjeringen og utenlandsk intervensjon.

Kilde: BBC News.

Politiske grupper, dissidenter i eksil, grasrotaktivister og væpnede militante grupper har ikke klart å komme til enighet om hvordan de skal kaste president Bashar al-Assad fra makten. Flere grupper har imidlertid forsøkt å danne koalisjoner.


- Det syriske nasjonalrådet (SNC) er et eksilorgan som opererer i utlandet, og en allianse av mange ulike retninger, sier professor og Syria-ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen til ABC Nyheter.

Les også: Vitner i Houla: Mange ble likvidert av milits

- Mange av gruppene er sekulære og avhoppere fra regimet. I eksil finnes det en del fra Det muslimske brorskap, som har blitt fordrevet fra Syria. Disse blir av enkelte beskyldt for å ha for stor innflytelse i nasjonalrådet, sier Vikør.

Ifølge SNCs nettsider arbeider rådet for blant annet følgende mål: Å kaste regimet ved hjelp av «alle lovlige midler».

Ønsker en ikke-voldelig revolusjon

Likevel uttalte SNC ved en pressekonferanse 1. Mars 2012 at gruppen har dannet et militært byrå for å koordinere de ulike væpnede antiregjeringsgruppene i Syria.

– Innad i landet finnes det også lokale samordningsråd som har kontakt med nasjonalrådet, men ofte sliter med samarbeidet. Det forekommer blant annet uenighet om man skal prioritere væpnet motstand eller fredelig kamp. Det er også uenighet om eventuell utenlandsk intervensjon, sier Vikør.

SNC er dominert av Syrias sunnimajoritet. Gruppen har kjempet for å vinne kristne og medlemmer av president Assads alawitsekt, som hittil har vært lojale mot regimet, over på sin side. I opposisjonen finnes det også kurdere, en betydelig etnisk minoritet i Syria. Mange av disse støtter opprøret og har sine egne organisasjoner.

- Det finnes også utbrytergrupper som mener SNC er for arabisk-nasjonalistisk og dominert av Det muslimske brorskapet. Kurderne er delt i dette spørsmålet, sier Vikør.

Les også: - Bruker voldtekt som våpen

- Militante jihadister

- Utenfor rådet finnes det grupper som er mer radikale og står bak voldelige handlinger, uten at vi vet så mye om disse. Disse vil ikke nasjonalrådet vite av, fordi de er for radikale.

Det er uklart hvem disse militante gruppene er, men ting kan tyde på at jihadistgrupper fra Irak har aksjonert i Syria.

- Man har for eksempel gruppen «De som hjelper til seier», som har påtatt seg ansvaret for bombeaksjoner blant annet i Damaskus, sier Vikør.

- Man vet ikke om det faktisk er dem som står bak. Man antar at dette kan være grupper som har kommet over fra Irak, siden det ligner på den typen aksjoner som har vært gjennomført i Irak.

Les også: Nye angrep i Syria

Det finnes også militante grupper som ønsker at det internasjonale samfunnet skal gå inn med militær hjelp, mens «de jihadistiske gruppene», er motstandere av utenlandsk intervensjon.

- Det folk kaller «al-Qaida» er ikke nødvendigvis det opprinnelige al-Qaida, men jihadistgrupper som har lånt mye av samme praksis. Men de kjennetegnes av motstand mot Vesten og vestlig intervensjon, for islamisering og mot det sekulære, sier Vikør.

- De kan ha kontakt med gjenværende jihadistgrupper i Irak.

Desertører

I tillegg til militante jihadister har man Den frie syriske hæren (FSA), hvis kjerne består av desertører fra den syriske hæren.

- Den frie syriske hæren samarbeider på toppnivå med nasjonalrådet, men består egentlig av en lang rekke lokale militsgrupper som ikke nødvendigvis tar imot ordre fra hærledelsen. Disse kan også operere på egenhånd og gjøre ting ledelsen ikke har godkjent, sier Vikør.

Mange av aktivistene i FSA er utrente væpnede grupper.

- Faren i Syria er at det som startet med en kamp for demokratiske rettigheter og større åpenhet har blitt til en kamp mot religiøse grupper, der sunnimuslimer står mot alawitter. Det forekommer overgrep begge veier, der sunnier angriper alawitter og omvendt, sier Vikør.

- Det er en uhyre farlig situasjon for et land som er sammensatt av en rekke minoriteter.

Les også: Nok et angrep mens Sikkerhetsrådet sitter i møte

FSA er fremdeles dårlig væpnet, og mange har bare grunnleggende militær opplæring. FSA har innrømmet at gruppen er ute av stand til direkte konfrontasjon med den syriske hæren, som er antatt å ha 200.000 soldater, skriver BBC.

Likevel har gruppen gjennomført stadig mer dødbringende og vågale angrep mot sikkerhetsstyrker i den nordvestlige provinsen Idlib, omkring byene Homs og Hama i sentrum av landet, og selv i utkanten av hovedstaden Damaskus. Opprørerne begynte med bruk av kun lettere våpen, men har nå mer sofistiskerte og tyngre våpen som enten har blitt tatt fra fienden eller smuglet inn fra utlandet.

Improviserte eksplosiver har blitt tatt i bruk, og anti-stridsvogn og anti-luftskyts skal ha blitt observert.

Regjeringen sier mer enn 2000 medlemmer av sikkerhetsstyrkene har blitt drept i kamper mot «væpnede kriminelle gjenger og terrorister.» Analytikere mener FSA i dag fungerer som en paraplygruppe også for sivile som har tatt opp våpen, samt militante grupper.

FNs menneskerettsråd sier det er dokumentert tilfeller av grove menneskerettsbrudd gjennomført av medlemmer av ulike FSA-grupper. I Homs fant man at FSA-medlemmer hadde torturert og henrettet antatte medlemmer av den regjeringsvennlige militsgruppen Shabiha, som hevn for overgrep.

Ønsker dialog

SNC utfordres av Den nasjonale koordineringskomiteen (NCC), en opposisjonsgruppe ledet av Hussein Abdul Azim og andre dissidenter. Enkelte av disse er bekymret for islamistene i SNC.

- Det var tidligere en gruppe opposisjonelle som satt i Damaskus, som forsøkte å få istand dialog mellom SNC og regimet. Disse har vært sterkt mot internasjonal intervensjon, sier Vikør.

- Denne mer moderate gruppen har nok blitt satt mer ut på sidelinjen, og vi har ikke hørt så mye fra dem de senere månedene. Det har blitt stadig vanskeligere å snakke om dialog ettersom konflikten har blitt forverret. Det er en fragmentert opposisjon.

Les alt om uroen i Syria

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar
Siste nytt
22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar
Populært