Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Depresjon eller skjult homse

- Depresjon eller skjult homse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vennen trodde Breivik hadde fått en dyp depresjon eller ikke ønsket å stå frem som homoseksuell, da han flyttet hjem til moren i 2006.

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Dagens andre vitne er en mann (33) som i dag jobber som jurist. Han har bodd og jobbet sammen med tiltalte, og var med i samme vennekrets som dagens første vitne.

– Han er driftig, pertentlig, fokusert og kanskje litt selvsentrert, sier 33-åringen som har kjent Breivik siden 1995 da de møttes i første klasse på videregående, og legger til:

– Han bruker all sin tid og energi med det han ønsker å drive med. Mye fokus på det og ikke tid til så mye annet. Veldig opptatt av utseende, og ikke minst, hvordan han oppfører seg. Breivik er opptatt av formalitet. Han har et fokus på seg og sitt, det er det jeg mener med det, lyder vitnets utdyping av sitt svar.

Vitnet sier at han opplevde forholdene i hjemmet som «ryddige», men at Anders hadde frie tøyler og at det var vanskelig for moren å styre ham.

– Han var tidlig opptatt av å tjene penger. Han satte de første pengene han tjente som avisbud i høyrisikomarkedet. Etter det har han vært opptatt av å starte egne bedrifter, men etter hvert har det gått ganske bra.

Forrige uke uttalte Breivik at han ble mentalt skadet av ofrenes vitnemål.

Reagerte på at Breivik sluttet på skolen

Vitnet reagerte på at Breivik sluttet på videregående skole , som han skal ha vært svært opptatt av, men sier at tiltalte vel var mest opptatt av å tjene penger.

Når vitnet jobbet sammen med Breivik fikk han intet gratis av tiltalte som da var mellomleder.

– Nei, heller omvendt, sier 33-åringen.Jeg husker at han var godt likt blant arbeidskollegaene, sier vitnet.

Les også: Ingen venner vil møte Breivik

Bodde sammen

I to år etter 2001 var de to i samme bofellesskap.

– Det var vel i den perioden han startet bedrifter for seg selv, og drev mer for seg selv. Han var opp nattetid og spilte spill. Det ble gradvis en mindre kontakt.Han spilte spill online på internett, sier vitnet som ikke vet om tiltalte allerede da spilte World of Warcraft, sier 33-åringen.

Han forteller at Breivik spilte det han karakteriserer som unormalt mange timer.

– Det la han ikke la skjul på selv. Han har spilt jevnt og trutt siden vi bodde sammen. At han har spilt mye dataspill, det føler jeg meg sikker på.

– Jeg mente han kunne bruke livet på noe annet enn å spille spill på natterstid. Det gikk jo ut over døgnrytmen også. Det tror jeg var gjengs blant de som bodde der. Men det var lite gehør for gode råd, i den grad jeg kan gi gode råd...

– Det ble mindre kontakt. Det var slik det var. I 2003 flyttet han ut til egen leilighet og da fortsatte den gradvis mindre kontakten.

– Da snakker jeg først og fremst for meg selv, men det gjelder vel også de andre i kameratgjengen. Anders hadde fokus på å starte egne bedrifter og fortsatte å spille, så han hadde ikke så mye tid for sine venner.

- Det var en ordentlig ungkarsleilighet - mye frossenpizza og forssen mat. Han hadde to datamaskiner og ikke veldig mye plass. Han startet vel firmaet Diploma service også samtidig som han spilte. Når vi var der var han opptatt av sine gjøremål og hadde ikke tid til sine venneer.

– Det påpekte vi til stadighet - du kan ikke prioritere å spille spill fremfor å gå ut og gjøre ting. Noen ganger ble han med ut, men veldig ofte hørte han hva vi sa, men han drev med det han ville gjøre - lage falske vitnemål og spille spill.

Under politiets vitnemål forrige uke kom det fram at Breivik ba om plaster til fingeren sin og at han ville posere i boxershortsen.

To hypoteser

Da vennegjengen ikke fikk kontakt med tiltalte etter at han hadde flyttet inn på gutterommet, hadde vitnet to hypoteser:

– Jeg tenkte Anders hadde gått inn i en dyp depresjon, eller blitt homoseksuell og ikke ønsket å stå fram.

Etter en tid tok tiltalte telefonen når de ringte, men vitnet trodde fortsatt at Breivik hadde fått en depresjon.

- Jeg forsøkte vel å ymte frempå at livet har mange andre muligheter enn det å bli rik. Men man fikk ikke noe fornuftig ut av det. Han var enig i at penger ikke nødvendigvis betydde så mye, og at andre ting - som han ikke gikk inn på - kunne være vel så viktig.

Les også: Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

Var bekymret

Vitnet trodde likevel ikke at det var behov for psykiatrisk behandling. Han sier at vennene forsøkte å snakke med ham og at det tilsynelatende gikk greit.

– Vi var bekymret, nok til at vi prøvde å få kontakt med ham. Men ikke slik at vi involverte helsevesenet, sier han og legger til:

– Tankene om homoseksualitet ble aldri avkreftet, men de gangen han var med ut var han lite meddelsom. De andre i vennegjengen trodde ikke på det, men, vel, vi fikk ikke så mye informasjon.

Meddommer Arne Lyng spør mot slutten av vitnemålet om hva han mener med det.

– Anders hadde en feminin opptreden, han var forsiktig i fremferden. Han var unnvikende. Han benyttet også makeup, pudder og denne type ting, og forklarte det med at han var metroseksuell og viste til David Beckham.

– Og så har han ikke hatt mange langvarige forhold til kvinner. Ikke noe galt i det. Men det var heller det at han hadde en veldig feminin framtreden, var veldig opptatt av utseende og brukte sminke, svarer vitnet.

– Vi prøvde å hjelpe og forstå Anders. Vi prøvde å få kontakt med ham og prøvde å hjelpe han. Det var mange som prøvde, flere enn de fire som han i Manifestet har omtalt som sine nærmeste venner.

Les også: - Jeg hoppet over tre lik

Besøkte Breivik på bursdagen

Da tiltalte hadde bursdag og bodde på gutterommet dro vitnet og bestevennen hjem til Breivik.

– Det var vel da han ble 30 år. vi hadde ikke hørt fra ham på et og et halvt år. Bestevennen tok det veldig tungt, og vi fikk ikke kontakt. dro da fysisk hjem, ringte på. Moren åpner overrasket. Vi fikk bare kontakt med henne, Anders sa han ikke ville ha kontakt.

– En man trodde man kjente valgte å bryte kontakten. Det var ingen hyggelig opplevelse å ikke få kontakt.

– Etter hvert gir man opp, sier han.

– Etter at han hadde isolert seg i 2006 og 2007, så ble livsgnisten hans stadig mindre.

– Han gikk fra å ha et håp eller en tro på noe, til å miste håpet eller troen på å klare det man ønsker. Han var nedstemt i humøret, han var ikke like sprudlende alltid, var mer rolig og satt mer stille. Han ønsket å begrense sin kontakt med oss til bare noen timer. Han var ikke like humørfyllt.

Frem mot 2011 bedrer dette seg likevel noe og man fikk etter hvert noe kontakt.

- Vi prøvde vel da å ikke være for konfronterende. Jeg opplevde det slik at han hadde mistet litt livsgnist.

Les også: - Uverdig av Breiviks forsvarer

– Det var veldig rart

Aktor Svein Holden spør ham om arbeidet med kompendiet.

– Det var veldig rart, følte vel ikke han hadde noen forutsetninger for å drive på med det. Jeg stilte en del spørsmål, men Anders var veldig unnvikende i svarene. Sånn var Anders.

– Han var veldig opptatt av denne boken. Om han ikke snakket om den så gikk det vel i politikk – og da innvandringspolitikk.

– Etter 2006 ble han ekstremt opptatt av det. Det var ikke mulig å snakke med Anders uten at han kom inn på politikken. Det er jo hyggelig å snakke om andre ting når man ikke møtes så ofte, men innvandringspolitikk overskygget de andre tingene vi andre hadde behov for å snakke om.

– Det eneste han ønsket å snakke om var dette. det var godt ut på høyresiden, uten at jeg vil si det var ekstremt, det han framførte. Fokuset var på innvandringspolitikk og islam som truer eurupeiske verdifellesskapet.

- Ordet "multikulturialisme" hadde jeg ikke hørt før Anders introduserte det. Han brukte det mye, han satte alle i den båsen - alle var i den boksen - også Frp. Suicidal-human og sosialdarwinist var også ord han brukte.

– Men når alle plasseres der, så blir det lite fornuftig. Jeg konfronterte han - da ble han sint, veldig sint. Han kunne bli rasende. Han hadde ingen forståelse for at det kunne finnes et annet syn. Han taklet ikke at andre ikke så det slik. Det var ikke mulig å komme gjennom.

Var interessert i å klatre

Dommere Arntzen ber han tidfeste når disse nye ordene introduseres.

– Når han flytter hjem, svarer han.

33-åringen sier at han tror Breivik var opptatt av det sosiale fellesskapet da han ble med i FPU i 2002, og at han skal ha vært interessert i å klatre. Vitnet har ingen forklaring på hvorfor tiltalte forlater dette partiet.

– Jeg hadde kontakt med ham en måned før 22. juli 2011, og så var vi ute og spiste på restaurant vinterstid 2010 eller 2011. Men det jeg husker klarest er møtet på en kafé en måned før 22. juli.

– Han var da litt opptatt av å sitte og snakke om politikk. Det var det det gikk i fra hans side. Fra min side valgte jeg ikke å høre etter, jeg syntes det var slitsomt. Men jeg syntes det var hyggelig at han var ute og ville hilse på.

- Under restaurantbesøket var vi flere. Det var hyggelig at Anders ville være med. Jeg husker en ting, jeg spurte Anders om han kunne ta seg en øl og slappe litt av, men det kunne han ikke fordi han gikk på anabole steroider. Og det sa han høyt ved bordet.

- Det er en uvanlig ting å si - det var jo folk der han ikke kjente. Han lo høyt selv og da lurer en jo på om det var en spør. Selv klarte jeg ikke å finne ut av om det var det.

I tillegg traff vitnet Breivik på grillfesten i april, men han husker ikke noe spesielt fra denne.

Vitnet syntes det var rart at Breivik skulle kjøpe en gård, men valgte å tro at det var et nytt prosjekt for å tjene penger. Tiltalte skal ha gitt uttrykk av at husleien ville bli betalt av statens overføringer til bøndene, og dette passet inn i vitnets oppfatning av Breivik.

- Han var veldig bestemt på at det ikke passet, sier Breivik til vennen når han antyder et besøk.

Breivik skal også ha sagt at lynet slår ofte ned ved gården og at han derfor ofte må skifte harddisk. Det reagerer 33-åringen også på.

Hørte om Liberia

Vitnet fikk først vite om Breiviks tur til Liberia i 2002 et par år etter turen og at det skulle ha vært en mislykket tur hvor han skulle handle med bloddiamanter.

– En opplevelse, men det ble ikke noen handel, sier vitnet Breivik fortalte om dette.

Aktor Holden spør han om det Breivik kaller sin radikaliseringsperiode, og spør om neseoperasjonen i 1999.

– Det var en kosmetisk operasjon, av rene forfengelighetsgrunner. Han var veldig opptatt av utseende og mente han hadde en arabernese.

Vitnet kan ikke huske at Breivik skal ha brukket nesen i et slagsmål, slik tiltalte selv hevder i kompendiet sitt.

Heller ikke dette vitnet husker de tre episodene hvor Breivik skal ha blitt ranet og havnet i slagsmål med islamister på pøbber i Oslo sentrum, selv om tiltalte sier at han skal ha vært til stede under to av hendelsene.

Vitnet mener han ville ha husket det hvis det hadde skjedd.

Forsvarer Geir Lippestad spør om når Breivik ble særlig opptatt av islamister. Vitnet sier at han var lite interessert i å diskutere dette med Anders.

Hvordan tolklet du det med nesa hans?, spør Lippestad.

– Forfengelighet. Helt greit for meg. Jeg oppfattet det ikke da og ikke nå som et politisk uttrykk, svarer han med referanse til "arabernese".

Vitnet kan ikke huske at tiltalte leste i Koranen, men påpeker at tiltalte var klar på at dette ikke bare er en religiøs tekst, men også inneholder påbud og regler og var uttrykk for en politisk ideologi.

–Var det noen positiv utvikling fra 2006 til 2011?, spør Lippestad.

- Nei. For meg var det negativt at han flyttet hjem, så for meg var det mest positive at han skulle flytte hjemmefra og på en gård.

Vitnet bekrefter at tiltalte ble mer opptatt av utseende sitt fra 2010. Han opplevde heller ikke problemer i samtaler med Breivik hvor tiltalte skal ha vekslet mellom å si "vi" og "jeg".

- Jeg oppfattet ikke dette som en identitetskrise, sier han.

- Var Breivik opptatt av noe påfallende, var han opptatt av smitte eller så han ting dere ikke så?

- Nei. Ikke noe påfallende.

- Har du noen idé om hvilket nivå han var på som spiller?, spør Lippestad etter å ha mottatt et notat fra Breivik på bakrommet.

- Jeg vet ikke, men Anders har sagt at han var på verdensnivå.

Lippestad sier direkte at spørsmålene kommer fra Breivik på bakrommet. Det første er om vitnet husker om tiltalte hadde noe politisk verv. Det husker ikke vitnet. Så spør Lippestad om han tjente penger på de bedriftene han startet.

– Anders var veldig sparsommelig. Når jeg spurte ham, fikk jeg aldri noe svar fra ham. Men jeg har sett i media at han skal ha tjent millioner, og det kan stemme.

- Han var veldig lite orientert i byen. Jeg husker at etter at vi møttes på kafé en måneds tid før. Da tok vi følge til bilen. Han hadde bare trengt å sette den i gir og så kjøre rett frem, men han kjørte bakover.

Bistandsadvokat Siv Hallgren spør om vitnet husker tiltalte refere til bøker. Det kan ikke 33-åringen huske.

- Han mente hele det politiske Norge var feminister, svarer han på spørsmål om tiltaltes kvinnesyn.

At søstre - i betydningen norske kvinner - skal ha blitt voldtatt av muslimske menn, har det vært et tema?

– Nei.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spør om tiltalte snakket om sin barndom. Han referer da til at tiltalte skal ha provosert ham med å si at han har puttet sennep i anus på en katt.

– Sadistisk, skal han ha beskrevet dette i sitt politiavhør.

Terje Tørrisen viser til et avhør hvor vitnet beskriver tiltalte som "en avviker med rare meninger" og spør hva han mente med det.

- Han så ting veldig svart/ hvitt. Han puttet hele det politiske Norge under samme paraply. Det er i min menig avvikende. Han skulle gjøre ting på sin egen måte.

- Han skulle lage sin hjemmelagde avistralle for reklameboards og begynner på det inne på soverommet. Det er avvikende. Å spille dataspill på natterstid og sove på dagtid, det er avvikende.

– Hvordan er Behring breiviks forhold til sannheten?

– Sannheten er slik han ser virkeligheten.

– Kan han lyve eller si ting du lurer på om er sant?

– Jeg har aldri oppfattet Anders at han lyver, heller undvikende eller ikke svart på spørsmål.

Larsen referer fra et avhør med vitnet hvor han sier at ikke alt tiltaltes mor sier henger på griep.

– Hun kan være frittalende og ikke alltid veie sine ord. Hun har vel kanskje sagt at det er et viktig tema å diskutere

33-åringen mener dagens første vitne må basere seg på informasjon fra Breivik selv når han ga uttrykk for at de to skal ha hatt lite med hverandre å gjøre i etter at han flyttet inn på gutterommet.

– Et veldig nært forhold mellom mor og sønn, uten at det må ha vært noe unormalt. Hun var veldig fornøyd med å ha Anders boende hjemme hos seg.

– Mitt inntrykk er at moren, som jeg har truffet mange ganger, har sagt at hun syntes det var fantastisk å ha ham boende, men at han kan ha vært litt irritert på henne.

En av dommerne, Diana Patricia Fynbo, spør om Breivik hadde uttrykt frustrasjon knyttet til ytringsfriheten i Norge.

– Han snakket om at du ikke får taletid i norske media hvis du ikke har riktig politisk holdning.

Vitnet kunne likevel ikke huske at Breivik har prøvd å nå igjennom med sine ting i media.

Kameratene forteller om Breivik

Breivik: - Jeg er mentalt skadet av vitnemålene

Viser frem sin skader

Så kjæresten bli drept

– Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Les alt om 22. juli-rettsaken her

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært