Meny

- Bruker voldtekt som våpen

Stillbilde fra en amatørvideo syriske aktivister har skaffet til veie skal vise bilder fra massakren i Houla 25. mai der mer enn 100 mennesker ble drept, mange av dem barn. Amatørbildene skal vise folk på flukt i gatene kort tid etter at angrepet begynte. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske sikkerhetsstyrker bruker voldtekt mot menn og kvinner som våpen, hevder ofre og menneskerettighetsgrupper overfor Daily Telegraph.
- Voldtekt brukes åpenbart som en form for tortur for å ydmyke og nedverdige mennesker, sier visedirektør for Midtøsten ved Human Rights Watch til den britiske avisen Daily Telegraph.


Det har kommet rapporter om overgrep fra vokteres side, eller med flasker og andre redskaper i det hemmelige politiets fengsler og avhørssentre. Påstandene fremlegges samtidig som Storbritannia er i ferd med å lansere en kampanje mot voldtekt som våpen i krig. Kampanjen vil bli vektlagt av landet mens det har presidentskapet i G8-gruppen neste år.

- Angrepet på soverommet

Flyktninger fra Syria uttaler til Daily Telegraph at regimets militsgrupper bruker voldtekt og trusler om voldtekt for å skremme opposisjonelle.

- De kaster voldtatte mannlige demonstranter ut på gaten som en advarsel for andre, sier en aktivist som kaller seg Rami til avisen.

Les også: - Jeg er sjokkert

Ramis kone, «Hadija», skal ha blitt angrepet av den paramilitære shabihamilitsen i sitt soverom. De forsøkte å kle av henne, samtidig som de filmet og tok bilder med mobiltelefoner.

Se også: Kofi Annan forsøker desperat å få til en løsning

De flyktet da naboer hørte bråket og grep inn. Uka etter kom fire av dem tilbake, og truet med «voldta henne neste gang». Også andre kilder hevder overfor avisen at kvinner blir behandlet som «krigsbytte» i byer som Homs.

Å dokumentere tilfeller av voldtekt mot kvinner er ekstremt vanskelig i det konservative syriske samfunnet, der familiens ære er knyttet til kvinnenes dyd. Bare antydninger om slike episoder, uansett omstendighetene, kan være nok til å gjøre hele familier utstøtte, skriver avisen.

- Overgrep på begge sider

Særlig på bygda kan selve trusselen om voldtekt få alvorlige konsekvenser.

- Vi kjenner til tilfeller der ektemenn har skilt seg fra kona og kastet dem ut av hjemmet bare fordi de har vært brakt til et avhørssenter og dermed kan ha blitt voldtatt, sier en forsker for den globale kampanjegruppa Avaaz til Telegraph.

Et FN-utnevnt panel som granske menneskerettsbrudd i Syria, The Commission of Inquiry on Syria, har tidligere rapportert om bevis mottatt for drap, voldtekt og tortur gjennomført av sikkerhetsstyrkene i løpet av konflikten, melder AFP.

Etterforskere har også mottatt rapporter før og etter våpenhvilen om menneskerettighetsbrudd begått av opposisjonsgrupper.

Blant annet skal væpnede grupper ha drept soldater som ble tatt til fange under kamper før våpenhvilen, ifølge kommisjonen.

Les flere nyheter

Populært