Meny

Jordskjelv la italiensk by i ruiner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre gang på en drøy uke er Nord-Italia rammet av dødbringende jordskjelv. Minst 15 mennesker mistet livet tirsdag, og mange ligger innesperret under sammenraste bygninger.

– Alt har kollapset. Det er kaos, bygninger har rast sammen over hele byen, sier en brannmann fra den vesle byen Cavezzo til avisa Corriere della Sera.

En politimann bekrefter at situasjonen i byen er svært alvorlig og sier Cavezzo «er i stor grad ødelagt». Et ukjent antall mennesker ligger innesperret under sammenraste bygninger.

Også mange andre byer og tettsteder i regionen Emilia Romagna er hardt rammet, og myndighetene frykter at antallet døde vil stige.

Her rystes jordskjelvofrene igjen

– Det er mye frykt og usikkerhet, sier Salvatore Iannizotto, politisjef i byen Modena.

I San Felice sul Panaro døde tre fabrikkarbeidere fra India, Marokko og Italia. – Fabrikken har fullstendig rast sammen, forteller en muslimsk arbeider som ber Allah om hjelp idet han intervjues av nyhetsbyrået AFP.

Litt lenger øst, i Rovereto di Novi, omkom en prest i jordskjelvet. Han skal ha blitt truffet av en fallende bjelke idet han gikk inn i kirken sin for å redde en madonnastatue.

Etterskjelv

Tirsdagens skjelv var ikke fullt så kraftig som det som rammet Emilia Romagna for en drøy uke siden, men det kostet flere mennesker livet.

Skjelvet målte 5,8 og hadde episenter rundt 40 kilometer nord for Bologna og 60 kilometer vest for Parma. Ved 9-tiden kom de første kraftige rystelsene, og deretter fulgte flere etterskjelv.

For litt over en uke siden mistet sju mennesker livet da et kraftig skjelv rammet verdensarvbyen Ferrara og andre byer i samme region. En rekke historiske bygninger ble lagt i grus som følge av rystelsene.

Se også: Her kollapser huset på direkten

Tusenvis av mennesker har måttet flytte inn i teltleirer fordi hjemmene deres er ødelagt. Tirsdagens skjelv førte til at en rekke bygninger som fikk skader under det første skjelvet, raste helt sammen.

Også denne gangen oppsto det skader på en flere historiske bygninger, blant annet Palazzo Ducale i Mantova.

– I går natt var den første natten hjemme etter det første skjelvet. Så kom det et nytt, sier en innbygger i Sant'Agostino til SkyTG24.

– Skjelven

Norske Malin Olstad (32) var blant dem som kjente naturkreftene på kroppen. Hun var på besøk hos kjærestens familie i Bologna da huset begynte å riste.

– Det var kjempeskummelt, folk her er veldig redde for at det kommer flere jordskjelv. Jeg er skjelven ennå, sier Olstad (32) til Dagbladet.

En rekke skoler, enkelte så langt sør som Firenze, ble evakuert, melder TV-stasjonen RAI. I Pisa på vestkysten ble mange kontorer tømt for folk, mens det var tilløp til panikk i Venezia da en statue raste sammen og skadet en forbipasserende.

En fotballkamp mellom Italia og Luxembourg, som skulle spilles i Parma tirsdag, er avlyst.

Økonomiske følger

Naturkreftene rammer også Italias økonomi, som allerede lider under eurokrisen.

– Jeg vil forsikre alle om at staten vil gjøre alt som trengs, alt som er mulig å gjøre, så fort den kan, for å garantere at en region så spesiell, så viktig, så produktiv for Italia kan vende tilbake til normalen, sa statsminister Mario Monti tirsdag.

Skjelvene har rammet et område som er viktig for Italias matproduksjon, og de viktige eksportproduktene parmesanost og balsamicoeddik kommer herfra. Bønder anslår at skjelvet 20. mai uke gjorde skader i landbruket for over 200 millioner euro, tilsvarende 1,5 milliarder kroner.

Tirsdagens skjelv vil trolig skape enda flere problemer for de små og mellomstore bedriftene i regionen. Regjeringen vurderer skatteletter for å hjelpe dem og har i tillegg gjort titalls millioner kroner tilgjengelig til å sikre bygninger og reparere skader.

Les også: Kommer tre år etter jordskjelvet i Alquila.

Les flere nyheter

Populært