Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Ingen venner vil møte Breivik

Ingen venner vil møte Breivik

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Breiviks venner ber alle om at han skal forlate rettssalen når de skal vitne. Det aksepterer tiltalte.

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Anders Behring Breivik (33) aksepterer å sitte i et tilståtende rom når hans venner skal vitne.

Ingen av dem vil møte han ansikt til ansikt.

For første gang følger også to av de rettspsykiatrisk sakkyndige med for å observere den tiltaltes reaksjoner på vennenes uttalelser. Synne Sørheim og Agnar Aspaas følger etter Breivik ut.

– Han er en barndomskamerat av meg, som jeg kjenner siden jeg flyttet til Oslo, sier det første vitnet (32) om forholdet til Anders Behring Breivik.

– Han var bestekameraten... da vi var liten, legger han til.

De møtte hverandre på barneskolen da de var 11-12 år gamle, og hadde plasser ved siden av hverandre på skolen. I tillegg bodde de i samme område på Skøyen.

- Vi hadde det som alle andre barn. Det er ikke så mye å si om det. Vi hadde det morro sammen, sier han.

Senere i dag skal tre andre venner av tiltalte vitne, deriblant hans seks år yngre eks-kjæreste og ytterligere to menn. Alle barndoms- og ungdomsvenner.

– Han skilte seg ikke ut, svarer det første vitnet om hvordan tiltalte var i skolesammenheng.

Skilte lag på ungdomsskolen

Aktor Inga Bejer Engh leser fra politiavhøret hvor det samme gjentas når det gjelder andre miljøer.

På ungdomsskolen gikk de i parallellklasser og i at de i perioder skilte lag, delvis i forhold til de nye klassene de gikk i.

– Jeg hadde inntrykk av at han fikk greie karakterer og var flink på skolen, sier vitnet.

Engh spør også om taggingen som Breivik ble tatt for og vitnet var med på dette

«noen ganger».

– Det begynte i syvende klasse. Han var ganske dedikert i dette med tagging, og han hadde en gjeng han gikk sammen med. Jeg visste hvem det var og noen gikk også på skolen, sier det første vitnet og legger til:

– Jeg husker ikke tiden som at det var mye bråk. Foreldrene visste vel ikke om det. Husker at vi ble stoppet av politiet og fikk beskjed om å rydde opp, sier han og opplyser at tiltalte ikke var med på opprydningsarbeidet og at de begge vokste fra taggingen. På slutten av niende fant vi tonen igjen og vi begynte på samme videregående skole.

Begynte på ny skole

Det gjorde de og havnet i parallellklasser, men tiltalte valgte å slutte etter første klasse og begynne på en annen skole - til en mer «businesskole», beskriver vitnet tiltaltes valg.

– Ut mot tredje gym ble han veldig fokusert på å tjene penger og jobbe, sier vitnet.

– Jeg føler at han likte å bli kjent med nye mennesker, svarer han på aktors spørsmål om deres festing og fritidsaktiviteter, legger han til.

Var mye sammen på videregående

Vennegjengen besto av de to og to andre som også skal vitne senere i dag, samt en femte gutt.

– Vi var mye samlet i videregående-tiden, fastslår han.

– Jeg husker ikke akkurat grunnen, men forsto det slik at han var interessert i å jobbe og tjene penger. Jeg husker at jeg rådførte ham til å fortsette skolen, sier han om da Breivik valgte å slutte på skolen.

Vennegjengen ble etter hvert rekrutert inn i den bedriften Breivik jobbet i som selger og annet frem til 2003 når de er 23-24 år gamle. På et tidspunkt var tiltalte blitt teamleder og hadde ansvar for ti andre, mener vitnet å huske.

- Han er flyttig når han får arbeidsoppgaver. Det virket som om det gikk greit, sier 32-åringen som selv jobbet sjelden under Breiviks ledelse.

Etter videregående fortsatte vennegjengen å holde kontakten. Vitnet flyttet sammen med andre, mens de tre andre bodde i et eget kollektiv.

– Vi møttes der før vi dro ut i helgene, sier han.

– Alle var i fast arbeid så vi festet ikke som før, men det var et naturlig samlingssted som vi var innom ofte. Det var ikke alltid tiltalte var hjemme, legger han til.

Bodde utenlands

I 2003 til 2008 bor vitnet utenlands, med et lite unntak i 2005 hvor han bodde tre-fire måneder i Norge.

– Hvordan var tiltalte som person. tenk bort det som har skjedd - hvem var han?, spør aktor Engh.

– Jeg har tenkt det spørsmålet ville komme. Det er veldig vanskelig å beskrive ham. Han var... Jeg oppfattet han som ganske oppegående og smart. Mot meg har han alltid vært snill, sier vitnet som beskriver seg selv som "ikke spesielt god med ord".

- Jeg likte å være sammen med han, det gjorde jeg. Det er vanskelig å beskrive. Han har vært opptatt av utseende, hvordan han klær seg og han har jo operert nesen... Han sa han ville ha en mer arisk nese.

Var litt jålete

– Vi syntes det var litt jålete og det fikk han høre. Han hadde selvironi så han tålte å bli hakket litt på, sier han.

– Han brukte pudder. Det syntes jeg var rart at en gutt brukte. Og  håret var han jo veldig opptatt av, sier han.

– Han var sosial. I gjengen. En del av gjengen og han bidro til vennskapet. Men så ble han jo mer opptatt av å tjene penger og mer målrettet mot det. Når han bestemmer seg, så er han veldig målrettet.

Yppet aldri

32-åringen sier at tiltalte aldri yppet til bråk og at de oppfattet ham som «ganske tolerant».

– Han har jo vært litt anderledes, litt sånn spesiell. Han har jo hatt... Det er vanskelig å sette fingeren på... Det handler om alt fra klesstilen til det han hadde på seg. Han syntes det var kult å ha solbriller om kvelden når vi gikk på et utested.

Selv etter at vennene sa det motsatte beholdt han solbrillene på.

– Han holdt køen også omvendt i hånda når vi spilte billiard, for eksempel.Han var ikke-voldelig. Kan ikke huske at det var særlig voldsepisoder rundt ham.

– Når vi snakker om det, så ble det fortalt at han kranglet med rektor på ungdomsskolen hvor han skal ha gitt rektor et slag i magen når han ble konfrontert med noe. Det kom overraskende. Og så hadde jeg og han et basketak i åttende klasse, men det var helt normalt.

Husker ikke angrep

Aktor rerferer til Breiviks kompendium hvor det står at han skal ha blitt angrepet av en gjeng pakistanske ungdommer som knekte nesen hans, og at det var grunnen til at han opererte den.

– Det husker ikke jeg.

Også på to pøbber i Oslo sentrum skal henholdvis pakistanere og albanere ha forsøkt å rane Breivik. I kompendiet står det at vitnet var til stede, men vitnet husker ikke noe av disse episodene.

Han husker heller ikke at Breivikm skal ha vært særlig fremmedfiendtlig eller ha kommet med rasistiske bemerkninger i denne tiden.

Til politiet sier vitnet at Breiviks isolasjon begynte før han flyttet hjem igjen. Det bekrefter 32-åringen i retten.

- Etter hvert ble han mer og mer fokusert på jobben og umulig å få fatt i, sier han om tiden tiltalte bodde alene i Tiedemannsgate (han flytter hjem til moren i 2006).

De gangene vitnet var i Norge møttes gjengen, men når Breivik ble etterlyst av ham sa de andre at de ikke fikk kontakt med tiltalte.

– Det jeg fikk fortalt var at han spilte, at han bare satt på gutterommet og spilte. Jeg kan ikke huske at jeg hadde kontakt med ham igjen før april 2008 da jeg flyttet hjem igjen, sier han og legger til:

– Jeg mener at alle vi traff ham ikke så lenge etterpå, kanskje i forbindelse med at jeg kom hjem.

– Etter 2008 møttes vi en gang i blandt, rundt jul eller ved en bursdag. Det var veldig sjelden i 2008 og 2009. I 2010 traff jeg ham noe mer. Han var med, men det virket ikke som han hadde lyst til å være med. jeg visste da at han skrev bok. Vi visste hva den skulle handle om, men jeg var veldig spørrende om det.

– Det skulle være en sam ling verker med anti-islamsk innhold, og så skjønte jeg ikke hvor det kom fra eller at det skulle være noen grunn til å skrive om det. Han hadde ikke vært særlig opptatt av det tidligere.

– Vi utfordret han, men han likte ikke å svare på spørsmålene om dette.

- Han hadde skinnet håret og var veldig stolt av det. Han bar preg av å ha sittet veldig lenge inne - han var blekere og han var ikke lengre så veldig opptatt av utseende sitt.Han hadde holdt på så mye med håret og prøvd å preservere det, og nå var det borte.

– Vi reagerte veldig på det, at det ikke var normalt. Han mente han hadde gjort seg fortjent til et friår og spille. Vi reagerte også på at han skulle skrive bok og at han hadde flyttet hjem igjen.

Mest smalltalk

Vitnet anslår at han traff Breivik 10-12 ganger fra 2008 til 2011.

– Siden vi ikke traff han så ofte - jeg kan ikke huske å ha truffet han alene - så har det blitt smalltalk om familie og venner.

- Rundt 2010 følte jeg han stort sett var den samme, da hadde han trent, fikset håret og skjegget.

– Det var en foskjell mellom 2008 og 2010. Rundt 2010 var han mer den gamle Anders og var hyggelig og kunne ta en kaffe med oss.

- Den eneste gangen han selv tok initiativ var i april 2011 da vi grillet sammen med våre respektive. Jeg traff dem bare på kvelden, men registrerte ingen ting unormalt. Da var det mer snakk om at han skulle flytte til Rena. Det var også spesielt, men denne gangen også bra. Vi hadde prøvd å få han til å flytte ut av hjemmet.

– Han er ikke veldig praktisk anlagt. Hans motoriske evne... Men når han vil noe veldig, så får han det jo til.

– Han skulle dykre sukkerbete. Jeg tenkte han hadde funnet en måte å tjene penger på, sier vitnet etter å ha søkt på nette om hva denne grønnsaken er.

For vennegjengen var det bra at han flyttet ut av gutterommet.

– Jeg har aldri vært særlig interessert i politikk. Han var med i FrPU og FrP og interessert i politikk rundt 2002. Jeg opplevde han aldri som ekstrem, men jeg diskuterte sjelden politikk med ham.

– Jeg har hørt ham diskutere, det var jo et tema han gjerne kunne prate om, sier vitnet om de høyreorienterte tankene til Breivik først ble fremmet etter at han flyttet hjem på gutterommet.

To kjærester

Breivik skal ha hatt kjæreste på videregående og ei jenta tilknyttet FrP-miljøet rundt 2002 samt ei hviterussisk jente han traff på Internett.

– Jeg har gått inn og ut av leiligheten i mange år. Jeg har inntrykk av at forholdet til moren har vært godt. Han har vært glad i moren, og etter 2006 holdt han seg nesten bare på gutterommet - sånn forstå jeg det.

Når vennegjengen spurte ham, skal Breivik ha vektlagt at han bare spiste sammen med moren, men at de ellers hadde svært liten kontakt.

De to var også venner på Facebook etter 2009 eller 2010.

– Jeg husker jeg reagerte da jeg så hvor mange venner han har - jeg tror det var 3000. Det er mange! Og det var ingen jeg kjente... Jeg leste ikke så mye av innleggende, men en dame skrev at Breivik var et godt eksempel for den ariske rase. jeg spurte ham om det, og det syntes han var flaut og fjernet det.

Var dette folk han møtte?, spør aktor Engh.

– Jeg har inntrykk av at det bare var på nettet, svarer 32-åringen.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad spør om når det skjedde en utvikling fra FrP til mer høyreorienterte synspunkter.  

Når reagerte du første gang på utsagn som ligger utenfor det norske politiske landskapet?

– Når jeg får vite at han forfatter en bok som er et anti-islamsk samleverk.

Lippestad minner han på vitnets forklaring om at Breivik opererte nesen i 18-årsalderen for å få en mer arisk nese. Aktor Engh dokumenterer at nesen ble operert da Breivik var 20 år (- Altså noe anderledes enn det som står i Manifestet, sier hun).

Breivik vil også selv komme med en kommentar til denne operasjonen. Dommer Wenche Elizabeth Arntzen sier at kommentarer får bli samlet opp og gitt på slutten av dagens vitnemål.

– Ligger det noe høyreorientert i det?, spør Lippestad.

– Det kan du nok. Men det var ikke det jeg tenkte på da, at han ikke ville ha knekk i nesa.

– Var det annet fra den tiden?

– Han hadde ganske god kjennskap til Koranens innhold også. I taxi hjem kunne han diskutere med taxisjåføren om innholdet i Koranen når vi var 18-19-20 år.

– Det ble ikke gjort på en uhøflig måte. Han kunne spørre hvor de kom fra og så fortsatte det der. Det ble aldri sagt på en stygg og grov måte.

– Han var ganske oppgående, han kunne mye om mye.

Lippestad spør om Breiviks hygiene fra 2010, og vitnet sier at han både dusjet, vasket seg, hadde latt håret gro og trimmet skjegget sitt.

Var en del av selskapet

32-åringen så Breivik en gang til etter grillfesten i april 2011, og det var et par minutter utenfor en butikk.

– Kan du beskrive for oss hvordan han oppførte seg på denne grillfesten?, spør Lippestad.

– Han var en del av selskapet og snakket med folk. Jeg opplevde ingenting jeg følte som unomalt.

Vitnet kan ikke huske at Breiviks oppførsel var et tema for festdeltagerne.

– I 2008, da du var utenlands, var det lite kontakt med Breivik. gjorde du noe selv for å få kontakt med ham?

– Det kan jeg ikke huske. Jeg tror resten av vennegjengen hadde forsøkt og vi var vel enige om å gi opp. Men jeg husker ikke hva jeg selv har forsøkt.

– Kan du si noe mer om treningen han bedrev etter at han ble mer seg selv i 2010?

– Jeg trente selv på et gym, og han fortalte meg at han trente på et gym rett ned i gata. Senere ble jeg med på samme gym, og vi møttes et par ganger og trente vel en gang samtidig. Han sa han hadde lagt på seg litt og ville komme i form.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spør om han kjenner igjen Breivik smilte og lo.

– Det kan jeg kjenne igjen fra før denne rettssaken, svarer 32-åringen.

– Nei, jeg har ikke tenkt på at han har hatt spesielle helesplager. Jeg har aldri registrert psykiske helseplager, sier han også på spørsmål fra Larsen.

Endret adferd?

Meddommer Arne Lyng spør om tiltalte har endret adferd når han har drukket alkohol.

– Nei, ikke utenom det vanlige. Jeg har ikke registrert endringer som jeg har reagert på.

Lyng sier tiltale har vært opptatt av skillet mellom Oslo Øst og Vest.

– Det er bare det skillet som går på folkemunne, at Vest er litt mer nesefint enn Øst. Øst er mer arbeiderklasse mens Vest er mer næringsliv. Han har alltid vært i det område som er i Vest, men ikke mer enn resten av vennegjengen.

Aktor Svein Holden bebudet også ved rettsdagens begynnelse at påtalemyndigheten vil stille tiltale ytterligere spørsmål angående hans spill på World of Warcraft. Dette vil skje senere på et senere tidspunkt.

Les også:

Kameratene forteller om Breivik

Breivik: - Jeg er mentalt skadet av vitnemålene

Viser frem sin skader

Så kjæresten bli drept

– Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Les alt om 22. juli-rettsaken her

Les flere nyheter

Populært