Meny

Ute av EM-troppen etter politirazzia

LEI OPPLADNING: Italiensk politi besøkte mandag Italias EM-oppkjøringsleir i Toscana og gjennomsøkte rommet til venstreback Domenico Criscito. Her velsignes troppen av en prest på treningsbanen i Coverciano forrige uke. (Foto: Giampiero Sposito, Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias venstreback Domenico Criscito er ute av EM-troppen etter at rommet hans mandag ble gjennomsøkt av politiet i forbindelse med en kampfiksingsak.

Samme dag ble Lazio-kaptein Stefano Mauri pågrepet da politiet slo til mange steder i Italia. Også 18 andre personer fikk formell beskjed om at de er satt under etterforskning. 14 av dem ble pågrepet, tre plassert under husarrest, mens to fikk beskjed om å møte ved en politistasjon. Blant de pågrepne er tidligere Genoa-spiller Omar Milanetto.

Mistenkt i saken er også Juventus-trener Antonio Conte, som nylig førte klubben til seriegull. Han er under mistanke for hendelser som skjedde da han var Siena-trener, og hans hjem ble gjennomsøkt.

Politiet dukket opp på Italias fotballforbunds treningsanlegg i Coverciano, nær Firenze, klokka halv sju mandag morgen. Criscito, som spiller for det russiske mesterlaget Zenit St. Petersburg, fikk rommet sitt gjennomsøkt og ble informert om at han er mistenkt i saken.

Den tidligere Genoa-spilleren er landslagssjef Cesare Prandellis førstevalg som venstreback, men visepresident Demetrio Albertini i Italias fotballforbund sa at han vil bli utelatt fra EM-troppen for å få sjansen til å renvaske seg i saken.

– Det ble avtalt mellom Prandelli og forbundet. Criscito er lei for at dette påvirker landslaget og forberedelsene. Han har forklart seg for meg, og jeg tror på hans uskyld, sa Albertini.

Criscito ble som Genoa-spiller fotografert på en restaurant med mistenkte bakmenn.

– Jeg har intet med dette å gjøre. Jeg spiste bare middag med noen Genoa-fans, sier spilleren selv.

Lad opp til EM:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1968 - et avgjørende myntkast

Ungarske bakmenn

Gilberto Caldarozzi leder etterforskningen som har kodenavnet «Calcioscommesse». Han sa til TV-kanalen RAI at en gruppe ungarere mistenkes for å ha kontaktet fotballspillere og bedt dem om å fikse kamper i serie A og serie B.

Opprinnelig skal kampfiksingen ha vært styrt fra Singapore, men etterforskere mener at operasjonen ble overtatt av ungarere.

– De fortsatte med iallfall til i fjor. Vi venter ny utvikling, for vi regner med å finne ut mer gjennom avhør og det vi kommer over i husransakelser. Vi skal også gå gjennom de mistenktes bankkonti, sa Caldarozzi.

En annen polititalsmann sa at mandagens aksjon særlig retter seg mot mistanke om manipulering av kampene Bari – Sampdoria, Lecce – Lazio og Lazio – Genoa i sesongen 2010-11, samt sju eller åtte av Sienas kamper i serie B.

Les også: Rooneys far frikjent for kampfiksing

Stor sak

Granskingen startet i Cremona og førte i første omgang til at tidligere landslagsspiller Giuseppe Signori og flere andre fotballspillere ble pågrepet i fjor. Tidligere Atalanta-kaptein Cristiano Doni ble pågrepet i desember, sammen med flere andre. En av dem skal ha sagt til politiet at Conte var kjent med hva som foregikk.

Allerede er Doni utestengt i tre og et halvt år, og Signori i fem år. 15 andre spillere er utestengt i mellom ett og fem år. Mange andre involverte venter på å få sine disiplinærsaker behandlet.

Det er bare seks år siden Italia ble rystet av en stor kampfiksingskandale. Den førte blant annet til at Juventus ble fratatt to seriegull og flyttet ned i serie B. Først denne sesongen var klubben tilbake på topp.

Tross skandalen som ble rullet opp i 2006 greide Italia det året å vinne VM.

Les også: Nordmenn avslørte kampfiksing

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært