Nye angrep i Syria – Annan på vei til Damaskus

FN-observatører har telt minst 108 lik i den syriske byen Houla etter regjeringsstyrkenes angrep med artilleri, granater og skytevåpen. Foto: Reuters/NTB scanpix
FN-observatører har telt minst 108 lik i den syriske byen Houla etter regjeringsstyrkenes angrep med artilleri, granater og skytevåpen. Foto: Reuters/NTB scanpix

Mens FNs sikkerhetsråd satt i krisemøte om massakren i Houla, kom det meldinger om ytterligere angrep. Spesialutsending Kofi Annan skal møte Syrias president Bashar al-Assad til nye samtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid etter at Sikkerhetsrådet hadde fordømt den syriske regjeringen for massakren i Houla der minst 108 mennesker ble drept, ble det gjennomført nye angrep – denne gangen med maskingevær og raketter i Hama, ifølge Syrian Observatory for Human Rights, som melder om 34 drepte. En opposisjonsgruppe i Hama hevder at regjeringsstyrker drepte ytterligere 41 mennesker, deriblant åtte barn.

– Syriske stridsvogner og infanteri åpnet ild mot flere nabolag i Hama søndag etter at opprørssoldater gjennomførte en rekke angrep blant annet mot veisperringer bemannet av president Bashar al-Assads styrker, sier opposisjonsgruppen Hama-revolusjonens lederskapsråd.

Les også: FNs sikkerhetsråd holder krisemøte om Syria

Annan møter Assad

Ifølge AFP skal Annan som er FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, møte Assad til nye samtaler i Damaskus tirsdag. Annan meklet fram en avtale om våpenhvile med det syriske regimet, men denne er ikke blitt overholdt, melder FNs observatørstyrke som er i landet for å overvåke avtalen. Onsdag skal Annan brife Sikkerhetsrådet om situasjonen.

Alle Sikkerhetsrådets 15 medlemmer, inkludert Syrias allierte Russland, var med på den krasse fordømmelsen, som også krever at den syriske presidenten trekker de militære styrkene ut av landets byer.

I resolusjonen heter det at FN-observatørene har bekreftet at menn, kvinner og barn ble drept i en serie angrep som involverte myndighetenes stridsvogner og artilleri mot et boligområde, og fysisk mishandling og drap på sivile på kort hold.

«En slik opprørende maktbruk mot sivilbefolkningen er et brudd på folkeretten og den syriske regjeringens forpliktelser overfor Sikkerhetsrådets resolusjoner til å stanse all vold, inkludert bruken av tunge våpen i befolkningssentre,» heter det i erklæringen som ble lest opp av Aserbajdsjans FN-ambassadør etter krisemøtet.

Les også: Nok et angrep mens Sikkerhetsrådet sitter i møte

Russland i tvil

Russland tvilte i utgangspunkter på at syriske myndigheter var skyldig i massakren, men skal ha blitt overbevist etter at generalmajor Robert Mood, som leder FNs observatørkorps, brifet Sikkerhetsrådet via en videolink fra Damaskus.

Etter møtet påpekte imidlertid nestlederen ved den russiske FN-delegasjonen, Aleksandr Pankin, at bevisene var vage.

Men FN-observatørene har selv observert minst 108 drepte, inkludert 49 barn og minst sju kvinner, og sett at det er blitt brukt både artilleri og granater fra stridsvogner. Opposisjonen rår verken over stridsvogner eller artilleri.

Storbritannia og Frankrike ønsket seg en enda sterkere fordømmelse av regjeringen til Assad, men det gikk ikke Russland med på.

Storbritannias FN-ambassadør Mark Lyall-Grant sier at erklæringen er viktig, men ikke nok. Han sier at Sikkerhetsrådet skal møtes igjen i de kommende dagene for å drøfte mer detaljert hva som må gjøres.

Syria nekter

Det brutale angrepet mot Houla utløste fordømmelser over hele verden, men det syriske regimet fraskrev seg likevel alt ansvar for massakren og la skylden på opprørerne.

– Kvinner, barn og gamle menn ble skutt. Det er ikke slik den heroiske syriske hæren opptrer, sa en talsmann for det syriske utenriksdepartementet, Jihad Makdesi, til journalister i Damaskus. Han sa at det ikke var noen syriske stridsvogner i Houla, og at soldatene i byen handlet i selvforsvar etter å ha blitt angrepet av «terrorister».

Bildene fra den syriske byen viser lange rekker av blodige lik på bakken og barnekropper som er sprengt i filler.

Generalmajor Mood kaller drapene, som fant sted fredag og lørdag, en brutal tragedie og får bred støtte.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømte drapene sammen med en rekke andre politiske ledere. Til og med Syrias nære allierte i Libanon, Hizbollah, fordømte massakren på det sterkeste.

Les også:

Regimet benekter skyld i Houla-massakren

Krisemøte i Den arabiske liga om massakre i Syria

Mood fordømmer «brutal tragedie» i Houla

Minst 50 drept i Syria

Frykter Nord-Korea smugler våpen til Syria

Les alt om Syria

Les flere nyheter

Personvernpolicy