Nok et angrep mens Sikkerhetsrådet sitter i møte

Ikke før hadde FNs sikkerhetsråd fordømt den syriske regjeringen for massakren i Houla der minst 108 mennesker ble drept, så kom det meldinger om nye angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Sikkerhetsrådet satt i møte i New York søndag, drepte syriske regjeringsstyrker ytterligere 33 personer, deriblant sju barn, i et angrep med maskingevær og raketter i Hama, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Alle Sikkerhetsrådets 15 medlemmer, inkludert Syrias allierte Russland, var med på den krasse fordømmelsen som også krever at Syrias president Bashar al-Assad trekker de militære styrkene ut av landets byer.

I resolusjonen heter det at FN-observatørene har bekreftet at menn, kvinner og barn ble drept i en serie angrep som involverte myndighetenes stridsvogner og artilleri mot et boligområde, og fysisk mishandling og drap på sivile på kort hold.

«En slik opprørende maktbruk mot sivilbefolkningen er et brudd på folkeretten og den syriske regjeringens forpliktelser overfor Sikkerhetsrådets resolusjoner til å stanse all vold, inkludert bruken av tunge våpen i befolkningssentre,» heter det i erklæringen som ble lest opp av Aserbajdsjans FN-ambassadør etter krisemøtet.

Se video øverst i artikkelen. Sterke bilder.

Russland overbevist

Russland tvilte i utgangspunkter på at syriske myndigheter var skyldig i massakren, men ble overbevist etter at generalmajor Robert Mood, som leder FNs observatørkorps, brifet Sikkerhetsrådet via en videolink fra Damaskus.

Teksten i resolusjonen som ble vedtatt, inneholdt ingenting av den tvilen som russiske diplomater tidligere på dagen hadde uttrykt.

Nestlederen ved den russiske FN-delegasjonen, Aleksandr Pankin, var likevel ikke helt overbevist om at Syria hadde all skyld. Etter møtet sa han at bevisene var vage, og han avviste at de klart viser at Damaskus var skyldig.

FN-observatørene har selv observert minst 108 drepte, inkludert 49 barn og minst sju kvinner, og sett at det er brukt både artilleri og granater fra stridsvogner.

Storbritannia og Frankrike ønsket seg en enda sterkere fordømmelse av regjeringen til Bashar al-Assad, men det gikk Russland ikke med på. Og Russland vil heller ikke ha sanksjoner.

Storbritannias FN-ambassadør Mark Lyall-Grant sier at erklæringen er viktig, men ikke nok. Han sier at Sikkerhetsrådet skal møtes igjen i dagene som kommer for å drøfte mer detaljert hva som må gjøres.

Onsdag skal FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, brife Sikkerhetsrådet om situasjonen i Syria. Mandag besøker han Damaskus.

Syria nekter

Det brutale angrepet mot Houla utløste fordømmelser over hele verden, men det syriske regimet fraskrev seg likevel alt ansvar for massakren og la skylden på opprørerne.

– Kvinner, barn og gamle menn ble skutt. Det er ikke slik den heroiske syriske hæren opptrer, sa en talsmann for det syriske utenriksdepartementet, Jihad Makdesi, til journalister i Damaskus. Han sa at det ikke var noen syriske stridsvogner i Houla, og at soldatene i byen handlet i selvforsvar etter å ha blitt angrepet av «terrorister».

Bildene fra den syriske byen viser lange rekker av blodige lik på bakken og barnekropper som er sprengt i filler.

FN-observatørene har gjort det klart at det var brukt artilleri og granater fra stridsvogner i angrepet. Opposisjonen rår verken over stridsvogner eller artilleri.

Generalmajor Mood kaller drapene i byen, som fant sted fredag og lørdag, en brutal tragedie og får bred støtte.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømte drapene sammen med en rekke andre politiske ledere. Til og med Syrias nære allierte i Libanon, Hizbollah, fordømte massakren på det sterkeste.

Les også: FNs sikkerhetsråd holder krisemøte om Syria

Volden fortsetter

Rami Abdel, som jobber for gruppen Syrian Observatory for Human Rights, forteller at sikkerhetsstyrkene begynte å skyte med granater mot Houla fredag kveld, og at angrepet fortsatte til langt ut på natten.

Ifølge aktivistene fortsatte volden søndag, og til sammen 48 mennesker ble drept, blant dem de 33 i Hama. Minst to personer ble skutt og drept da det brøt ut demonstrasjoner i hovedstaden Damaskus mot massakren i Houla.

En video sendt ut av opposisjonen viser flere mennesker, inkludert to barn, som ligger såret eller døde på gulvet i en moské, angivelig i Hama, etter angrepet.

Syrias ambassadør i FN , Bashar Jaafari, sier at FN ikke legger skylden på regjeringen.

– De som begikk disse handlingene, vil bli holdt ansvarlig av de syriske myndighetene, sier Jaafari.

Les også:

Regimet benekter skyld i Houla-massakren

Krisemøte i Den arabiske liga om massakre i Syria

Mood fordømmer «brutal tragedie» i Houla

Minst 50 drept i Syria

Frykter Nord-Korea smugler våpen til Syria

Les alt om Syria

Les flere nyheter

Personvernpolicy