Meny

Fotball-EM - et tilbakeblikk

EM 1968 - et avgjørende myntkast

HELDIGE MESTERE: Italia innfridde på hjemmebane, og sørget for landets første EM-tittel etter blant annet å ha slått ut Sovjetunionen på en historisk underlig måte. (Wikimedia Commons / Ajman)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italiensk sluhet og en idiotisk regel preget det tredje europamesterskapet i fotball.

Fakta om 1968-EM

Dato: 8.-10.juni

Vertsland: Italia

Mester: Italia

Andreplass: Jugoslavia

Tredjeplass: England

Toppscorer: Dragan Dzajic (YUG) med to mål

(Kilde: UEFA)

Dette var også året da gruppespillet ble innført i EM-sammenheng. Åtte grupper med fire lag i hver, der gruppevinnerne gikk videre til kvartfinaler som ble spilt hjemme og borte før de fire siste gikk til sluttspillet som dette året ble holdt i Italia.

Norge havnet i gruppe med Bulgaria, Portugal og Sverige. Dessverre ble det sisteplass, men et plaster på såret var hjemmeseieren over svenskene der Harald «Dutte» Berg fastsatte sluttresultatet til 3-1.

Det må også nevnes at gruppe 8 hadde en spenstig sammensetning i form av England, Skottland, Wales og Nord-Irland. Besparelse i reisetid der altså. England vant gruppen knepent foran skottene, og gikk dermed videre til kvartfinale.

Videre på myntkast

De fire lagene som dro til støvellandet for å gjøre opp om EM-tittlen var daværende gjengangere Sovjetunionen og Jugoslavia, i tillegg til England og Italia.

Desidert mest oppmerksomhet fikk semifinalen mellom vertslandet Italia og Sovjetunionen.

Etter ekstraomgangene stod det fortsatt 0-0. Siden straffesparkkonkurranse ikke ble sett på som et bærekraftig alternativ i 1968, hadde man kommet frem til at kron eller mynt var mye mer rettferdig. Latterlig avgjørelse der og da, men morsomt for ettertiden.

Med 70.000 vitner på tribunen valgte Sovjetunionens kaptein Albert Shesternyov, med trivelige kallenavnet «Ivan den grusomme», feil og Italia kunne juble over finale mot Jugoslavia som danket ut England med en knepen 1-0-seier.

Det var vel ikke akkurat noen bombe at dette ble siste gang en mynt fikk avgjøre utfallet av en EM-kamp.

* Fun fact: Under 68-EM var det fortsatt ikke lov for et lag å erstatte en skadet spiller med en innbytter. Brakk du beinet så sviktet du laget, med andre ord.

Flere tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1972 - tyskerne fester grepet

EM 1976 - et straffespark for evigheten

Italiensk taktikk

Finalen, eller rettere sagt finalene, ble en jevn affære. Det stod 1-1 etter ekstraomgangene i den første finalen i Roma, og ettersom konseptet med myntkast hadde vist seg å skape en del harme valgte man i stedet omkamp.

To dager senere var det på den igjen. Italienerne valgte å bytte ut fem spillere fra den første finalen, mens Jugoslavia mente det fikk holde med kun ett par friske ben.

To tidlige scoringer av Luigi Riva og Pietro Anastasi sendte det fotballgale landet til himmels, og slitne jugoslaver hjem med sølv i bagasjen.

Her kan du se høydepunkter fra mesterskapet i 68 (ekstern lenke).

* Fun fact: Skottland siste gruppekamp mot England på Hamden Park, trakk hele 130.711 tislkuere. Det er fortsatt tilskuerrekord i EM-sammenheng.

Les også:

Italias EM-tropp rystes av kampfiksing

Fotballfeber i øst

Toppløs protest mot fotball-EM

Les alt om fotball-EM

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært