Meny

Vil bevise at Breivik var alene

ENSOM ULV? Politiet har gitt klart uttrykk for at de mener Anders Behring Breivik var alene om alt, men forsvarerne mener flere spor er dårlig etterforsket. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bare én dag skal aktoratet legge fram alt som er å si om Anders Behring Breiviks utenlandsreiser, økonomi, manifestet og kontakter for å bevise at Breivik har vært alene.

Statsadvokat Inga Bejer Engh bekrefter at det fortsatt er planen å komme gjennom dette på én dag.

– Vi håper det. Vi prøver å være kompakte og presise, sier hun til NTB.

Politiets etterforskere skal i retten 30. mai. Politiet har gitt klart uttrykk for at de mener Breivik var alene om alt, men forsvarerne mener flere spor er dårlig etterforsket.

Den verdenskjente svenske terroreksperten Magnus Ranstorp ser behov for en ganske detaljert gjennomgang av de mange ubesvarte spørsmålene om Breiviks økonomi og utenlandskontakter som blant annet har vært hyppig og omfattende beskrevet i mediene.

– Myndighetene vet

Det gjelder ikke minst hans Liberia-reise, hans påståtte kontakt med en serbisk «korsfarer» og «krigshelt» og det påståtte møtet i London våren 2002 der Breiviks tempelridderorden Knights Templar skal ha blitt opprettet.

– Breivik har jo oppgitt at han bare var noen timer i Litauen. Men han har ikke oppgitt noen tidsramme for London-oppholdet. Myndighetene vet hvor lenge Breivik var i London og om han bare var i transitt eller overnattet, sier Ranstorp.

Han begrunner det med at Storbritannia ikke er med i Schengen-samarbeidet. Derfor registreres alle inn- og utreiser. Overnattinger på hoteller blir også registrert og rapportert til politiet.

Les også: Breivik ville posere i undertøyet

– Alene

Oslo-politiet har klart gitt uttrykk for at man ikke tror på Breiviks tempelridderorden eller andre former for organisasjon. Politiet mener også at Breiviks to andre «celler» i Norge ikke eksisterer.

– Vi har lett med lys og lykte. Han var alene, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB i april om Breiviks påståtte kontakter i utlandet.

Breivik selv har i retten fastholdt at Knights Templar-nettverket eksisterer og avvist statsadvokaten antydning om at det bare eksisterer i Breiviks fantasi.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra sa til Dagbladet 5. mai at forsvarerne ikke er fornøyd med politiets etterforskning av blant annet Liberia-reisen og London-turene. De frykter at politiet har bestemt seg for at Breivik var alene og derfor ikke har tro på å etterforske de ulike sporene.

Les også: Kalte Breivik for dust i retten

Plukke i stykker

Magnus Ranstorp mener det kan være gode grunner for aktoratet til å vise detaljert hvorfor man ikke tror på Breiviks påstander, etter at man i begynnelsen av rettssaken behandlet Breivik høflig for å prøve å få ham til å snakke.

– Det er vel på tide å vise en litt tøffere holdning og jekke ham ned litt, sier terroreksperten.

– Man kan jo vise hvorfor man ikke tror på ham. Man kan plukke i stykker hva han påstår han har gjort, sier Ranstorp.

Les også:

Breivik: - Jeg er mentalt skadet av vitnemålene

Viser frem sin skader

Så kjæresten bli drept

– Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Les alt om 22. juli-rettsaken her

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært