Meny

Fotball-EM - et tilbakeblikk

EM 1964 - deltagelsen stiger

PRESTISJETAP: Norges landslag før returkampen i første EM-runde mot Sverige på Ullevaal. Nordmennene klarte ikke å snu tomålstapet fra første kamp, og røyk ut av EM. Det norske laget: Kjell Kaspersen (nr.2 f.v.foran), Svein Bredo Østlien, Erik Johansen, Olav Nilsen (nr.4 f.v. bak), Roar Johansen (t.v. foran), Sveinung Aarnseth, Harald Sunde, Finn Seemann, Jack Kramer, Trygve Andersen, Harald Berg Foto Aage Storløkken. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange land syntes tydeligvis det var irriterende at Sovjetunionen var regjerende mestere, og ble nysgjerrige på hva konseptet fotball-EM var for noe.
Fakta om 1964-EM

Dato: 17.-21.juni

Vertsland: Spania

Mester: Spania

Andreplass: Sovjetunionen

Tredjeplass: Ungarn

Toppscorer: Tre spillere med to mål

  • Jesus Mariá Pereda (SPA)
  • Ferenc Bene (UNG)
  • Dezsõ Novák (UNG)

 

(Kilde: UEFA)

Og denne gangen var det snurte spanjoler som til slutt kunne glede seg over å være vertsland. En avgjørelse som på den tiden ikke ble tatt før semifinalelagene var klare. Man trengte liksom ikke så mye tid til å forbedrede et mesterskap i gamle dager.

Gledelig var det også at hele 29 lag meldte seg på til EM-turneringen, over en dobling fra det første mesterskapet.

Luxembourgs stolte øyeblikk

Men så var det betente forhold da. Hellas likte svært dårlig å bli satt opp mot Albania i første kvalifiseringsrunde, og sa takk for seg før en eneste ball var sparket. En fornuftig avgjørelse vil nok en del påstå, ettersom de to landene på dette tidspunktet var i krig med hverandre.

Mer uforklarlig blir det derimot hvis vi ser på hvilke tre lag det var som ble seedet, og dermed slapp å spille kvalifiseringsrunden.

Sovjetunionen, som regjerende mester, var greit nok. At derimot Østerrike skulle få samme fordel skurret litt mer. Det blir likevel bare barnemat satt opp mot det siste laget; Luxembourg. Totalt uforståelig. Overhodet ingen logikk.

Lilleputtstaten skulle likevel bite godt fra seg. Først slo de gigantene fra Nederland 3-2 sammenlagt i første runde, et resultat så uvirkelig tatt datidens styrkeforhold i betraktning at det er fristende å tenke at nederlenderne trodde de ville vinne bare ved å stille opp.

Dermed var det duket for kvartfinale der Luxembourg holdt danskene til uavgjort over to kamper. Hva gjør man så? Jo, en tredje omkamp. Der ble den danske, premature dynamitten for sterk og Luxembourg forlot turneringen med kvartfinalestempel i passet. Trolig den beste plasseringen landet vil oppnå i et mesterskap. Noensinne.

* Fun fact: Bronsefinalen mellom Ungarn og Danmark, som endte 3-0 til førstnevnte, ble spilt foran ynkelige 3.869 tilskuere på Camp Nou i Barcelona. En stadion som på et tidspunkt var verdens største.

Flere tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1968 - et avgjørende myntkast

EM 1972 - tyskerne fester grepet

EM 1976 - et straffespark for evigheten

Francos store dag

Det betydde også meget overraskende at Danmark var klare for semifinalen sammen med Spania, Sovjetunionen og Ungarn. Spanjolene ble trukket ut som vertsland, og det er vel å anta at Sovjetunionen ikke var et reelt alternativ etter at Spania trakk seg fra forrige turnering etter å ha nektet å reise til Moskva.

Og selvsagt ble det «drømmefinale» mellom Spania og Sovjetunionen, der spanjolene fikk en finfin revansje mot de regjerende mesterne med en 2-1-seier på Santiago Bernabéu; hjemmebanen til Francos favorittlag, Real Madrid.

Fascistene hadde slått kommunistene uten at det vant noen av ideologiene spesielt mye mer sympati og støtte. Franco var fornøyd, og da var det i grunn bare å smile og klappe henrykt.

Det skulle gå 44 år før ferielandet igjen kunne heve EM-pokalen.

Fun fact: Spanias midtbanespiller Jesús Perada sin scoring etter seks minutter i EM-finalen mot Sovjetunionen, er fortsatt det raskeste målet som har blit scoret i en EM-finale.

Les også:

Toppløs protest mot fotball-EM

Drillo-statistikken sprakk i jubileumskamp

Riises England-favoritter

 

Les alt om fotball-EM

Populært