Meny

Norge-England:0-1

Drillo-statistikken sprakk i jubileumskampen

Englands Leighton Baines (t.h.) i duellmot Norges Tarik Elyounoussi, der England til slutt vant 1-0 på Ullevaal Staduion lørdag kveld. Foto: Darren Staples (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin 50. hjemmekamp som Norges landslagssjef måtte Egil «Drillo» Olsen for første gang tåle å se sine menn tape for England. Et tidlig baklengsmål ga 0-1-tap.

Ashley Youngs scoring ble den eneste på Ullevaal, der Norge var på høyde med gjestene i første omgang og styrte alt etter pause, men slet med å skape sjanser mot et engelsk lag som med lavt press og god defensiv organisering bygget effektive forsvarsverker foran egen målgård.

Anført av en opplagt Tarik Elyounoussi skapte Norge mange problemer for et B-preget engelsk lag helt fram til siste tredel av banen, men presisjonen i siste pasning var ikke god nok. Dermed ble Robert Green i målet stilt på skuffende få store prøver.

England fikk ledelsen etter slett norsk forsvarsspill bare åtte minutter ut i kampen. Først nølte Alexander Tettey i presset på midtbanen og lot Andy Carroll få spille opp til spissmakker Ashley Young. Deretter greide ikke Brede Hangeland og Vadim Demidov å bli enige i hvem som skulle støte på spissen, som fikk masse rom. Til sist måtte Hangeland prøve, og han så hjelpeløs ut da han ble vendt av. Alene med Rune A. Jarstein scoret Young enkelt.

Det målet var nok til å gi Roy Hodgson seieren i sin debutkamp som Englands landslagssjef, og påføre Drillo det femte tapet i de 50 hjemmekampene som norsk landslagssjef. Men med litt bedre presisjon i pasningsspillet ville Norge definitivt fått noe ut av kampen mot et engelsk lag som ikke imponerte.

Drillos hjemmestatistikk etter 50 kamper er 34 seirer, 11 uavgjorte og fem tap, målscore 107-31. Men lørdag virket det norske laget nesten vaksinert mot scoringer.

Ambisjoner

Norge gikk på banen med ambisjoner om å skape problemer for det engelske forsvaret, og viljen var tydelig til stede. Kantene Tarik Elyounoussi og Daniel Braaten gikk høyt, og 4-5-1-formasjonen så ofte ut som 4-3-3. Mohammed Abdellaoue ble aldri alene på topp, men det var pasningspresisjonen som manglet på at de mange gode initiativene skulle føre til store sjanser.

Morten Gamst Pedersen var i sin nye indreløperrolle også offensivt villig, og det var ofte mange nordmenn i fart mot det engelske målet.

Første norske sjanse kom allerede i det 12. minutt, da Markus Henriksen skjøt hardt fra spiss vinkel etter forarbeid av Elyounoussi og Moa. Robert Green slo til corner, men hadde nok brukbar kontroll.

Gamstens hjørnespark fra høyre bød på problemer for britene. Det første traff nærmeste stolpe, senere seilte ett rett over hodet på en fri Moa. Utover i omgangen tok det norske spillet seg noe opp, men det ble ikke målsjanser av det.

England var farlige på et par kontringer. I det 27. minutt ble Carrolls innlegg mot en fri Young for dårlig, mens James Milner sju minutter senere valgte å skyte fra vel spiss vinkel etter at han vendte bort John Arne Riise. Jarstein reddet.

Buet mot Gerrard

Mot slutten av første omgang måtte Tom Høgli ut med en ankelskade han pådro seg da Steven Gerrard kastet seg inn i en duell med knottene først. Publikum buet mot Englands lagkaptein hver gang han hadde ballen etter den episoden, og han ble byttet ut ved pause.

Uten Gerrard la England seg dypt etter pause og lot Norge styre alt, men sjansene uteble. Det ble med en lang rekke hjørnespark. Nærmest var kanskje Moa da han forfulgte Markus Henriksens nikk i feltet og gikk i bakken i kamp med to motspillere. Dommeren gjorde nok rett da han ikke blåste straffespark.

John Arne Riise brukte skuddfoten to ganger etter å ha lurt motspillere. Han skjøt for svakt etter å ha slått tunnel på James Milner, mens vinkelen var for spiss etter at han lurte Theo Walcott ute ved sidelinjen. Heller ikke andre norske skuddforsøk var gode nok til å berge Drillos stolte England-statistikk. Britene fikk sin første seier mot Norge siden 1980, og den første på Ullevaal siden 1966.

Norge fikk iallfall trening i å styre kamper på Ullevaal, som kan bli viktig foran EM-kvalifiseringen. Trøsten er at det er dårligere forsvarsverker som skal brytes ned da.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært