Kronprinsfamilien i toppform etter fylkestur

– Vær forsiktig så du ikke faller, lød stadig formaninger fra pappa Haakon på Litlefjell. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Både prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra klatret med til toppen av Litlefjellet i Rauma da kronprinsparet avsluttet årets fylkestur lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge to har vært med på fylkestur for første gang, og eventyrlige dager i Møre og Romsdal ble avrundet med tur i Romsdalsalpene. Den 800 meter lange turen tok på ettersom høydeforskjellen var på hele 143 meter.

Prinsesse Ingrid Alexandra kom først opp den bratte oppstigningen og ventet utålmodig på resten av familien ved platået på Litlefjellet. Da de kom noen minutter etter, tok det ikke lang tid før hun klatret som en liten fjellgeit til topps på nærmeste nut. Der satte hun seg til og begynte å reorganisere vardesteinene. Lillebror Sverre Magnus fikk sjokolade og ville ha mer, og løp rundt som en propell, tilsynelatende uten å tenke på at det er bratte stup på alle kanter.

– Vær forsiktig så du ikke faller, lød stadig formaninger fra pappa Haakon.

Les også: Kronprinsparet ved Kongebjørka

Flott å ha med familien

Etter lunsj og innslag med basehoppere fra Romsdalshorn stilte kronprinsparet opp for pressen. De snakket varmt om Møre og Romsdal, næringslivet, folket og den vakre naturen, og ikke minst om hvor flott det har vært å være en familie på tur:

– Det har betydd mye for oss, sier kronprinsessen.

På spørsmål fra NTB om dette setter standarden for kommende fylkesturer, ler hun:

– Åh, det håper jeg virkelig! Vi har sagt til staben at vi er kjempefornøyd!

Les også: Kronprinsen: - Vi spiser ofte Grandiosa

Hun legger til at det selvsagt ikke er alltid anledningen byr seg:

– Jeg tror ikke vi skal begynne å ta dem med på utenlandsturer hvor vi er på jobb fra åtte til elleve på kvelden. Det er ikke noe vits i verken for dem eller for oss.

En spesiell familie

Kronprinsparet har hatt trippel flaks denne uka, ettersom været har slått til, reisen var lagt opp med lange pauser med tid til familien og skolen til barna ble tatt ut i streik, slik at barna kunne bli med fra første dag i Møre og Romsdal.

– De har hatt noen skjønne opplevelser de også, fått oppleve litt av det Norge som vi er så glad i, sier kronprinsessen.

Les også: Kongen hjalp politiet å få bilen i gir

Som foreldre, men også forgjengere i rollene som kongelige med plikter, prøver kronprinsparet gradvis å venne barna til søkelyset i små doser.

– Vi er en spesiell familie. De skal vokse opp i en spesiell situasjon og det er godt at de vet og er klar over det på forhånd, sier kronprinsessen.

Kronprinsen er fornøyd med å integrere barna i programmet på fylkesturen:

– Dette er en naturlig og fin måte å gjøre det på nå, syns jeg, for det er ikke så mye de er med på, bare lite grann.

Jazza i Molde

Tidligere på dagen besøkte kronprinsparet Molde, der de fikk se det nye kulturbygget i byen og høre unge jazztalenter spille på taket der. Etter et besøk innom rusbehandlingsinstitusjonen Veksthuset, var de innom Kongebjørka. Dette var første gang kronprinsen var på det historiske stedet der kong Haakon og kronprins Olav søkte ly for tyske bomber 28. april 1940. Bildet av dem er et legendarisk symbol på norsk motstand mot nazismen:

– Jeg har sett bildene siden jeg var bitte liten, så å kunne se hvor det var og se for seg hvordan de opplevde den dagen, det var spesielt. Det er et utrolig vakkert sted på en dag som i dag, men det må jo ha vært ekstremt dramatisk da de sto der og kunne se bombeflyene komme inn, sier kronprins Haakon.

Kronprinsfamilien avrundet fylkesturen med folkefest i Åndalsnes, før de reiste mot Oslo med tog lørdag kveld.

Les også:

Haakon forsvarer Märtha

Kronprins Haakon blir fadder for Estelle


Les flere nyheter

Personvernpolicy