Hedret båtfolket med skulptur ved Utvika

Barnebarnet til Jens Moe, Aurora, avduket skulpturen som er det synlige tegnet på at båtfolket i Utvika er tildelt Jens Moes minnepris. Prisen deles ut av Drøbak Rotary Klubb, representert ved president Harald Sæther. Skulpturen «Omsorg» er laget av Reidar Finsrud. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Barnebarnet til Jens Moe, Aurora, avduket skulpturen som er det synlige tegnet på at båtfolket i Utvika er tildelt Jens Moes minnepris. Prisen deles ut av Drøbak Rotary Klubb, representert ved president Harald Sæther. Skulpturen «Omsorg» er laget av Reidar Finsrud. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

De frivillige som dro ut i båt for å hjelpe til ved Utøya 22. juli, ble lørdag hedret med et minnesmerke ved Utvika camping. – Mange ville gjort det samme som oss, sa en av båtførerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kan ikke finne noen mer verdige representanter, sa president Harald Sæther i Drøbak Rotaryklubb, som delte ut Jens Moes minnepris.

– Den går til personer som har vist ekstraordinær innsats innen omsorg og hjelp, fortalte Sæther i en kort tale til de rundt 60 personene som hadde møtt opp i solskinnet ved Utvika camping.

Mot og omsorg

Sæther hedret de mange frivillige som «utviste en usedvanlig kombinasjon av mot og omsorg» da de la ut med båt for å hjelpe flyktende og skadde ungdommer ved Utøya.

– Med fare for sine egne liv, reddet de ungdommene til sikkerhet. Hvor mange liv som ble reddet på denne måten, vil nok ingen få et sikkert tall på, men det var mange - veldig mange, sa Sæther.

Les også: Foreslår 22. juli-minnesmerke i Slottsparken

Deretter ble prisen, en skulptur av Reidar Finsrud, avduket av Jens Moes barnebarn Aurora. Skulpturen står på brygga til campingplassen, bare noen få hundre meter fra Utøya.

– Gjør det som må til

Mange av dem som møtte opp lørdag, er faste gjester på campingplassen, og flere av dem var der også den skjebnesvangre fredagen i juli i fjor.

Thomas Cordtsen var en av dem som dro ut fra Utvika på kvelden 22. juli. Han synes det er hyggelig at den frivillige innsatsen blir satt pris på. Han tror mange ville gjort det samme som ham.

Les også: Anonym giver tilbyr 22. juli-minnesmerker

– Vi bor i et langstrakt og tynt befolket land, der folk er vant til å trå til når det trengs. Når man ser at andre har det vondt, tror jeg de fleste av oss gjør det som må til, sier Cordtsen til NTB.

Ros i retten

Også i Oslo tingrett har de frivillige, og særlig båtførerne, høstet lovord. Flere av politifolkene som vitnet fredag, benyttet anledningen til å takke for innsatsen under terroraksjonen i fjor sommer.

– De så det samme fæle som vi gjorde, men jeg kunne ikke spore noen nøling eller betenkelighet. Gjorde vi et tegn, kom de umiddelbart for å hjelpe. Det er det mest imponerende, sammen med den voldsomme stå-på-viljen de har utvist, sa politimannen som ledet den første patruljen til Utvika.

Les også: Terrorpårørende samlet ved vakkert minnesmerke

Bestemte seg i fjor

Prisen som ble delt ut lørdag, har fått navn etter lege Jens Moe, som blant annet tok initiativ til opprettelsen av Norsk Luftambulanse. Han deltok aktivt i debatten om helsetjenesten og var spesielt opptatt av akuttmedisin.

Prisen går til personer som har vist ekstraordinær innsats innen omsorg og hjelp for andre. Allerede 26. juli i fjor ble det bestemt å gi prisen til båtfolket fra Utvika.

– Grunnen til at den deles ut i dag, er at vi ville vente til vitneforklaringene fra Utøya var ferdige i retten og til campingfolket var tilbake i Utvika, sier Per Jacobsen i Jens Moes minnefond.

Dette er andre gang prisen deles ut i de tolv årene den har eksistert. Forrige gang var mottakerne Dagfinn og Mona Enerly.

Les også: - Utøya skal bli en plass der gode minner skapes


Les flere nyheter

Personvernpolicy