Meny

Dette bildet er historisk

HISTORISK SUS: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ved Kongebjørka. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit la lørdag turen innom den legendariske Kongebjørka ved Glomstua i Molde.
Fakta om Kongebjørka

* Kongebjørka er ei bjørk ved Glomstua i Molde i Møre og Romsdal. Treet fikk sin plass i historien da kong Haakon og kronprins Olav søkte ly i utkanten av Molde under et tysk luftangrep.

* Per Bratland fotograferte kong Haakon og kronprins Haakon ved bjørka 28. april 1940. Bildet bidro til å inspirere motstand mot okkupasjonen av Norge. Nordahl Grieg var også i Molde under bombingen og skrev senere diktet «Kongen», der han omtaler bjørka.

* Kronprins Olav ble senere konge, og i 1969 besøkte han bjørka igjen, denne gang sammen med dronning Elizabeth, prinsesse Anne og nåværende dronning Sonja.

* Tidlig på 1980-tallet ble Kongebjørka ødelagt av vandaler. Ingen ble pågrepet for hærverket, men det var mistanker om at det kunne ha vært personer tilknyttet nynazistiske miljøer som sto bak.

* Kong Olav plantet ny bjørk på samme sted i 1982.

* Den nye bjørka fikk bare ti års levetid. Under nyttårsorkanen i 1992 ble den revet opp av uværet. Senere samme år ble ei ny bjørk plantet på samme sted, og kong Harald besøkte den. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ble lørdag 26. mai 2012 avbildet ved Kongebjørka.

(Kilder: NTB, Store norske leksikon, Wikipedia, Lokalhistoriewiki.no, Se og Hør)

Dette er første gang kronprinsparet besøker stedet der det legendariske bildet av kong Haakon og kronprins Olav ble tatt 28. april 1940.

Ved Kongebjørka fikk kronprinsparet en orientering om historien bak stedet, der også kong Olav og kong Harald har vært tidligere.

– Det er jo så fint her, sa kronprins Haakon lavmælt til kronprinsessen mens pressen knipset bilder av det historiske øyeblikket.

Kongebjørka ble et nasjonalsymbol over motstanden mot den tyske okkupasjonen av Norge etter at Kong Haakon VII og kronprins Olav ble fotografert her av Per Bratland.

Det var her de kongelige søkte ly under den tyske bombingen av Molde i slutten av april 1940. Nordahl Grieg var også i Molde under bombingen og skrev senere diktet «Kongen», der han blant annet beskriver symbolikken i bildet av Norges konge ved den «sølvbleke bjørkestamme»:

– Han og bjørken hører sammen. Som de døde er med mulden er hans sjel blitt ett med landet.

Les også: Kronprinsen: - Vi spiser ofte Grandiosa

Kronprinsparet er i Molde i forbindelse med årets fylkestur, som har gått til Møre og Romsdal. Lørdag er tredje og siste dag av rundreisen, der barna har vært med på deler av programmet. Lørdag gjenstår to av i alt seks vertskommuner. I tillegg til Molde skal de kongelige til Rauma.

Det opprinnelige treet er borte, men kong Olav plantet i 1982 et nytt tre på stedet. Dette fikk stå i ti år før det ble ødelagt under nyttårsorkanen i 1992.

Samme år ble det plantet ny bjørk, og det ble også reist en steinstøtte til minne om bildet som ble tatt der.

Les også:

Kongen hjalp politiet å få bilen i gir

Haakon forsvarer Märtha

Kronprins Haakon blir fadder for Estelle


Les flere nyheter

Populært