Mafiaen lever videre

DRAP: Italienske Massimo Bassi (i midten) gråter over sin 16 år gamle datter Melissa, som ble drept i en bombeeksplosjon i Mesagne nær Brindisi i Sør-Italia denne måneden. Det er ennå ikke avklart om bomben ble utløst av mafiafolk eller av en drapsmann som handlet alene. Men det hersker ingen tvil om at den organiserte kriminaliteten i Italia lever, 20 år etter drapet på mafiajeger Giovanni Falcone. (Foto: NTB scanpix)
DRAP: Italienske Massimo Bassi (i midten) gråter over sin 16 år gamle datter Melissa, som ble drept i en bombeeksplosjon i Mesagne nær Brindisi i Sør-Italia denne måneden. Det er ennå ikke avklart om bomben ble utløst av mafiafolk eller av en drapsmann som handlet alene. Men det hersker ingen tvil om at den organiserte kriminaliteten i Italia lever, 20 år etter drapet på mafiajeger Giovanni Falcone. (Foto: NTB scanpix)

20 år etter drapet på mafiajegeren Giovanni Falcone er den organiserte kriminaliteten i Sør-Italia svekket, men ikke knust. Dens lange fingre trenger seg gjennom landet og helt inn i regjeringskontorene i Roma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vincenzo Agostino er 75 år og en av de mange italienerne som har mistet slektninger i vold som mafiaen antas å stå bak. Han har sverget at han verken vil klippe håret eller skjegget før folkene som drepte hans sønn, en politimann som het Nino, er bak lås og slå.

Ninos skjebne er nært knyttet til historien om Giovanni Falcone, en dommer som ble drept i en bombeeksplosjon utløst av mafiafolk i mai 1992. Nino Agostino fant en sekk med dynamittgubber da han var på fisketur i august 1989.

Drept

Dynamitten lå i en sekk nær en villa utenfor Palermo som Falcone pleide å leie. Kort tid etter funnet ble Nino Agostino skutt og drept, kanskje av folk med tilknytning til mafiamannen Giovanni Brusca, som utløste sprengladningen som drepte dommeren.

– Etter 23 år har det ikke skjedd noe med saken. Ingen vil si noe. Jeg venter fortsatt på rettferdighet, sier Vincenzo Agostino til nyhetsbyrået AFP. Hans kone står taus ved hans side, kledd i svart i sorg over sønnen som døde for nesten et kvart århundre siden.

Ved motorveien fra Palermos flyplass inn til byens sentrum står et høyt, rødt monument over Giovanni Falcone. Han og hans kollega Paolo Borsellino, som også ble drept av en bilbombe i 1992, er blitt martyrskikkelser i historien om kampen mot mafiaen.

Les også: - Mafiaen er Italias største bank

Sjefene

På et høydedrag nær motorveien står det lille uthuset der Brusca trykket på knappen som utløste eksplosjonen. Han handlet på ordre fra Toto Riina, som var mafiaens «capo di tutti capi», «sjefen over alle sjefer». Både Brusca og Riina soner nå livstidsdommer.

Mange av spørsmålene rundt drapet på Falcone er ennå ikke besvart.

– Mafiaen var den væpnede fløyen, men man må lete blant hvitsnippene i regjeringspalassene i Roma etter bakmennene. Dette er en drage med mange hoder, sier Vincenzo Agostino.

Både påtalemyndigheten og italienske medier har begynt å nøste på ledetråder som tyder på at Giovanni Falcone og Paolo Borsellino kan ha blitt offer for et komplott mellom mafiaen og etablerte politikere. Teorien er at de måtte dø fordi de var blitt for brysomme for Italia.

Les også:

Frykter mafia-rekruttering på Facebook

Fant mafiaboss i bunker

Mafiadrap på åpen gate


Les flere nyheter

Personvernpolicy