Meny

- Vi er letta, glade og puster ut

Tooji fikk trampeklapp fra salen da han fremførte «Stay» for Norge. Foto: Jessica Gow (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toojis første kommentar etter at han gikk av scenen i Baku. Tooji og Norge får fire på terningen av ABC Nyheters anmelder.

BAKU (ABC Nyheter): Med startnummer 12 og på sin egen 25-årsdag gikk Tooji Keshtkar ut på den store MGP-scenen i Baku litt over klokken 22.

Han belønnes med en firer på terningen av ABC Nyheters anmelder. Showet så glimrende ut. Fra pressesenteret i Baku opplevdes vokalen som godkjent.

- Vi er letta, glade og puster ut. Og danser fortsatt! Endelig kan vi skåle i skampis og bare kose oss, sier Tooji via sin manager Kathrine Synnes i Greenroom etter opptredenen.

Les også: NRK vurderte å trekke Norges bidrag fra finalen

Det er imidlertid ikke Norge som er regnet som de aller største favorittene i kveldens finale i Eurovision Song Contest. De journalister og fans ABC Nyheter har snakket med i Baku tror seieren i år går til enten Russland, Serbia eller Sverige.

ABC Nyheter tror kampen i år står mellom Russland, Sverige, Serbia og Italia. Men også Estland og Tyskland kan gjøre det bra.

På den aller siste gjennomgangen før den store finalen i kveld var det forøvrig Norge som ble trukket ut som vinner. Sikkert tilfeldig, men la oss for all del håpe det går troll i ord.

Les også: Tooji ble overrasket på bursdagen

Programledere for kveldens show er som i de foregående semifinalene Leyla Aliyeva, Nargiz Birk-Petersen og fjorårets vinner Eldar Gasimov.

Under følger rekkefølgen for kveldens 26 bidrag. ABC Nyheter er selvsagt på plass og dekker live med info og kommentarer.

Les også: Starter som nummer 12 lørdag

1) STORBRITANNIA: Engelbert Humperdinck - Love Will Set You Free
Slett ikke verst fra mannen som har vært aktiv på musikkhimmelen i snart 50 år og som høres ut som en figur fra Harry Potter. Gripende og enkel ballade som bygger seg fint opp og som leveres med ærlighet og kraft. Det var forøvrig Humperdinck som startet trenden med kinnskjegg, ikke Elvis. Jeg vet ikke om det trekker opp eller ned.

2) UNGARN: Compact Disco - Sound Of Our Hearts
Ok produsert industripop fra Ungarn. Uinspirert vokal som vasser i sirup trekker ned. Mørkt og deilig arrangement i beste Depeche Mode-stil trekker opp, til tross for å være litt for repetativ. Gjør her en av sine beste opptredener i konkurransen. Sterk treer.

3) ALBANIA: Rona Nishliu - Suus
Den syngende ambulansen Rona Nishliu har både et reir på hodet og en imponerende lungekapasitet. Skal tro hvor lenge hun kan holde seg under vann? Her blir det imidlertid litt for mye vokalonani i tillegg til hjerte, smerte og inderlighet som en full italiener.

4) LITAUEN: Donny Montell - Love Is Blind
Dyktig artist fanges i en schizofren ballade om kjærlighet som gjør blind. Første halvdel synges med bind for øynene (som selvsagt rives av på dramatisk måte). Den paniske diskoen i siste halvdel hadde vært mer interessant med munnbind. Utrolig intetsigende låt.

5) BOSNIA-HERCEGOVINA: Maya Sar - Korake Ti Znam
Sympatisk og kjedelig bidrag om noe inderlig. Jeg tar vel ikke helt feil om det handler om ulykkelig kjærlighet. Føles som en geleklump full av jordbærsmak og E-stoffer som bare glir mellom fingrene mine uten å la noe være tilbake. Svakt strekk her nå.

6) RUSSLAND: Buranovskiye Babushki - Party For Everybody
Ikke kan de synge. Og ikke kan de danse. Ikke har de laget låten selv. Og ikke ser det ut som om de vet hva de gjør på scenen. Men det de russiske bestemødrene har er massevis av sjarm og glede. Dette er det eneste bidraget hvor artist kan glemme tekst og dansetrinn og likevel få ekstra poeng. Bli ikke overrasket om disse vinner i kveld. Full jubel på pressesenteret.

7) ISLAND: Greta Salóme & Jónsi - Never Forget
God stemning på pressesenteret i Baku nå. Folk synger med. Det islandske bidraget kan gjøre det svært sterkt i dag. Undertegnede mener imidlertid at det høres ut som om Evanescence skulle ha fremført en moderne versjon av Simon og Garfunkel-klassikeren Scarborough Fair. Likevel: Melodiøst, harmonisk, mystisk, pompøst – og med alt som trengs for å gå til topps, for fem år siden.

8) KYPROS: Ivi Adamou - La La Love
Fengende russepop med lalala-refreng og morsomme brekk - flott fremført av atten år gamle Ivi Adamou. Dette funker overraskende bra, uten at det noen gang vil gå inn i musikkpensum. Full jubel i Baku. Dette er forøvrig bidraget Norges Tooji så vinne i en drøm.

9) FRANKRIKE: Anggun - Echo (You And I)
Friskt fransk pust som gir deg lyst til å plystre. Godt produsert, småcatchy og med fine detaljer - uten den store wow-faktoren. Ser ut som om vakre Anggun trives godt på scenen med det som ser ut som den franske delegasjonen til sommer-OL i London. Fireren er svak.

10) ITALIA: Nina Zilli - L'Amore è Femmina
Nina Zilli fremstår som den sunne italienske kusinen til Amy Winehouse. Dette er deilig og suggererende og svært sterkt bidrag. Kunne vært enda bedre om den bare ble fremført på italiensk. Kveldens første femmer.

11) ESTLAND: Ott Lepland - Kuula
Sympatisk, lavmælt og bygger seg fint opp på en litt for stillestående måte. Fint fiolinarrangement på slutten og ellers rent og pent. En av de beste balladene i år. Eneste låt som plutselig ga et blaff av gåsehud på undertegnede. Men det kan også ha vært en vifte det var noe feil med her i pressesenteret. Nå er det Tooji og Norge dere!

12) NORGE: Tooji - Stay
Det er vanskelig å være objektiv. Men fra pressesenteret så dette bra ut. Tooji er en energibombe på scenen og gjorde en svært god opptreden foran juryen i går kveld. I kveld er han muligens litt ustø på vokalen midt i. La oss bare håpe og tro at dette er like bra som det ser ut. Mye jubel på pressesenteret. Også fra utenlandske journalister.

13) ASERBAJDSJAN: Sabina Babayeva - When the Music Dies
Melodiøst og sterkt fra årets vertsland. Sabina har en god og fyldig stemme i en fin låt med fine elementer. Etter hvert blir det imidlertid litt for mye konkurranse med en gammel mann som også vil ha et ord med i laget. Det er likevel Sabina som vinner til slutt. Full jubel i pressesenteret.

14) ROMANIA: Mandinga - Zaleilah
Dette er en hoppete gladlåt med stort sommerhitpotensiale. Romania har årets mest fengende refreng med både trekkspill og sekkepiper. De raske partiene er riktignok bedre enn de rolige, men alt i alt veldig morsom og catchy. Kveldens første allsang på pressesenteret. Stødig levert!

15) DANMARK: Soluna Samay - Should've Known Better
Catchy gladpop med country-arrangement brillefint fremført av Soluna Samay. Beste fra Danmark på flere år, kan gjøre det veldig bra. Veldig bra og stilrent, journalistene applauderer. Fortjener en femmer i kveld.

16) HELLAS: Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac
Deilig gresk rytme i en låt som hadde blitt bedre med stemmen fra en annen vokalist (men de kan gjerne beholde kroppen til damen med det repeterende navnet. Masse hud og kropp og middelmådig synging. Sceneopptredenen er i hvert fall bedre enn videoen fra et kjøpesenter. Har du forresten prøvd å si Eleftheria Eleftheriou mange ganger etter hverandre? Nå er det Sverige.

17) SVERIGE: Loreen - Euphoria
Jeg kan ikke fri meg fra å tenke at Loreen står på scenen og slåss med vesener bare hun kan se, mens hun tenker "herregud så mystisk jeg er". Men joda, Loreen kan både synge og opptre. Og joda, låten Euphoria har elementer som fenger. Av mange tippet som en vinner. Kveldens lengste applaus på pressesenteret.

18) TYRKIA: Can Bonomo - Love Me Back
Sjarmerende piratpop - men elendig batman-audition. Likevel: Dette er morsomt, annerledes og lite høytidelig med fin variasjon. Stor jubel blant fans og journalister.

19) SPANIA: Pastora Soler - Quédate conmigo
Quédate conmigo er inne på noe, men klarer ikke helt oppfylle forventningene. God stemme til tross, låten blir for gammelmodig og dusinvareaktig. Tar voldsomt av på slutten og høster mye applaus. Treeren er sterk.

20) TYSKLAND: Roman Lob - Standing Still
Hva får du dersom du krysser en kul fyr med grei stemme og for dårlig låtmateriale om å stå stille? Svaret finner du i årets tyske bidrag. Det føles litt som å vasse i sirup. Låten kommer liksom aldri helt i gang før det plutselig er over. Stor applaus i Baku dog.

21) MALTA: Kurt Calleja - This is the night
Ikke la deg lure av en grei vokal, kjekt utseende og fiffige måter å bevege bena på, det er ikke gull alt som glimrer, det kan også være årets bidrag fra Malta. Ungdomsskoleaktig tekst. Etter et uendelig antall repeteringer har du i hvert fall fått med deg at dette er natten.

22) MAKEDONIA: Kaliopi - Crno i belo
Kaliopi har helt klart en sterk stemme (bokstavelig talt). Hun bare bruker den på helt gal låt. Dette oppleves nemlig som en nokså intetsigende rockeballade som er rett inn og rett ut. Umoderne rock trekker ytterligere ned. Toeren er sterk, og det er jo noe. Oi, jeg tok meg selv i å klappe. Det var bare fordi alle andre overraskende nok gjorde det.

23) IRLAND: Jedward - Waterline
Jedward prøver seg igjen etter fjorårets heldige åttendeplass. Denne gang minner de om en frenetisk C-3PO fra Star Wars uten selvkontroll. Anmasende, slitsomt og bittelitt fengende. Energinivået imponerer i hvert fall. Send likevel en god tanke til moren til de to tvillingene.

24) SERBIA: Zeljko Joksimovic - Nije ljubav stvar
Sympatisk og melodiøs ballade med fine detaljer. Heldig startnummer og som balsam for ørene etter Irland. Årets beste ballade (og kanskje MGP-låt) har alle elementer, tar seg godt opp og vokser enda mer for hvert gjennomlytt. Særlig den siste halvparten er solid. Kan vinne.

25) UKRAINA: Gaitana - Be My Guest
Jeg digger lyden av blåseinstrumenter i det som mest av alt ut som den offisielle låten til fotball-EM. Gaitana skriker etter gjester som om hun ikke har gjort noe annet. Repeterende partylåt til tross, energi og trøkk hever den likevel opp til middels.

26) MOLDOVA: Pasha Parfeny - Lautar
All ære til vesle Moldova. De sender hvert år morsomme låter med artister som gir alt og ser ut til å ha det kjempegøy på scenen. De er i tillegg flinke til å bruke elementer fra sin egen musikalske kultur. Så også i denne fengende festlåten med Balkan-sound. Digger dansingen. Får en snill femmer.

Da er alle låtene gjennomspilt og alt man kan gjøre er å krysse fingre eller kaste seg over telefonen.

Les mer fra MGP her

Populært