Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Ville posere i boxershorts

Ville posere i boxershorts

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sitt første avhør ville Anders Behring Breivik gjerne posere i boxershorts for politiets kamera.

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Det første avhøret med Anders Behring Breivik finner sted på Utøya, før området er klarert, og under et stort tidspress.

- Vi skulle finne ut av om vi kunne forvente oss flere ting, sier den 42-årige politioverbetjenten som deltok. Politimannen er spesialist på avhørsteknikker og tilknyttet Oslo politidistrikts avdeling for organisert kriminalitet.

Breivik blir ført opp i andre etasje av Hovedbygningen for avhøret.

- Han var veldig opptatt av om han skulle henrettes. Han sa at vi like gjerne kunne skyte han i første etasje, sier politimannen.

- Han sier så at han uansett vil dø, fordi han vil dehydrere og dø i løpet av et par timer.

Les også: Breivik ville ha plaster til fingeren sin

Engstelig for moren

Dette fikk de sjekket ut og at det ville holde å gi ham væske. Deretter roet han seg ned, men uttrykker raskt engstelse for at hans familie - og særlig moren - ville bli henrettet av "motparten".

Breivik tok raskt opp såret på fingeren og at hvor mye blod han ville tåle å tape.

- Det var et lite rift. Han fikk et plaster og så hørte vi ikke mer om det.

- Jeg reagerte på at han var veldig opptatt av kuttet i fingeren, sier 42-åringen.

- Han tok opp at han var en av tre celler og at det som hadde skjedd denne dagen var et fyrverkeri og at vi måtte høre på ham for å eventuelt foirhindre dette.

Breivik skal ha presentert seg kommandør for Knights Templar, en organisasjon politimannen var usikker på om eksisterte eller ikke.

- Han hadde et smykke med et symbol for denne organisasjonen. Jeg mener han hadde det rundt halsen.

- Et stykke inn i avhøret kom det noen kollegaer fra Kripos for å foreta en del undersøkelser av tiltalte. det ble blant annet sikret DNA og avskrapninger fra klærne som skulle sikres.

- Han var veldig uvillig til at det skulle tas bilde i starten. men det ble gjkort klart at de bildene skulle tas. Det ble stress, for plutselig ble han veldig ivrig etter å ta av seg. Vi har prosedyrer for hvordan det skal skje, men han var veldig ivrig etter å få vrengt av seg disse klærne. Vi var redd for at han for eksempel hadde sprenglegemer for eksempel innvortes.

- Men dette ble avklart. Når han sto i boxershortene ble det noe helt annet. Da ville han gjerne posere for kamera som bodybuildere gjør.

Rister på hodet

Politioverbetjenten illustrerer hvordan og retten begynner å le. Breivik smiler også bredt og rister litt på hodet.

- I en annen setting ville det vært latterlig.

- Nei, det var vanskelig å forstå.

- Hvis du ser bort fra innholdet, så var han lett å prate med.

Han beskriver første del av avhøret som langt, men at han også svarte uten problemer.

Aktor leste fra politimannens rapport hvor det står at tiltalte forklarte seg sammenhengende og detaljert.

Ville ha tilgang til Wikipedia

Forsvareren Geir Lippestad tar opp tiltaltes angst for å dehydrere. Vitnet gjentar at det viktigste var å gi ham væske, så ville det ikke være noe farlig.

- PC med Word og tilgang på Wikipedia, var det viktigste kravet hans, svarer politimannen på spørsmål fra Lippestad om tiltaltes kravliste.

På spørsmål fra den andre forsvareren, Vibeke Hein Bæra, bekrefter politimannen at Breivik sier at det ikke finnes eksplosiver i trærne og at det er ufarlig å oppsøke gården hans ved Rena.

Dette er et avsluttet kapittel, skal tiltalte ha sagt.

Hun leser fra avhøret hvor tiltalte sier at han jobber for en konservativ revolusjon, ikke er nynazist og støtter Israel.

- Han sa det hadde vært en tung dag, at dette hadde vært en jævlig ting å gjøre. Men han ga ikke uttrykk for sympati med det han vel kalte for "marxistyngel", sier avhøreren etter spørsmål fra bistandsadvokat Siv Hallgren om hva Breivik hadde sagt om sine gjerninger.

- Det var tett med helsepersonell i etasjen under oss, pluss det vi kaller promillelegen i Oslo. Men vi vurderte ikke å tilkalle noe ekstraordinært.

Redd for familien

For første gang spør de rettspsykiatriske sakkyndige et vitne om noe. Aspaas spør om den uttrykte redselen for å bli drept dukket det opp igjen senere i avhøret med tiltalte.

- Ikke ut over at han også var redd for at familien kunne bli utsatt for noe, svarer politimannen.

Husby spør om hva han reagerte på ved innholdet i samtalen, uten at vitnet kan gi et fullgått svar. Tørrisen fulgte opp, og vitnet svarer:

- Vi dannet oss et inntrykk av at han var alene. Det var ingen vanlig samtale. Han kom med en del utspill, og det var en veldig spesiell samtale.

Ga han seg andre titler enn kommandør?, spør aktor Holden. vitnet husker ikke dette og det blir da lest opp fra avhøret hvor Breivik sier etter at politiet sier han skal få en rettferdig dom i Norge: "Poenget er at jeg er en dommer for Knigts Templar. Det er jeg som har gitt en rettferdig dom for å selge landet til islam, mine søstre blir voldtatt og drept, og dommen for det er døden".

- Jeg husker at han fremstilte seg som en lederskikkelse, men jeg husker ikke den tittelen han ga seg selv.

Meddommeren spør også om avhøret, og vitnet sier at tiltalte på et tidfspunkt ga

- Ja han benytte ord jeg ikke forstå. Det var mange ord og mange lande ord. Det var ikke alltid jeg forstå hva han mente.

- Ja, han lo flere ganger. Ikke gapskratt, men han smilte og humret under smalltalk - ikke mens han pratet om det han hadde gjort.

Forsto hva han hadde gjort

Dommer Arntzen spør om han fikk inntrykk av om tiltalte forsto det han hadde gjort.

- Ja, svarer politioverbetjenten.

Mette Yvonne Larsen trekker frem hva Breivik sier om terror og det å beskytte det norske folk. Hva var hans formål med 22. juli?

- Jeg oppfattet han slik at en del av motivet var å beskytte Norge og det norske folk.

Larsen siterer fra avhøret hvor Breivik sier at han ikke ønsker å berolige det norske folk.

"Det er det som kalles terror, ikke sant", skal han ha sagt.

- Det var en del av greia - han ville gi oss mye informasjon, men beholde noe som et forhandlingskort, sier vitnet.

Les også: Ingen sa det var flere gjerningsmenn på utøya

Breivik: - Jeg er mentalt skadet av vitnemålene

Viser frem sin skader

Så kjæresten bli drept

– Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Les alt om 22. juli-rettsaken her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend
Siste nytt
14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51ReiseAmerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend
Populært