Sønstebys barnebarn: – Du har betydd mye for mange

SISTE REISE: Gunnar Sønsteby ble bisatt fra Oslo domkirke fredag, der flere personer fortalte om sine minner om motstandshelten. (Foto: NTB scanpix)
SISTE REISE: Gunnar Sønsteby ble bisatt fra Oslo domkirke fredag, der flere personer fortalte om sine minner om motstandshelten. (Foto: NTB scanpix)

Gunnar Sønstebys barnebarn Magnus og Jonas holdt en både alvorlig og humørfylt tale til sin bestefar i Oslo domkirke fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kjære bestefar, du har betydd mye for mange mennesker, mer enn hva du selv og vi som har fått lov til å vokse opp og være sammen med deg kanskje har vært klar over, sa Magnus Sønsteby.

Han la til hvilken stor betydning den høyest dekorerte nordmannen alltid har hatt for sin kone og sin egen familie.

– Kjent som Kjakan eller «Nr. 24» har du alltid for oss vært bestefar, en bestefar vi har sett opp til. For familien har du vært en altoppofrende ektemann, en omtenksom far og ikke minst en engasjert bestefar og oldefar, sa Magnus og la til at Gunnar Sønsteby alltid satte sin kone Anne-Karin høyest. De to var svært avhengig de var av hverandre, og barnebarna har aldri sett besteforeldrene krangle.

– Det var et liv bygget på kjærlighet.

Her kan du se hans fantastiske liv i bilder.

Humørfylt

Han tok også for seg enkle, morsomme historier fra oppveksten med den helt spesielle bestefaren.

– Da jeg var liten var det fast tradisjon med frokost med deg hver morgen før skolen. Og det var du som sto for havregrøten. Det var såpass viktig for deg at du omtalte dette som en viktig avtale, sa Magnus og fortsatte:

– Ingen av barnebarna var mange dagene over 16 år før du skulle ha med oss ut for å øvelseskjøre. Det falt helt naturlig for oss, selv om du strengt tatt har laget førerkortet ditt selv, sa Magnus til varm latter fra salen.

Les også: - Norge skylder Søsnteby en stor takk

U-sving på Karl Johan

– Vi kjørte over alt. Og selvfølgelig benyttet du muligheten til å fortelle om alt du har opplevd. Det var knapt et veikryss eller en sidegate du ikke hadde en god historie å fortelle om. Når vi hadde kjørt i timevis og var altfor sent ute til middag, så tok du over rattet. Dette er det bare bestefar som har lov til å gjøre, sa du før du tok en u-sving og snudde på Karl Johan.

Barnebarnet Jonas snakket om andre sider av livet med sin bestefar, om hytta, båtkjøring, vaffelsteking, og is før frokost og hvordan alle fikk et nært forhold til ham.

Les også kronikken «Arven etter Kjakan» her.

Les også:

- Gunnar ga seg ikke før det var umulig

- En krigshelt og en fredshelt

Sønsteby: - En djevelsk fiende


Les flere nyheter

Personvernpolicy