Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Ingen sa det var flere gjerningsmenn på Utøya

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonslederen ved Hønefoss politistasjon visste det var kun én gjerningsmann på Utøya.

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Aksjonslederen ved Hønefoss politistasjon, politiførstebetjent Hans Mattis Hamborg (26), ble varslet klokken 17.29 og dro direkte til Hønefoss politistasjon sammen med sin samboer (som også er ansatt i politiet).

På spørsmål fra bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen kan han ikke konkretisere tidspunktet for ankomst stasjonen eller når han forlater den med båtføreren.

-Inntil gjerningsmannen ble pågrepet hadde jeg ingen meldinger som tilsa at det var flere gjerningsmenn. men jeg visste hva som hadde skjedd i Oslo og tok høyde for at det kunne være flere gjerningsmenn.

Etter pågripelsen snakket han med overlevende og får da et inntrykk av at det kan være tre til fire.

Men det var etterpå?, spør bistandsadvokat Siv Hallgren.

- Ja, det var etterpå.

Først den 21. november skrev han sin egenrapport.

- I starten ble jeg ikke bedt om det. Etterhvert ble jeg bedt om det som aksjonsleder og gjorde det, svarer hun på spørsmål fra advokat Larsen.

Hamborg sier i sitt vitnemål at han ikke var kjent med at det var mulig å leie båter ved Utvika camping. Han forlater Hønefoss politistasjon etter at først patrulje allerede er på vei.

- Jeg er fullstendig klar over det som har skjedd i Oslo og at AUF har sin sommerleir på Utøya. Første enhet ringer og får beskjed om at oppmøtested skal være thorbjørn-kaia i området ved Utvika.

- Oppdraget var å komme på Utøya for å pågripe gjerningsmann eller -menn. Planen var å bruke seks-syv tjenestemenn skulle aksjonere ved hjelp av båten.

- Første enhet, de som er på landsiden, skulle bli plukket opp med politibåten med fire tjenestemenn, sier han.

- Vi skulle få egne øyne på Utøya. De skulle melde tilbake det de så, sier han om første patrulje.

- Jeg ønsket å gå i land med en troverdig styrke. Situasjonen der ute var uoversiktelig.

Når de er i ferd med å sette ut båten får han kontakt med Delta på sambandet. Det skjer klokken 17.54. Men kontakten er så dårlig at de går over til å snakke sammen på mobiltelefon.

Da endres planen.

Utøya kai, på landsiden, er fortsatt oppmøtested, og de første - enten det er Delta eller politibetjenter fra Hønefoss - skal være de første over til Utøya.

- På vei til Utøya kai blir oppmøtested endret av operasjonsleder i Nordre Buskerud. Dette skjer 17.57. Det er nok en helhetsvurdering som ligger til grunn for det, sier Hamborg.

På Storøya overtar Beredskapstroppens leder over ansvaret, og de legger ut med den lille røde båten som raskt får tekniske problemer.

- Vurderingen var nok at vi ønsket å komme med så mange som mulig over til øya, sier han om grunnen til at de var elleve personer ombord i den lille båten.

Som kjent kommer to sivile båter til og de kommer til øya med ett minutts mellomrom. Den første båten ankommer 18.27 og starter jakten på gjerningsmannen på nordsida, hvor han skal ha blitt observert.

Seks politimenn kommer i båt nummer to. En blir igjen ved båten og de fem andre springer til sydspissen hvor patruljen på landsida opplyser at gjerningsmannen skal være. De ser ham i en krattskog.

- Etter hvert etterkommer han våre anvisninger og blir pågrepet.

Ved siden av ser han to drepte.

- Jeg kaller opp operasjonssentralen og sier at gjerningsmannen er pågrepet og at vi trenger helikopter til de mange skadde og drepte.

Forsvarer Geir Lippestad spør om hvordan tiltale opptrådte under pågripelsen som Hamborg var med på.

- Det jeg oppfatter der er at han forholdsvis tidlig etterkommer våre pålegg. Han legger seg også ned og tar hendene på ryggen og blir pågrepet på helt ordinær måte.

- Han hadde nok ingen tanker om at vi ikke var fra politiet. Det tror jeg han forsto godt.

Lippestad leser fra hans egenrapport hvor Breivik beskrives som rolig og at pågripelsen var udramatisk. Dette bekrefter Hamborg.

Populært