Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Jeg tenkte aldri å dra alene

Bildet fra Utøya etter at politiet har gått i land og gått i gang med å saumfare området (Foto: NTBscanpix).
Bildet fra Utøya etter at politiet har gått i land og gått i gang med å saumfare området (Foto: NTBscanpix).

- Vi var sjokkerte. Hørte skudd og så folk som svømte, sier den første politibetjenten på landsida ved Utøya. 31-åringen vurderte aldri å dra over sundet alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Med tre båter tilgjengelig ved fergeleiet vurderte politibetjenten som kom først, aldri å dra alene over sundet til Utøya.

- Jeg var alene og opptatt med å sende båter til beredskapstroppen som var på Storøya, sier han.

Den 31-årige politibetjenten jobber som etterforsker ved Hønefoss politistasjon. Det er han som får beskjed om å varsle utrykningsenheten (UEH) fordi det skytes, og det er han som leder den første patruljen ved fergeleiet - ca 650 meter fra Utøya.

- Hadde vi hatt mulighet da vi kom fram. Hadde det vært en båt der, så... det er umulig for meg å si JA! Det er en vurdering som tas i samråd med aksjonsledelsen, men hadde det vært en båt så ville vi ha highlightet dette, svarer han på spørsmål fra bistandsadvokat Siv Hallgren.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spør om hvilken ordre de hadde da de dro ut.

- Den ordren klarer jeg ikke å gjengi ordrett. Min jobb er å ta meg dit, melde observasjonen og bidra til å lage nye situasjonsvurderinger for de som skal ta avgjørelser.

- Vi hadde sparsomme opplysninger. Under alle omstendigheter er vi der for å redde liv hvis vi kan det.

- Gjorde dere noen konkrete forsøk?

- Vi hadde ikke muligheter i en tidlig fase. Vi måtte jobbe i andre retninger og hører også på samband at det jobbes i andre retninger.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen viser til 22. julikommisjonen skal behandle alternative handlingsforløp. Larsen ber om lov til å fortsette, og viser til at det klokken 18.09 ringer en person (betjenten korrigerer tidspunktet til 18.07)

Han tilbyr politiet en båt, visste du om det?

- Jeg var ikke kjent med det før tidligere denne uka. Det var jeg ikke kjent med da.

Han visste heller ikke at det var mulig å leie båter tre minutter unna ved Utvika camping.

Men prøvde du å sjekke mer om campingplassen?, spør Larsen.

- Jeg hadde annet å gjøre også. Jeg satte inn arbeidskraften på aksjonen. Det er ikke mulig å ta seg langs vannkanten til campingplassen.

Du skrev rapporten din først en måned etterpå, hvorfor det?

- Den er ikke skrevet en måned etterpå, den er pågeynt langt tidligere og bearbeidet, men lagt inn i systemet 22. august.

ABC Nyheter har tidligere gjengitt politibetjentes rapport etter innsatsen på landsida.

Les også: "Jeg beordret båtene mot Storøya"

Det har vært reist kritikk mot både politiets responstid og deres innsats for å skaffe båter til selv å komme seg de 650 meterne over sundet til Utøya.

Les også: Beordret sivile i skuddlinja

I Nordre Buskerud og senere Politidirektoratets egenrapport sier en at de to første politibetjentene hadde som oppgave å observere det som skjedde.

I sitt vitnemål sier 31-åringen lite konkret om sine ordre når han forlater politistasjonen om lag syv minutter etter at telefonene starter å ringe. Han tidfester dette til klokken 17.33.

- Vi skulle komme oss raskt ut til der ting foregikk, og rapportere tilbake, sier han.

Når sentralbordet på Hønefoss politistasjon eksploderer, sitter fem politiansatte samlet og følger nyhetssendingene etter bombeeksplosjonen i Oslo på stasjonens pauserom.

- Det blir en veldig hektsik aktivitet, naturlig nok, sier han i sitt vitnemål.

Han begynner å varsle samtidig som han løper inn på sitt kontor for å finne frem sitt utstyr.

- Skyting pågår, sier han til de han kommer i kontakt med og sier at oppmøtested er Hønefoss politistasjon.

Vitnemålene fra ofre og overlevende er med andre avsluttet. Retten skal resten av dagen høre politibetjenter vitne om pågripelsen, over pinse er det vitnemål fra Breiviks venner og deretter er det politiets etterforsking som skal presenteres.

I bilen snakker han og kollegaen om dette har sammenheng med eksplosjonen i Oslo. De ber om at beredskapstroppen "Delta" blir varslet. Betjenten får telefonnummeret og ringer til en av de som har ringt inn tidligere.

- Han sier han er skutt i skulderen og bekrefter tidligere meldinger. Det er mye støy og vanskelig å føre en samtale med vedkommende. Jeg sier fortsett å gjemme deg, vær i skjul, vi er på vei.

De ser røyken slå opp fra Utøya og er logget klokken 17.52. Han vil ikke gå god for at dette tidspunktet er eksakt, om det noteres umiddelbart eller er et tidsmessig heng.

De parkerer et lite stykke unna og går ned til fergeleiet til fots. Her står kassebilen til Breivik og betjentens kollega bekrefter dette på samband.

-Det kommer to personer. En av dem har en adferd som gjør at vi må nærme oss ham forsiktig. Det viser seg at han er en forbipasserende og de er vel like sjokkerte som oss. Vi hører skuddene og ser folk på svøm, særlig fra nordsida.

- Midtfjords ligger det en stor trebåt, Reiulf, som blir rodd med én åre og med sakte fremdrift. Vi roper at de skal komme til oss og i sikkerhet. Det blir litt stillstand og den dreier etter hvert sørover og bort fra oss.

- Det høres skudd. Jeg hørte aldri to våpen bli avfyrt parallelt.

- Det er en rolig skuddtakt. Det er mange skudd, men de kommer rolig. Det gir meg inntrykk av at det er en rolig skytter og sier noe om trening og kapasitet.

- Det er noen av de tankene som treffer en, sier 31-åringen.

- Jeg vurderte kapasiteten. Regjeringskvartalet var sprengt og at vedkommende hadde politiuniform, det viste at dette er planlagt.

Forsvarer Geir Lippestad ber betjenten si noe om hvor sannsynlig det var for skudd over sundet.

- Kraftige håndvåpen har en ganske stor rekkevidde. Det kan være ekstremt farlig på den avstanden.

Motsatt vei, kunne våpen som dere eller Delta hadde som kunne ha skutt over vannet?, spør han.

- De våpnen jeg hadde til rådighet, to 9 mm våpen, så er muligheten for å nøytralisere ham som urealistisk.

- Men politiet har også langt kraftigere våpen enn det vi hadde.

På brygga skilles de to betjentene uten at dette er avtalt mellom dem. Hans kollega står oppe og styrer trafikken på veien ovenfor.

Betjenten melder inn at fergeleiet ikke var trygt og at oppmøtested skulle legges til veien.

- Der var det i hvert fall skjul, sier han som ikke er informert om hvorfor en til slutt velger Storøya noen kilometer lengre nord som oppmøtested.

På Lien gård litt sør for fergeleiet tar han imot Reiulf og kommer i kontakt med tre båter.

- Klokken 18.15 er det en lydlogg hvor jeg melder at det er sendt båter til Storøya, sier han.

Betyr det at det ikke var noen båter i nærheten mellom 17.52 og dette tidspunktet?, spør aktor Svein Holden.

- Ikke i bukta der vi sto. Ingen mennesker og ingen båter der inne hvor vi sto. Min kollega vurderte en robåt som lå ved en bøye, men han kunne ikke være sikker på at den hadde årer. Det var vårt utgangspunkt inne i bukta.

- Du møter tre båter, men tenkte du på å dra rett til Utøya?

- Da er jeg alene. Jeg hadde ikke kontroll på min kollega og han ikke med meg. Vi hadde ikke sambandskontakt og ingen kontakt mellom oss. Min eneste tanke er å serve båter til beredskapsroppen. Jeg tenker ikke en gang på å dra alene, sier han.

31-åringen får på et tidspunkt (han kan ikke si sikkert når) beskjed på samband at en gjerningsmann har ringt inn og sagt han ville overgi seg, men så hører han etter et par minutter nye skudd og melder dette tilbake.

- Etter hvert skjer det ting på Sydspissen og jeg hører skudd. Jeg ser ikke gjerningsmannen, men ser en person gå over ende - ganske kraftig - i vannet.

Han ser også kuleskudd i vannet og melder dette inn. Kort tid etter er Delta på plass og han får beksjed om at en gjerningsmann er pågrepet. Etter å ha drevet førstehjelp går han tilbake til gården og spør om båteieren har nok bensin til å få ham ut.

- Jeg tror det, vi prøver, svarer han.

På vei ut plukker de opp to gutter på svøm, og på Utøya plukker de opp skadde og andre.

Selv blir betjenten i området etter ordre fra innsatsleder, og han bistår i redningsarbeidet.

- Jeg må berømme de sivile båtførerne. Jeg kunne ikke spore noen nøling eller noe som tilsa at de var private. Det var meget imponerende. Hver gang man trengte dem kom det båter og hjalp til.

Han er deretter med på flere søk og forlater øya først klokken 06.00 på morgenen.

Fredagens første vitne var Adrian Pracon. Han avsluttet de mer enn tredve vitnemålene fra overlevende fra Utøya.

Les også: - Hvorfor ble jeg ikke skutt?

Personvernpolicy