Meny

Starter som nummer 12 lørdag

Her er Tooji backstage med Per Sundnes kort tid før han gikk på scenen i Baku Crystal Hall. Foto: Kathrine Synnes Finnskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tooji og Norge gikk videre til den store finalen i Eurovision Song Contest lørdag. Tooji starter som nummer 12.

BAKU (ABC NYHETER):  - Dette er litt for godt til å være sant! Det var virkelig ille å sitte der og vente, men nå er det verste over. Nå skal vi vinne dette her, sa en selvsikker Tooji da det ble kjent at Norge er ett av de 10 landene som går videre til eurovisjonsfinalen lørdag.

På pressekonferansen i natt trakk det norske håpet startnummer 12. Tooji og Norge starter dermed rett etter Estlands ballade.

Sammen med Norge går også Litauen, Bosnia & Herzegovina, Serbia, Ukraina, Sverige, Makedonia, Estland, Malta og Tyrkia til finalen lørdag.

Det var like etter klokken 22 at det norske MGP-håpet Tooji gikk av scenen etter å ha gitt alt for Norge i den viktige andre semifinalen i Eurovision Song Contest i Baku. Applausen i pressesenteret ved den store Baku Crystal Hall stod i taket da det norske håpet opptrådde som nummer 16 i kveld.

Applausen viste seg å være berettiget. Rett før klokken 23 ble det klart at Norge er ett av de ti landene som får være med i finalen i Eurovision Song Contest.

- Jeg er glad, men selvfølgelig veldig spent. Nå vil vi feste, var første sitat fra Tooji fra greenroom etter opptredenen.

Her er våre vurderinger fra kvelden:

1) SERBIA: Zeljko Joksimovic - Nije ljubav stvar
Sympatisk og inderlig ballade med fine detaljer. Tar seg godt opp og vokser enda mer for hvert gjennomlytt. Særlig den siste halvparten er solid. Bør gå greit til finalen lørdag.

 

2) MAKEDONIA: Kaliopi - Crno i belo
Til tross for en sterk stemme (bokstavelig talt) er årets makedonske bidrag en nokså intetsigende rockeballade som er rett inn og rett ut. Umoderne rock trekker ytterligere ned. Full applaus i pressesenteret i Baku. Toeren er sterk.

3) NEDERLAND: Joan Franka - You and Me
Småsøt singer-songwriterlåt fra nederlandske Joan Franka. Enkelt, greit og ufarlig, og periodevis fengende og nynnbart countrytema. Ikke helt stø på vokalen i dag. Da jeg snakket med henne tidligere i dag, sa jeg at jeg hadde gitt henne terningkast fire. Jeg løy. Treeren er sterk.

4) MALTA: Kurt Calleja - This is the night
Ikke la deg lure av en grei vokal, kjekt utseende og fiffige måter å bevege bena på, det er ikke gull alt som glimrer. Ramler ytterlige sammen mot slutten.

 

5) HVITERUSSLAND: Litesound - We Are The Heroes
Hviterussland tar seieren på forskudd med denne vinnerlåten. De våkner trolig opp til en real kalddusj i morgen. Dette er nemlig bare masete og intetsigende låt av typen det går tolv eller tretten av på dusinet. Om du skal ha en sang om å vinne og havne til topps har du den langt bedre «We are the champions». Overraskende applaus i pressesenteret i Baku.

 

6) PORTUGAL: Filipa Sousa - Vida Minha
Min umiddelbare reaksjon etter første gjennomlytt var at dette var en rotete ballade med noen fine elementer hist og pist. Etter at den har blitt spilt 20 ganger i Baku er jeg mer positiv. Men om det tar 20 avspillinger før vi snakker butikk, lover det ikke godt for Portugal. Treeren er sterk.

7) UKRAINA: Gaitana - Be My Guest
Jeg digger lyden av blåseinstrumenter i det som mest av alt ut som den offisielle låten til fotball-EM. Gaitana skriker etter gjester som om hun ikke har gjort noe annet. Repeterende refrenglåt til tross, energi og trøkk hever den likevel opp til middels. Gaitina var dessuten heldig med plasseringen rett etter en ballade. Snill firer.

8) BULGARIA: Sofi Marinova - Love Unlimited
Anmasende og moderne om ufrivillig graviditet (skal man tro musikkvideoen laget til låten) hvor stemme og låt ender opp som irriterende (hun synger i hvert fall rent). Høydepunktet er at det høres ut som om Sofi Marinova synger om en "mini-Chopin", og dersom det er resultatet av en ufrivillig graviditet skal man kanskje ikke klage. Treeren er snill. Neida så.

 

9) SLOVENIA: Eva Boto - Verjamem
Seig powerballade som forsøker å bli mektig og gripende. Mangler dessverre både det lille og store ekstra for å komme opp i flyhøyde. Låten fikk opprinnelig terningkast to fra undertegnede. På scenen i Baku oppleves den imidlertid som bedre.
 

10) KROATIA: Nina Badrić - Nebo
Nok et bidrag om noe inderlig og melankolsk. Jeg tar vel ikke helt feil om det handler om ulykkelig kjærlighet igjen. Dessverre for Kroatia og publikum er dette et langt og uinspirert gjesp - i motsetning til de inspirerte gjespene som kommer når man forventer noe bra.

11) SVERIGE: Loreen - Euphoria
Joda, Loreen kan både synge og opptre. Og joda, låten Euphoria har elementer som fenger. Men alt i alt er dette både repeterende, gjennomsnittlig og for like noe du tror du hørte for flere år siden. Sverige er imidlertid heldig med plasseringen og får et ekstra poeng for det.

12) GEORGIA: Anri Jokhadze - I'm a Joker
Denne låten fikk opprinnelig terningkast en fra meg. Det var for strengt. I dette selskapet skiller den seg godt ut og er faktisk en av de bedre i kveld. Det georgiske revynummeret går igjennom alle stilarter og har en instrumentaldel som trekker opp. Men fantastisk er det jo ikke. Treeren er sterk.

13) TYRKIA: Can Bonomo - Love Me Back
Sjarmerende piratpop med balkansound og god stemning. Morsomt og lite høytidelig, fin variasjon, men studioversjonen var bedre. Stor variasjon og lite repeterende gir den femmer-potensiale. Her blir det en svak firer. Stor jubel blant fans og journalister.

14) ESTLAND: Ott Lepland - Kuula
Sympatisk, lavmælt og stillestående. Fint fiolinarrangement på slutten og ellers rent og pent. En av de beste balladene i år. Fortjener finaleplass lørdag. Snill firer.

15) SLOVAKIA: Max Jason Mai - Don't Close Your Eyes
Årets hardeste låt, skiller seg dermed godt ut. Det betyr ikke at det imponerer eller at du vil småjogge til nærmeste itunes for å laste ned singelen. Vokalen var virkelig ikke god.

16) NORGE: Tooji - Stay
Tooji er en energibombe på scenen i kveld! Det lover godt. Jubelen i pressesenteret er så høy at det er vanskelig å høre vokalen, men la oss håpe og tro at dette er like bra som det ser ut og at Norge er sikret plass i finalen lørdag. Full jubel her! Sterk firer.

17) BOSNIA-HERCEGOVINA: Maya Sar - Korake Ti Znam
Inderlig nattønskeballade der Ine vil sende en hilsen til sin kjære Joakim som til vanlig bor på Hemnesberget, men som for tiden holder på med noe på Østlandet. «Hærregud kor æ savne dæ». Årets bosniske bidrag har alle ingredienser for å lage søtsuppe. Velbekomme.

18) LITAUEN: Donny Montell - Love Is Blind

Utrolig intetsigende og patetisk om kjærlighet som gjør blind. Første halvdel synges med bind for øynene (som selvsagt rives av på dramatisk måte). Den paniske diskoen i siste halvdel hadde vært mer interessant med munnbind.

Fornøyd med gjennomgangen

Klokken 16 norsk tid hadde Tooji sin siste gjennomgang av låten Stay på den store scenen hvor slaget skal kjempes i kveld. Og forventningene hans var på forhånd høye foran den semifinalen.

- Dette var digg! De siste kamerainnstillingene vi har terpet på det siste døgnet, satt nå som ei kule. Vi valgte å spare litt på kreftene denne gangen, siden det er i kveld det virkelig gjelder, skriver Tooji i en tekstmelding få timer før den andre semifinalen braker løs.

- Nå er vi på et godt og stabilt nivå, men i kveld skal vi virkelig «turn on the magic». Nå skal jeg dra tilbake til hotellet med resten av delegasjonen, spre varme ord, glede og kjærlighet til den fantastiske gjengen min. Vi skal rett og slett chille, og neste gang vi er i areaen er vi i kanonslag

Les alle våre MGP-saker her

Populært