Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Viser frem sine skader

Cecilie Herlovsen vitnet torsdag i rettssal 250 torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17-årige Cecilie Herlovsen viser frem sin halve høyre arm og synlige skader når hun møter gjerningsmannen i Oslo tingrett.

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Cecilie Herlovsen (17) ble skutt tre ganger på Sydspissen av øya.

Hun ble truffet i høyre underarm, høyre skulder og høyre del av ansiktet. Hun lå nesten en måned på sykehus til behandling og har mistet halve armen fra albuen.

17-åringen møter i en kjole med korte armer, hennes fortsatt synlige sår og den manglende armen vender mot Anders Behring Breivik som sitter fem-seks meter unna vitneboksen.

De fysiske skadene gjør et sterkt inntrykk på de tilstedeværende.

- Det har vært nervepirrende, sier hun om tiden før dagens vitnemål.

17-årige Herlovsen hadde bare vært med i AUF noen få måneder før sommerleiren i fjor.

Hun står i storsalen og ser ut når Breivik går forbi Kafébygget. Etter å ha flyktet derfra løper hun forbi Pumpehuset og senere også en gutt som er skutt i begge beina.

- Vi tar av oss jakker og det vi kan og legger det på ham. Vi blir stående der en stund og hører skudd som kommer nærmere.

- Vi får reist opp ham som er skutt og løper forbi Teltplassen og videre ned. På et punkt ser jeg ned en skråning hvor det ligger to-tre mennesker som jeg antar er døde.

- Jeg la meg bare ned og prøvde å overleve

De havner inne mellom noen mindre busker på Sydspissen hvor det allerede sitter en liten gruppe ungdommer.

- Jeg ser han komme mot oss, og jeg kjenner ham igjen. Han begynner å skyte, sier Herlovsen som først blir skutt i buksebeinet og så i høyre håndledd. Hun husker ikke selv det tredje skuddet som rammer henne i skuldra.

- Jeg så ned og hånda så ikke ut som min.

- Jeg la meg bare ned og prøvde å overleve.

Hun mener å huske at Breivik spurte om de hadde sett ham og om de visste hvor han gikk.

- Oppførselen virket... Han var helt i førsten veldig bestemt utenfor Hovedbygningen. Når han kom bort til oss hadde han ikke hastverk.

- Han snakket med oss, men var ikke interessert i svarene. Han var ikke bekymret og virket uinteressert i om han fikk et svar eller ikke, sier hun når aktor Svein Holden ber henne utdype dette møtet med tiltalte.

Skjønner at venninnen er død

Hun blir deretter liggende med ansiktet ned og prøver å puste rolig, men begynner å hyperventilere.

- Jeg bare ligger der og håper at han ikke skal skyte meg. Etter en stund blir det stille og jeg setter meg opp til et tre. Holder meg til høyre albue for å unngå infeksjoner.

17-åringen ser sin venninne ligge like ved og skjønner at hun er død.

Mens hun sitter der kommer to politimenn, men Herlovsen føler seg ikke trygg før en av dem legger ned geværet og begynner med førstehjelp på de som ligger i området.

En annen ligger ved siden av og snakker med henne for å holde henne våken.

Hun blir reddet med båt og lagt på en båre og kjørt i ambulanse til Ringerike sykehus.

- Jeg var redd og ville bare hjem til mamma.

Aktor leser så fra hennes legeerklæringer hvor de omfattende skadene dokumenteres.

- Det har vært ganske tungt og til tider veldig vanskelig, svarer hun på spørsmål om hvordan det er å leve uten armen.

- Men det har også kommet noe positivt ut av det - jeg har funnet nye sider ved meg selv og fått anderledes syn på ting.

Fikk fragmenter i hjernen

Etter henne vitner Ingela Heie (18) som var på Utøya for første gang. Hun ble skutt to ganger på Sydspissen. Et skudd i ansiktet gikk inn i venstre kinn og fragmenter gikk inn i hjernen.

- Det blir panikk og alle skriker, sier hun. Heie var også i Kafébygningen når skytingen starter, og hun løper bort derfra i sokkelesten, forbi Pumpehuset langs Kjærlighetstien hvor de passerer ti drepte som ligger på stien.

Redselen utløser et astmaanfall. En venninne blir stående å vente på henne før de kommer seg videre til slutt stanser på Sydspissen. Her ringer flere av dem hjem og forteller hva som skjer.

- Vi hadde sett blålys på andre siden og regnet med å være reddet når noen sier at politiet kommer. Han løfter geværet. Han kommer rundt treet og skyter armen min.

- Jeg tenker at jeg kan slippe unna med et sår i armen. Jeg håper at det skal gå bra, helt til jeg hører venninna mi ligge og skrike. Jeg tror han vil la oss ligge og skrike, og jeg skriker da ut min frustrasjon.

- Han kommer da bort og tar det han kaller et oppfølgningsskudd som treffer meg i hodet. Når jeg våkner ser jeg han gå bort.

Den lille gutten som er der tror det er en spøk og ber dem slutte. Det tar lang tid før de får forklart ham at det var alvor.

Heie blir bevisstløs og våkner først når politiet kommer og starter førstehjelpen. 18-åringen blir fraktet bort i en sivil båt og ser en død person som fløt i vannet på ferden.

Hun blir fraktet til sykehus med helikopter og får nødvendig livreddende behandling. Hun har fortsatt fragmenter fra kula i hodet, og har ikke full førlighet i den skadde armen.

Hadde fotografisk minne

- Jeg har hodepine hver dag. Legen min sier at jeg vil ha det resten av livet. Det tar på, sier 18-åringen som også har mistet luktesansen på grunn av skadene.

- Det er veldig kjedelig når du er 18 år. Hadde jeg vært femti så hadde det kanskje ikke gjort så mye, da hadde jeg ikke hatt så mye igjen, sier hun til latter i rettssalen (og smil fra tiltalte).

Heie har tidligere hatt fotografisk minne og må nå lære seg nye studieteknikker.

I morgen kommer det siste vitnemålet fra overlevde fra Utøya. Det er Adrian Pracon som også har skrevet bok om det som skjedde.

Les også

Viser frem sin skader

Så kjæresten bli drept

– Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Les alt om 22. juli-rettsaken her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært