Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Trodde jeg var død

De første åtte månedene etter 22. juli gikk greit, fortalte Einar Bardal i retten torsdag, men i mars fikk han en reaksjon. Han isolerte seg og klarte heller ikke å gå på skole.(Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg trodde jeg var død og tenkte rare tanker, forteller en 16-åring som overlevde Utøya-tragedien.
Vitner torsdag

Mathias Eckhoff (21), Hellvik. Ble skutt tre ganger i beina ved pumpehuset, men kom seg unna ved å legge på svøm. Ble plukket opp av en båt om lag 1 kilometer fra Utøya.

Mohamad Hadi Hamed (21), Brumunddal. Han befant seg ved pumpehuset og ble skutt flere ganger, i mageregionen, venstre skulder og venstre lår. Magesekken, leveren, venstre lunge og hjertet ble skadet. Skuddskadene i skulderen og låret førte til at armen og beinet senere måtte amputeres.

Einar Bardal (16), Oslo. Han befant seg i nærheten av vestspissen og ble truffet av en rekke prosjektilfragmenter fra skudd med pistolen eller riflen, som slo ned i stein like ved der han lå gjemt. Måtte operere ut om lag 150 småfragmenter fra ansiktet.

Ingela Heie (18), Fredrikstad. Hun befant seg på sørspissen, og ble skutt to ganger, hvorav ett skudd i venstre del av ansiktet.

Cecilie Herlovsen (17), Sarpsborg. Hun befant seg på sørspissen og ble skutt tre ganger i høyre underarm, høyre skulder og høyre del av ansiktet.

Benjamin Eriksen (16), Mo i Rana skal ikke vitne, men aktoratet vil lese opp politiforklaring/ helseopplysninger om ham i retten. Eriksen befant seg i nærheten av vestspissen, og ble skutt én gang med pistolen eller riflen i venstre side. (©NTB).

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Sammen med en skolevenninne løper Einar Bardal (16) fra Kafébygget når de hører de første skuddene. De havner litt slutt på Vestspissen av øya.

- Jeg hører først et veldig høyt smell og så ett til. Da får jeg en veldig høy pipelyd i hodet og ørene. Jeg reiser meg opp på kne og roper at jeg er skutt, forteller 16-åringen som ikke så hvor gjerningsmannen sto.

Han hysjes da ned og blir liggende med hodet nær vannet som sakte farges rødt.

- Men det var ikke så vondt. Jeg ble ikke skutt direkte, kulen traff en stein først.

Les også: Breivik må ut av rettssalen

I tiltalen står det at Bardal ble truffet av en rekke fragmenter fra skudd som slo ned i stein der han lå i skjul. På sykehuset blir det fjernet ca. 150 små fragmenter fra ansiktet hans.

- Jeg trodde jeg var død. Tenkte rare tanker, for eksempel at det var bra jeg hadde fått sett alle Harry Potter-filmene, og det var rart siden jeg ikke er den største Harry Potter-fan.

Sammen med fem andre blir han fraktet til land, cirka en og en halv time etter at han ble skutt. Han blir etter kort tid fløyet til Ullevål sykehus med ambulansehelikopter.

De første åtte månedene etterpå gikk greit, forteller han, men i mars fikk han en reaksjon. Han isolerte seg og klarte heller ikke å gå på skole.

Les også: Breivik fikk ikke utsettelse

- Men den siste halve måneden har det gått bedre. Nå er jeg nesten tilbake til å være den personen jeg var før, sier Bardal som har fulgt rettssaken i Oslo tinghus siden den startet i midten av april.

Tidligere på dagen har to 21-åringer vitnet om massakren ved Pumpehuset. Under det siste vitnemålet måtte den tiltalte Anders Behring Breivik forlate rettssalen, men han er tilbake på sin plass i andre rekke når Bardal vitner.

Retten har nå pause til klokken 13.00.

Les også

Viser frem sin skader

Så kjæresten bli drept

– Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Les alt om 22. juli-rettsaken her

Populært