Meny

Nordmenn vil ikke streame norsk musikk

Vinni har hatt stor suksess det siste året, og ligger akkurat nå på Wimps Top 10. Men det er mest utenlandsk musikk som streames, viser ferske tall. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntektene fra streaming øker, men norske artister taper i kampen mot utenlandske artister.

Mens norskandelen for fysiske plater og nedlastede album i 2011 var på rekordøye 55 prosent, er situasjonen helt annerledes i streamingmarkedet, melder nettavisen Ballade.

-  Vi har ikke presise tall på hvor stor andel av streaminginntektene som er knyttet til norsk musikk, men jeg anslår det til å være under 20 prosent, sier bransjeorganisasjonen Ifpis direktør Marte Thorsby til Ballade.

Les også: Fire millioner i bot for ulovlig nedlasting

Strømming passert 30 prosent

Ifpi Norsk platebransje har offentliggjort tall som viser at inntektene fra streaming ved utgangen av 2011 utgjorde 30 prosent av de totale inntektene av musikksalg i Norge. Omregnet i kroner tilsier det streaminginntekter på 152,3 millioner kroner i 2011.

Utviklingen vekk fra det fysiske og over til det digitale fortsetter med uforminsket kraft i 2012, konstaterer Ballade. Etter første kvartal i 2012 utgjør sstreaming nå hele 42 prosent av totalsalget.

Les også: Piratmilliardær nekter å gi opp

Totalvekst

Denne kraftige økningen mer enn oppveier fortsatt nedgang i fysisk salg - fra 41 til 34 prosent, i første kvartal 2011 mot 2012. Ifpi-tallene viser at det ble solgt musikk for 122 millioner kroner i første kvartal av 2012, noe som er 34 millioner mer enn i samme periode i fjor.

Men siden norskandelen i strømmemarkedet er markant lavere enn i det fysiske platemarkedet, betyr det altså at norske artister i svært liten grad får ta del av veksten i markedet.

- Vederlaget vil i større grad kanaliseres til rettighetshaverne av det internasjonale repertoaret, sier Thorsby til Ballade.

Les også: Slik overfører du musikk trådløst til mobilen


Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Populært