Meny

I dag forteller de om kulene

Pumpehuset på Utøya. Foto: Anette Karlsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag vil fem av de siste som ble skadd på Utøya forklare seg i terrorsaken. Historiene vil bære budskap om kulenes fryktelige konsekvenser.

Torsdag vil fem av de siste som overlevde Anders Behring Breiviks kuler, forklare seg. Først ut er 21 år gamle Mohamad Hadi Hamed fra Brumunddal. Han ble med den politisk aktive storebroren til Utøya. 21-åringen flyktet sammen med mange andre og søkte ly bak pumpehuset på øya. Breivik skjøt ham først to ganger, men han overlevde. Den unge irakeren overlevde, men lå to måneder i koma.

Les også: - Den dusten der

Også Mathias Eckhoff (21) befant seg ved pumpehuset. Med tre kuler i beina falt han i Tyrifjorden og la på svøm. Beina virket ikke lenger, så han kunne bare svømme med armene. Over én kilometer ute ble han sammen med flere andre plukket opp av en båt. Han var innlagt på sykehus i fire uker etterpå.

To av dem som vitner torsdag møtte Breivik på sørspissen av Utøya. Breivik kom til den utstikkende landtunga sør på øya bare kort tid før politiet pågrep ham.

Les også: - Han virket glad og sa ha-ha

Både Ingela Heie (18) fra Fredrikstad og Cecilie Herlovsen (17) fra Østfold ble skutt i ansiktet på kort avstand, men begge overlevde. Cecilie Herlovsen måtte amputere høyre arm under albuen og ble også skutt i skulderen. Heie ble også skutt i armen.

Retten vil torsdag også få høre historien til to ofre som var på vestspissen av Utøya. Einar Bardal (16) fra Oslo skal avgi forklaring, mens aktoratet vil lese opp politiforklaring/helseopplysninger for Benjamin Eriksen (16) fra Mo i Rana.(©NTB)

Les alt om terrorrettsaken her

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært