Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Breivik må ut av rettssalen

Anders Behring Breivik ble bedt om å gå under rettsforhandlingene torsdag (Foto: NTBscanpix),

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21-åringen med amputert bein og arm, ber om at Breivik forlater salen før han vitner. - Men jeg lever nå et bedre liv enn han - den kriminelle, sier han fra sin rullestol.

Vitner torsdag

Mathias Eckhoff (21), Hellvik. Ble skutt tre ganger i beina ved pumpehuset, men kom seg unna ved å legge på svøm. Ble plukket opp av en båt om lag 1 kilometer fra Utøya.

Mohamad Hadi Hamed (21), Brumunddal. Han befant seg ved pumpehuset og ble skutt flere ganger, i mageregionen, venstre skulder og venstre lår. Magesekken, leveren, venstre lunge og hjertet ble skadet. Skuddskadene i skulderen og låret førte til at armen og beinet senere måtte amputeres.

Einar Bardal (16), Oslo. Han befant seg i nærheten av vestspissen og ble truffet av en rekke prosjektilfragmenter fra skudd med pistolen eller riflen, som slo ned i stein like ved der han lå gjemt. Måtte operere ut om lag 150 småfragmenter fra ansiktet.

Ingela Heie (18), Fredrikstad. Hun befant seg på sørspissen, og ble skutt to ganger, hvorav ett skudd i venstre del av ansiktet.

Cecilie Herlovsen (17), Sarpsborg. Hun befant seg på sørspissen og ble skutt tre ganger i høyre underarm, høyre skulder og høyre del av ansiktet.

Benjamin Eriksen (16), Mo i Rana skal ikke vitne, men aktoratet vil lese opp politiforklaring/ helseopplysninger om ham i retten. Eriksen befant seg i nærheten av vestspissen, og ble skutt én gang med pistolen eller riflen i venstre side. (©NTB).

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Mohamad Hadi Hamed (21) ble skutt flere ganger 22. juli, i magen samt skulder og lår. Skuddskadene førte til at venstre arm og bein senere måtte amputeres.

21-åringen mottar fortsatt medisinsk behandling og går til rehabilitering. Han avgir sitt vitnemål sittende i rullestol.

Hamed ber om at Anders Behring Breivik forlater rettssalen før han vitner. Det aksepterer tiltalte.

-Til å begynne med var jeg veldig redd for at den som skjøt meg skulle være til stede.

- Jeg tenkte at folk som skulle være til stede ville ha sympati med meg, for mange gråter når jeg forteller min historie, men så tenkte jeg at den kriminelle gjerningsmannen skulle sitte her og komme med griseriet sitt ville gjøre det verre. Det ville såret meg. Men jeg er ikke redd nå.

- Jeg tenker på gjerningsmannen - han kriminelle - hvor han er og hvor jeg er. Jeg lever et bedre liv enn han, selv om jeg går til behandling på et sykehus.

- Jeg har hørt mange si at den som har gjort dette er syk og gal, at mange psykiatere sier han er en syk og gal person, sier han ved avslutningen av sitt vitnemål.

- Men det folk må vite: hvis det er en sykdom han har, så må det være en epidemi. Før brente man folk som hadde dette for å ikke spre smitten, sier han i sin sluttappell til retten.

- Vi var ubevæpnet. Han henrettet folk på stedet, sier han om massakren han så vidt overlevde.

Hamed var på Utøya første gang og hadde da bare vært med i AUF i et års tid. Han står ved Kafébygget når skytingen starter.

- Jeg så en som ble skutt, og at en svartkledd mann kom. Deretter så vi skyting mot vinduene. Jeg dekker hodet med hendene og løper mot kjøkkenet.

- Det var mange mennesker som gråt og mange som prøvde å komme seg ut.

21-åringen blir dratt med i strømmen og løper sammen med de andre bort fra bygget. Under flukten ramler han og reiser seg igjen med smerter.

- Jeg så en gruppe ungdommer som sto ved Pumpehuset. Vi begynte å ringe politiet. Jeg ringte fem-seks-syv ganger. Da jeg fikk svar var det vanskelig å snakke med politiet - på grunn av stresset klarte jeg ikke å snakke norsk - så jeg ga telefonen til en som sto ved siden av meg og gråt, sier Hamed som er født i Iraks hovedstad Bagdad.

- Jeg tenkte det var en gruppe terrorister som hadde kommet til oss på øya.

- Vi snakket lavt til hverandre for ikke å avsløre hvor vi befant oss.

Han ser så Breivik i uniformen som sier at han er fra politiet og at det kommer en del båter.

- Jeg husker ikke hundre prosent, men det var noenlunde det han sa.

- Da jeg så på ham så jeg at han var kledd i sort og jeg husket at han jeg så ved Kafébygget også var kledd i sort, så jeg antok at det var samme mann. Jeg ba andre spørre om han kunne vise sitt ID-kort for å bevise at han var ekte politi.

- Bare noen sekunder etterpå gikk en mot ham, og han begynte da å skyte mot ungdommene.

Hamed blir liggende på magen, med hodet mot noen steiner.

- Da jeg så måten han skyt folk på. Han skjøt folk i hodet. Da tenkte jeg at jeg måtte finne en måte å beskytte meg på.

Han legger hodet mot bakken og vil beskytte det med armene.

- Da hører jeg skuddene komme nærmere. Plutselig følte jeg at han var nærme meg. Det var som jeg tenkte: Nå blir jeg skutt.

- Første skudd treffer meg i venstre arm. Deretter skjøt han mot mitt venstre bein. Da jeg ble truffet merket jeg at skuddene var kraftigere enn et hardt spark. Deretter fikk jeg pipelyd i ørene mine.

- Jeg kunne høre litt, men merket at det var varmt i arm og bein, men så ble de kalde og numne.

Breivik kommer så tilbake og står ved siden av ham.

- Jeg pustet høylytt. Da skjønte han at jeg levde fortsatt, selv om jeg ikke så ham. Jeg hørte sko som kom nærmere meg.

Pipelyden i hodet svekkes, men:

- Jeg blir så truffet av et tredje skudd.

- Jeg er ikke sikker på om han puffet meg med foten, men det var noe som beveget på meg.

Han holder pusten for å gi inntrykk av at han er død. Breivik forlater så området.

- Jeg så ham ikke, bare hørte ham. Jeg har fortsatt i hodet mitt en lyd av at noen snorket like før de døde. Etter det skjønte jeg at noen som lå ved siden av meg var døde.

21-åringen prøvde å holde seg våken - redd for å ikke våkne igjen hvis han skulle slokne.

- Jeg ville ikke dø på Utøya, sier han.

Ved siden av han ligger en som var skutt i ansiktet.

- Det var et helt ødelagt ansikt. Og i tillegg luktet det brent kjøtt...

Han roper på arabisk etter hjelp i håp om at noen skulle høre ham. Han trodde da han var i Irak.

- Jeg trodde ikke slikt kune skje i Norge. Mannen som kom mot oss hadde jo politiuniform og med ID-kort.

- Jeg så døende mennesker rundt meg. Det var som en eksplosjon og at jeg var det eneste levende menneske der.

Han klarer å orientere seg og begynner å rope hjelp på norsk til en båt som er i nærheten.

En kurder fra Nord-Irak setter seg ved siden av ham. De hadde møtt hverandre dagen før. Hamed beskriver sine problemer, og kameraten starter hjelpearbeidet - først med å binde et tørkle rundt det skadde låret for å stanse blødningen.

- Han sier at det vil gå bra og at jeg ikke skal dø her. Jeg ber ham skynde seg fordi gjerningsmannen kunne komme tilbake. Han sa: Nei, jeg skal hjelpe deg.

Selv om båtføreren er redd kommer båten nærmere for å plukke opp sårede.

En av de andre AUFerne som kommer til området oppdager at hans bror er blant de drepte som ligger der.

- Han skriker...

Med store smerter klarer Hamed å stå opp før han blir båret ombord i båten hvor en jente han kjenner snakker med ham slik at han skulle holde seg ved bevissthet. Hun beroliger ham også med at Hameds egen bror var i trygghet.

- Jeg var redd under den transporten. Vær gang båten gikk opp eller ned var det store smerter, sier 21-åringen som flere ganger må tørke svetten under sin dramatiske fortelling.

Når han er tatt hånd om av leger mister han bevisstheten.

- Jeg følte min oppgave var ferdig da jeg var i legenes hender.

Aktor Svein Holden leser så opp fra legeerklæringen om hva de foretok seg for å redde Hameds liv. Tilstanden er ustabil når han kommer til Ullevål sykehus, og det er svært omfattende skader.

- Det var den vanskeligste perioden i mitt liv, sier han om sykehusoppholdet.

- Jeg har det ikke helt bra, men jeg har akkurat begynt å klare å stå på egne bein. Jeg tenker at det ikke må være noen hindringer for meg og at jeg må fortsette å leve.

Tidligere i dag har Mathias Eckhoff (21) vitnet. Han ble skutt tre ganger i beina ved Pumpehuset, men klarte å svømme vekk. Eckhoff hadde vært medlem i AUF knappe to år da han ble beskutt 22. juli i fjor.

Les også: I dag forteller de om kulene

21-åringen var ved Kafébygget da skytingen startet. Han løp da ned på baksiden av huset og havnet ved Pumpehuset hvor han forsøkte å skjule seg sammen med flere andre.

- Flere prøvde å ringe politiet. En jeg kjenner fikk tak i politiet, han sa det ble skutt på øya og at ting skjedde, sier han.

Ti-femten minutter senere får en annen AUFer også kontakt og blir fortalt at politiet var på vei. En stund etter det ser de også blålysene komme på veien på landsida.

De fleste som satt der sammen med ham var rolige og forsøkte å trøste de som gråt og var engstelige.

- Så kom Breivik og sa han var politimann, at gjerningsmannen ikke var tatt og at han hadde en båt som skulle frakte oss i sikkerhet. Jeg så ikke noen som gikk fram. Jeg og andre ropte "bevis" tilbake.

Forsvareren Geir Lippestad spør om Eckhoff husker tonefallet til Breivik.

- Han virket rolig og behersket, svarer han.

- Så tok det mindre enn ett minutt før han begynte å skyte. Jeg kjente et dunk eller et stikk i låret, jeg så ned og så et hull i låret. Kort tid etterpå ble jeg truffet i lysken og det kjente jeg litt bedre...

Han blir også såret av et streifskudd.

Eckhoff forflytter seg da for å finne et bedre skjul, men når Breivik også beveger seg må han ut i vannet og svømmer deretter bort fra øya.

- Jeg svømte ca 500 meter før jeg møtte en annen, sier han. Senere samles flere ungdommer i vannet.

- Det plasket i vannet, så han skjøt sikkert mot vannet også.

- Jeg merket fort at jeg ikke kunne bruke beina. Det var vondt, så jeg måtte bare bruke armene og svelget en del vann.

Etter å ha svømt et godt stykke videre, kommer det en båt som gir dem redningsvester. Andre gjør båtføreren oppmerksom på at Eckhoff har skuddskader og han får da bli med, selv om båten egentlig allerede var full.

Han ber ambulansepersonell hjelpe en jente som var skadd i magen, før de fikk fortsette med hans sår.

- Jeg regnet med at hun var hardere skadd enn meg, sier 21-åringen som etter hvert blir kjørt til Ringerike sykehus hvor han opereres.

Han må til sammen gjennom elleve operasjoner på ny dager.

Etter Eckhoffs forklaring sier forsvarer Geir Lippestad at Breivik vil komme med noen kommentarer. Det vil han få lov til, enten på slutten av dagen i dag eller etter at vitneforklaringene er avsluttet i morgen.

Massakren ved Pumpehuset har også tidligere vært gjennomgått i detalj. For to uker siden fortalte Gøran Dyvesveen fra Kripos at alle fjorten ble skutt på kort hold. Til sammen ble de drepte truffet med 31 kuler, viste obduksjonsrapportene.

Les også: 31 dødelige skudd

I går vitnet andre ungdommer om det som skjedde. 17-årige Andrine Johansen overlevde med skuddskader i vannet. Hun fortalte om en heltemodig gutt som stanset kuler ment for henne med sin egen kropp og døde.

Hun så også gjerningsmannen i øynene og fortalte retten at han smilte og uttrykte glede med å komme med utbrudd etter massakren.

Les også: - Han uttrykker glede

Les også: Alle ABC Nyheters saker om 22. juli

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært