Avslørte bin Laden – må i fengsel

Osama bin Ladens hus i Abbottabad er nå revet. En lege som hjalp USA med å finne bin Laden i Pakistan, er dømt for landsforræderi. Foto: Mian Khursheed / Reuters / NTB scanpix
Osama bin Ladens hus i Abbottabad er nå revet. En lege som hjalp USA med å finne bin Laden i Pakistan, er dømt for landsforræderi. Foto: Mian Khursheed / Reuters / NTB scanpix

En pakistansk lege som hjalp CIA med å spore opp Osama bin Laden, er dømt til 33 års fengsel for landsforræderi. USA reagerer skarpt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shakeel Afridi ble pågrepet noen uker etter al-Qaida-lederens død i mai i fjor.

For to måneder siden fikk han sparken som offentlig ansatt lege, og onsdag ble han funnet skyldig i tiltalen om landsforræderi i henhold til lovgivningen i stammeområdene i Khyber-distriktet. I tillegg til fengselsdommen ble han ilagt en bot på 320.000 rupier (21.000 kroner).

Afridi er fraktet til et fengsel utenfor Peshawar nord i Pakistan.

Les også: Al-Qaida ville benytte norsk journalist

Falskt vaksineprogram

Afridi hadde arbeidet som kirurg i mange år i det lovløse Khyber-området før han ble rekruttert av CIA for å hjelpe til å spore opp Osama bin Laden.

Han bidro til å lokalisere ham ved å iscenesette et falskt vaksineringsprogram i området.

Al-Qaida-lederen ble drept da amerikanske spesialstyrker fant ham i en villa i Abbottabad i mai i fjor. De var ikke hundre prosent sikre på at han faktisk var i huset før angrepet ble gjennomført.

Les også: – Var bekymret for al-Qaidas renommé

Syndebukk

Etter drapet på bin Laden er forholdet mellom USA og Pakistan blitt kraftig forverret. Afridi er den første som er dømt av pakistanske myndigheter i bin Laden-saken. Mange mener at han er blitt en syndebukk, og amerikanske talsmenn stilte seg onsdag svært kritiske til dommen.

– Vi skjønner fortsatt ikke at det er grunnlag for disse beskyldningene, for at han blir holdt fengslet, for noe av dette, sier talskvinne for USAs utenriksdepartement Victoria Nuland.

– Uten å kommentere om særskilte individer er det slik at enhver som hjalp USA med å finne bin Laden, jobbet mot al-Qaida og ikke mot Pakistan, sier Pentagon-talsmann George Little.

Både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Leon Panetta har bedt Pakistan om å løslate legen.

Les også: - Vi tok liket av bin Laden med til USA

Les også: USA har frigitt bin Laden-dokumenter

Les flere nyheter

Personvernpolicy