Meny

Avslørte bin Laden – må i fengsel

Osama bin Ladens hus i Abbottabad er nå revet. En lege som hjalp USA med å finne bin Laden i Pakistan, er dømt for landsforræderi. Foto: Mian Khursheed / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En pakistansk lege som hjalp CIA med å spore opp Osama bin Laden, er dømt til 33 års fengsel for landsforræderi. USA reagerer skarpt.

Shakeel Afridi ble pågrepet noen uker etter al-Qaida-lederens død i mai i fjor.

For to måneder siden fikk han sparken som offentlig ansatt lege, og onsdag ble han funnet skyldig i tiltalen om landsforræderi i henhold til lovgivningen i stammeområdene i Khyber-distriktet. I tillegg til fengselsdommen ble han ilagt en bot på 320.000 rupier (21.000 kroner).

Afridi er fraktet til et fengsel utenfor Peshawar nord i Pakistan.

Les også: Al-Qaida ville benytte norsk journalist

Falskt vaksineprogram

Afridi hadde arbeidet som kirurg i mange år i det lovløse Khyber-området før han ble rekruttert av CIA for å hjelpe til å spore opp Osama bin Laden.

Han bidro til å lokalisere ham ved å iscenesette et falskt vaksineringsprogram i området.

Al-Qaida-lederen ble drept da amerikanske spesialstyrker fant ham i en villa i Abbottabad i mai i fjor. De var ikke hundre prosent sikre på at han faktisk var i huset før angrepet ble gjennomført.

Les også: – Var bekymret for al-Qaidas renommé

Syndebukk

Etter drapet på bin Laden er forholdet mellom USA og Pakistan blitt kraftig forverret. Afridi er den første som er dømt av pakistanske myndigheter i bin Laden-saken. Mange mener at han er blitt en syndebukk, og amerikanske talsmenn stilte seg onsdag svært kritiske til dommen.

– Vi skjønner fortsatt ikke at det er grunnlag for disse beskyldningene, for at han blir holdt fengslet, for noe av dette, sier talskvinne for USAs utenriksdepartement Victoria Nuland.

– Uten å kommentere om særskilte individer er det slik at enhver som hjalp USA med å finne bin Laden, jobbet mot al-Qaida og ikke mot Pakistan, sier Pentagon-talsmann George Little.

Både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Leon Panetta har bedt Pakistan om å løslate legen.

Les også: - Vi tok liket av bin Laden med til USA

Les også: USA har frigitt bin Laden-dokumenter

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært