– Ny kinesisk ambassadør kan bidra til å bryte isen

H.M. Kong Harald mottar Kinas ambassadør, herr Zhao Jun til audiens. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)
H.M. Kong Harald mottar Kinas ambassadør, herr Zhao Jun til audiens. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 19 måneder med diplomatisk stillstand, har Kina sendt en ny ambassadør til Norge. Enkelte tolker dette som et tegn på oppmykning av det kjølige forholdet mellom de to landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år forlot Tang Guoqiang posten som Kinas ambassadør i Norge. Etter sigende skal det ha skjedd uten den formelle avskjedsaudiensen hos kong Harald, og utnevnelsen av Zhao Jun skal ha skjedd nesten like brått, skriver nettstedet Views and News from Norway.

Tirsdag mottok Kong Harald Kinas nye ambassadør til Norge, Zhao Jun, til audiens.

Ifølge det kinesiske utenriksdepartementets nettsted ble Zhao Jun utnevnt som ambassadør 16. mai. Audiensen hos kong Harald ble holdt på kort varsel. Zhao Jun var fram til august i fjor ambassadør i Israel.

Les også: 3-åring i rushtrafikk på motorisert trehjulssykkel

Forholdet mellom Norge og Kina har vært kjølig etter at den fengslede kinesiske dissidenten og menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Zhao Juns forgjenger i Norge forsøkte å få en beklagelse fra norske myndigheter, men uten å lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Verdens høyeste tårn

At Kina nå sender en etterfølger istedenfor å la ambassadørposten i Oslo stå tom, blir tolket som et positivt tegn. En diplomat som nettstedet har snakket med, betegner skrittet som et mulig tegn på «en frisk start» for fornyede diplomatiske relasjoner. Men dette gjelder ikke bare for Norge og Kina, men også for den kinesiske ambassaden og andre ambassader i Norge som også har følt presset etter at nobelprisen for 2010 ble kunngjort.

Kineserne kan bokstavelig talt gjenvinne sitt tapte ansikt ved å sende et nytt ansikt til Oslo, hevdes det.

Les også: Kinesisk aktivist blir jusstudent i New York


Les flere nyheter