Hjernen krympet på japanske tsunamiofre

Bølger fra en tsunami i japan traff kysten av Miyagi i mars i fjor (Foto: Scanpix).
Bølger fra en tsunami i japan traff kysten av Miyagi i mars i fjor (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjorårets tsunami i Japan førte til at hjernen på enkelte av de overlevende krympet, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter naturkatastrofen i mars i fjor benyttet en gruppe japanske forskere anledningen til å undersøke de nevrologiske effektene av den traumatiske opplevelsen.

– Denne svært triste hendelsen ga en sjelden mulighet til å undersøke strukturelle endringer i hjernen som forbindes med en slik katastrofe, heter det i studien.

I et forsøk på å få bedre forståelse av posttraumatisk stresslidelse (PTSD) har forskerne sammenlignet hjerneskanninger de har tatt av 42 friske ungdommer i toårsperioden før tsunamien, med nye bilder som ble tatt tre til fire måneder etter katastrofen.

Blant ungdommene som viste symptomer på PTSD, fant de at «orbitofrontal cortex», et område i hjernebarken som styrer evnen til å ta avgjørelser, og som regulerer følelser, hadde krympet.

Studien ble tirsdag offentliggjort i Molecular Psychiatry, en publikasjon tilknyttet tidsskriftet Nature.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Porno stenger en del av kvinnens hjerne

Tidligere behandling

Også tidligere studier har avslørt at PTSD-pasienter blir rammet av endringer i hjernen, men dette er første gang man har kunnet se hvilket spesifikke område som blir rammet.

Hvilke implikasjoner funnene vil få, er foreløpig uklart, men både leger og pasienter vil kunne få glede av studien ettersom det kan bli lettere å diagnostisere lidelsen og sette inn behandling.

Forskerne fant også ut at personer hadde større risiko for å utvikle PTSD desto mindre hjerneområdet «anterior cingluate cortex» var. Dette er et område som knyttes til regulering av kroppens tilstand av opphisselse og som blant annet sender signaler når vi er i ferd med å gjøre feil. Det er dermed også knyttet til følelser og evnen til å ta avgjørelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Styrer robotarm med tankene

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke permanent

– Vi mener at disse endringene ikke er varige, fordi mange tidligere studier viser at endringene i hjernen ble borte som følge av visse former for terapi eller inngrep, sier Atsushi Sekiguchi, forsker ved Tokohu-universitetet og en av forfatterne bak studien.

Han innrømmer at utvalget er lite, men mener likevel av undersøkelsen er gyldig nok til å kunne generaliseres

Alle personene som er undersøkt, kommer fra Sendai, en av byene som ble rasert av jordskjelvet og tsunamien. Ifølge Sekiguchi var det en rekke faktorer som førte til at innbyggerne ble stresset:

– Ikke bare jordskjelvet i seg selv, men også de hyppige etterskjelvene, radioaktivt materiell som lekket ut fra atomanlegg, og det at samfunnsinstitusjoner sluttet å fungere, førte til stressende perioder, opplyser Sekiguchi. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter