Meny

Studentprotester vokser i Canada

200 000 marsjerte i gatene

LANG STREIK: Studentstreiken i Quebec har vart i over tre måneder, og ført med seg utallige demonstrasjoner og protester av ulike slag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studenter i Quebec har streiket i hundre dager i protest mot høyere studieavgift. Tirsdag deltok rundt to hundre tusen i en demonstrasjon i Montreal, og ble støttet av demonstranter i USA og Europa.
Studentstreiken i Quebec

Quebec er en fransktalende provins øst i Canada med rundt 8 millioner innbyggere. Montreal er den største byen i Quebec.

Quebecs befolkning betaler mest skatt av alle i Canada, og har flere sosiale ordninger som kan minne om Norges velferdsstat, som gratis helsetjenester for alle i provinsen.

Studieavgiften har vært nærmest uendret siden 1994, og flere politikere som har prøvd seg med avgiftsøkning har måttet gi opp på grunn av sterkt press fra studentbevegelsen.

Den økningen som nå er planlagt er på 1625 kanadiske dollar, nesten 10 000 kroner, over en periode på fem år. Dette vil bety nær dobling av skolepengene, til omtrent 22 000 kroner i året.

Myndighetene i Quebec mener avgiftsøkningen er nødvendig for å bedre kvaliteten på universitetsutdanningen.

Studentorganisasjonen CLASSE har foreslått en omstrukturering av skattesystemet, som ville bety økt skatt for de rikeste i provinsen, men en reduksjon i skatt for 87 prosent av Quebecs befolkning.

MONTREAL (ABC Nyheter) Hele Montreal sentrum var lammet tirsdag ettermiddag, mens to hundre tusen demonstranter kledd i rødt marsjerte gjennom gatene, tett fulgt av opprørspoliti.

Deltagerne av demonstrasjonen vaiet røde flagg og bar plakater med slagord som «utdanning for alle» og «kunnskap er ikke til salgs».

Protesten er den hittil største i en tre måneder lang streik blant elever og universitetsstudenter i provinsen Quebec i Canada.

Vil ha gratis utdanning

Studentene protesterer mot en planlagt økning i studieavgiften som betyr at de må betale nesten dobbelt så mye i skolepenger. Økningen vil gjøre universitetsutdannelse utilgjengelig for alle som ikke får finansiell hjelp, og vil sette flertallet av studenter i gjeld, mener studentledere.

- Vi ønsker oss tvert imot en reduksjon i avgiftene, og aller helst gratis utdanning, sier Joël Pedneault fra studentforeningen ved universitetet McGill i Montreal, til CBC News. Flere demonstranter nevner Norge som et godt eksempel for hvordan høyere utdanning kan finansieres.

LES OGSÅ: Deltidssyke studenter får støtte ut året

Norske studenter

Med stengte universiteter, demonstrasjoner og opptøyer har studentstreiken også påvirket nordmenn som besøker eller studerer i Quebec.

I følge organisasjonen for utenlandsstudenter, ANSA, er det omtrent 300 nordmenn som studerer i Canada, og facebook-gruppen ANSA Montreal har 62 medlemmer.

LES OGSÅ: Her er det best å studere

Strengere lov

Mens streiken så langt først og fremst har dreid seg om økningen i studentavgiftene, har demonstrasjonene den siste uka fått en bredere appell. For å få en slutt på at studenter demonstrerte i Montreal hver kveld, vedtok provinsminister Jean Charest en ny lov, «Loi 78», som sier at alle demonstrasjoner med over femti deltagere må gi beskjed til politiet åtte timer i forkant.

Loven forbyr også demonstranter å skjule ansiktet sitt, og de må gi beskjed om nøyaktig hvilken rute de har tenkt til å ta gjennom byen.

LES OGSÅ: Et folk av matteangst

Samtaler mellom ukjente

Loi 78 har blitt svært dårlig mottatt blant studenter og befolkningen i Quebec forøvrig.

- I begynnelsen protesterte jeg mot avgiftsøkningen, men nå handler det om mye mer. Vi kan ikke akseptere å ha våre fundamentale rettigheter tatt fra oss, sier en kvinne til CBC News.

En far forteller at tok til gatene sammen med sine to døtre, for å lære dem å kjempe for sine rettigheter.

Alle som støtter studentene og er motstandere av den nye spesialloven bærer en rød firkant i stoff på jakkekragen, noe som åpner for diskusjoner og samtaler mellom ukjente på gata. Fra balkonger i byens gater henger det store røde stoffbiter, og hver kveld klokken åtte står indignerte montrealere på fortauene og slår på gryter og lokk for å vise at de er misfornøyde med den nye spesialloven.

LES OGSÅ: Færre skal få toppkarakter

Vold og arrester

Forholdet mellom demonstranter og politi har vært giftig i månedsvis, etter at opprørspoliti har grepet inn og brukt makt og tåregass mot demonstranter som har oppført seg voldelig.

Studentaktivister er mistenkt for å ha kastet røykbomber i metrosystemet, blokkere bruer og knuse vinduer. Politiet har også grepet inn og arrestert streikende som har okkupert universiteter i byen for å hindre andre studenter i å delta på forelesninger og eksamener.

Også mellom innbyggere som ikke deltar i demonstrasjonene kan det oppstå fiendtlige situasjoner, for eksempel mellom dem som bærer studentbevegelsens røde firkant, og dem som ikke gjør det.

LES OGSÅ: Facebook avslører om du er flink på jobben

Barn deltok

Tirsdagens protest gikk stort sett rolig for seg. Politiet grep ikke inn mot de hundre tusenvis som marsjerte, selv om ikke alle fulgte den ruta som var blitt varslet.

- De kan ikke gjøre noe når vi er så mange, sier Emma Anders, som er student ved universitetet Concordia.

- Det er barn som deltar, og alle er fredelige. Politiet må bare stå og se på.

Ulovlig protest

En gruppe demonstranter fortsatte å marsjere etter at protesten var over. Denne demonstrasjonen ble umiddelbart erklært ulovlig av politiet, som fulgte etter demonstrantene med opprørspoliti og helikoptre.

En del av demonstrantene var kledd i svart og knuste vinduer i sentrum. Det ble også rapportert om at noen demonstranter kastet steiner på politiet. Senere på kvelden ble en ny demonstrasjon erklært ulovlig, og politiet avfyrte tåregass og arresterte flere.

LES OGSÅ: Her er fremtidens skole

Internasjonal støtte

Studentstreiken har den siste uka fått internasjonal oppmerksomhet. Tirsdag var det støttedemonstrasjoner i blant annet New York, London, Paris og Vancouver. Grammy-vinnerne i det kanadiske bandet Arcade Fire spilte på Saturday Night Live med røde firkanter festet på brystet, og filmskaper Michael Moore har skrevet på twitter at studentstreiken er inspirerende.

LES FLERE SAKER FRA ABC NYHETER


Populært