Meny

Fjernkontrollens far er død

Fjernkontrollen skulle for alltid lenke TV-titterne til sofaen, og spare dem for den slitsomme ferden fram til apparatet hver gang kanalene skulle endres eller lyden skrus opp eller ned. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som oppfant fjernkontrollen, og som dermed lenket millioner av TV-tittere til sofaen, er død.

Amerikanske Eugene Polley fant opp den trådløse fjernkontrollen til fjernsynsapparatet så tidlig som i 1955, mens han arbeidet som ingeniør for Zenith Electronic i Chicago.

Som belønningen for sin historiske oppfinnelse fikk han en bonus på 2.000 dollar, men i 1997 fikk han også sin rettmessige ære i form av en Emmy-pris for sitt bidrag til fjernsynet.

Les også: Bruk TV-en som barnevakt

Zenith markedsførte først fjernkontrollen under navnet Flash-Matic og la i reklamen ikke skjul på hvor fantastisk oppfinnelsen var.

– Et blink av magisk lys fra den andre siden av rommet slår apparatet av og på eller endrer kanaler. Og du kan bli sittende i favorittstolen, lød teksten i en av annonsene.

Polleys fjernkontroll virket rett nok bare sammen med Zeniths egen Flash-Matic TV.

Les også: TV-titting forkorter livet

Historikerne mener oppfinnelsen banet vei for TV-apparater med hundrevis av kanaler.

De minner også om at fjernkontrollen hadde en annen nyskapende funksjon, nemlig mute-knappen som ga brukeren anledning til raskt å slå av lyden hver gang det kom reklame.

Polley døde søndag på et sykehus i Chicago, 96 år gammel. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært