Tooji besøker flyktninger i Baku

(NTB-Geir Juell Skogseth) – Jeg kan ikke skaffe dere penger eller et fly, men jeg kan bruke posisjonen min som artist til å gi dere en stemme. Tooji brukte fridagen sin til å besøke et senter drevet av FNs høykommissær for flyktninger i Baku.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede tidlig under besøket understreket Norges representant i Eurovision Song Contest at han først og fremst besøkte senteret for å lære om flyktningers situasjon i Aserbajdsjan.

FNs høykommissærs (UNHCR) stedlige representant, norske Dag Sigurdsøn, forklarte at det både foregår intervjuer av nyankomne flyktninger på senteret, sysselsettingsprosjekter for kvinner og språkundervisning av barn for å gjøre dem i stand til å gå på lokale skoler.

Var flyktning selv

Tooji heter egentlig Touraj Keshtkar. Når han ikke er artisten Tooji er han barnevernspedagog. Han har sin bakgrunn i Iran og kom til Norge som asylsøker med moren da han var ett år gammel.

Under besøket i flyktningsenteret ville Tooji særlig høre om forholdene for unge flyktninger i Aserbajdsjan. Han snakket på persisk med ungdommer fra Afghanistan og Iran. De fortalte om stor frustrasjon over liv som var blitt satt på vent. Mange hadde ventet både åtte og tolv år på en avklaring.

Tooji ble svært engasjert av hva flyktningene hadde å fortelle og utfordret UNHCRs representant på hva som kan gjøres for å gi dem svar. Dag Sigurdsøn understreket at personer som har fått flyktningstatus av UNHCR har tre muligheter: Å vende hjem, forutsatt at forholdene i hjemlandet tillater det, å bli gjenbosatt i et annet land, eller å bli integrert lokalt i Aserbajdsjan.

For de 2.000 flyktningene som i dag er registrert i Aserbajdsjan, er ikke retur til hjemlandet noe alternativ. Det er forsvinnende få muligheter til gjenbosetning i et av de 17 landene i verden som tar imot kvoteflyktninger. Dermed har de ikke annet valg enn å bli i Aserbajdsjan, men utfordringen er at mer enn halvparten av flyktningene som har fått flyktningstatus av UNHCR ikke har fått det av lokale myndigheter – og da har de begrensede muligheter til å jobbe eller gå på skole.

Sigurdsøn forteller at Aserbajdsjan allerede har ansvaret for 600.000 flyktninger og internt fordrevne etter den ennå uavklarte konflikten med Armenia på 1990-tallet. Derfor kan det være vanskelig å prioritere andre flyktninger.

Les også: - Alt som er sagt er løgn!

Toojis utfordring

Historiene til de unge flyktningen gjorde tydelig inntrykk på Tooji, som også tolket fra persisk for de norske pressefolkene. Han var frustrert over å ikke kunne gjøre annet enn å bruke artiststatusen sin til å rette et søkelys mot problemene.

– Det var sterkt. Det er en del problemer som går igjen, ventetiden, det at de ikke vet hva fremtiden bringer og at de ønsker å utdanne seg og ha et liv på lik linje med andre ungdommer. Så det er tungt å høre! Alle vil snakke om saken sin, og alle har det vondt. Men nå må jeg bare ta dette inn og så får jeg se hvilken rolle jeg kan ha i dette, hva jeg kan hjelpe til med, sa Tooji etter besøket.

Les også: Tooji kritiserte regimet i Iran

Den norsk Eurovision-representanten var opptatt av å få fram at dette ikke bare er en gimmick fra hans side:

– Et sånt opplegg som dette kan fort virke som et glansbilde, «hei, nå kommer jeg og skal vise at jeg bryr meg». Så jeg har lyst til å dra tilbake hit uten mediefolk rundt meg og snakke litt mer ordentlig med flyktningene.

På spørsmål om regjeringen i Aserbajdsjan i dag tok Tooji mer forbehold:

– Jeg kan altfor lite til å uttale meg om det. Da blir det litt «krig og fred og politikk og sånn», så jeg tror jeg skal la være å kommentere noe jeg kan så lite om.

Men flyktningene kommer han ikke til å stoppe å snakke om:

– Dette kunne vært meg. Og jeg tror ikke jeg skal på noen fest i kveld, etter denne dagen og disse inntrykkene.

Les også:

Hackere angrep MPG-nettsider i protest mot homofile

Her er låtene Tooji må slå

Tooji testet MPG-scenen i Baku


Les flere nyheter

Personvernpolicy