Steile fronter etter Støre-kritikk

I HARDT VÆR: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) under åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med utenriksministerens behandling av tilskudd til Senteret for Nordområdelogistikk mandag. (Foto: NTB scanpix)
I HARDT VÆR: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) under åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med utenriksministerens behandling av tilskudd til Senteret for Nordområdelogistikk mandag. (Foto: NTB scanpix)

Høyre, Frp og Arbeiderpartiet beskylder hverandre for grunnløse påstander etter at mindretallet i kontroll og konstitusjonskomiteen rettet hard kritikk mot utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre står sammen om et forslag om kritikkvedtak mot utenriksministeren når saken skal behandles i Stortinget til uken.

– Dette er hakket under mistillit. Vi mener det er sterkt kritikkverdig at utenriksministeren ikke fikk vurdert sin habilitet i forkant av at departementet bevilget penger til nordområdeprosjektet, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp).

Habilitetsvurderingen burde ha funnet sted fordi ideen til prosjektet kom fra Støres barndomsvenn Felix Tschudi og fordi Tschudi er styreleder, mener de tre partiene.

Sterke fronter

– Dette er tilløp uten hopp, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg.

Han mener at kritikken av Støre er grunnløs og at dette kommer klart fram i kontrollkomiteens behandling av saken.

– Under høringen ble det kjørt hardt på at det var et nært forhold mellom Støre og Tschudi, blant annet var det mye snakk om disse 17. mai-middagene. Nå er alt rundt disse middagene fjernet, fordi de vet at de er på tynn is. Dette har vært en politisk prosess med sikte på å skade utenriksministeren, sier Kolberg.

– Grunnleggende feil, svarer Anundsen.

– Vi mener det er veldig godt dokumentert at det er så nære relasjoner mellom Tschudi og utenriksministeren at han burde fått sin habilitet vurdert, fortsetter han.

Begge viser til innstillingen som de mener underbygger deres syn.

Les også: Støre: - Jeg er ikke inhabil

Forskjellsbehandling

Høyres Per-Kristian Foss sier til NTB at Kolbergs forsvar for Støre neppe er tilfeldig.

– Jeg har inntrykk av at regjeringspartiene slutter rekkene noe tettere fordi det snakk om Støre. Det er betydelige forskjeller mellom denne saken og det som skjedde med Audun Lysbakken (SV). Men en mulig kommende leder i Arbeiderpartiet er kanskje mer verdt enn en statsråd fra SV, sier Foss.

– Jeg registrerer at den politiske retorikken og forsvarstaktikken er langt sterkere nå enn hva den var i Lysbakken-saken. Da opptrådte jo SV egentlig eksemplarisk, sier Anundsen.

KrF stiller seg bak deler av kritikken, og mener at Støre burde ha fått sin habilitet vurdert. Partiet stiller seg imidlertid ikke bak bruken av ordet «kritikkverdig».

Les også:

Rederiforbundet avviser dobbeltrolle

Tschudi: - Vi møtes ikke på tomannshånd

Støre: - Skulle gjerne vært støyen foruten

Stoltenberg tar Støre i forsvar


Les flere nyheter

Personvernpolicy