Funnet skyldig i drap på rasistleder

PROTESTER: En politimann stanser en tilhenger av den hvite rasistbevegelsen AWB fra å gå løs på svarte menn utenfor et rettslokale i Ventersdorp nordvest i Sør-Afrika tirsdag. Inne i lokalet ble den ene av to tiltalte i rettssaken etter drapet på AWB-lederen Eugene Terre Blanhce i 2010 funnet skyldig. (Foto: NTB scanpix)
PROTESTER: En politimann stanser en tilhenger av den hvite rasistbevegelsen AWB fra å gå løs på svarte menn utenfor et rettslokale i Ventersdorp nordvest i Sør-Afrika tirsdag. Inne i lokalet ble den ene av to tiltalte i rettssaken etter drapet på AWB-lederen Eugene Terre Blanhce i 2010 funnet skyldig. (Foto: NTB scanpix)

En afrikansk gårdsarbeider er funnet skyldig i drapet på rasistlederen Eugene Terre Blanche i Sør-Afrika i 2010. En annen arbeider som var tiltalt i den samme saken, ble frikjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjennelsene falt ved en domstol i småbyen Ventersdorp nordvest i Sør-Afrika tirsdag. Det var i dette området at Terre Blanche, som ledet den høyreekstreme Hvite afrikaneres motstandsbevegelse (AWB), ble slått i hjel for litt over to år siden.

– Etter å ha vurdert alle bevisene i saken slår jeg fast at tiltalte nummer én er skyldig, sa dommer John Horn da han avsa kjennelsen. Han tilføyde at det ikke var lagt fram gode nok beviser mot tiltalte nummer to, som var under den kriminelle lavalderen da drapet fant sted.

Både støttespillere for de tiltalte og tilhengere av AWB demonstrerte utenfor rettslokalet der kjennelsen ble lest opp. Enkelte av AWB-folkene viftet med flagg med symboler som lignet på nazistenes hakekors.

AWB førte i de siste årene fram mot det sørafrikanske raseskilleregimets fall i 1994 voldelig kamp for at de hvite skulle beholde makten. De greide imidlertid ikke å forhindre at det svarte folkeflertallet ledet av Nelson Mandela fikk fulle politiske rettigheter.

Les også:

Sier Ghandi var bifil og rasist

SOS Rasisme prøvde å tømme kontoer

Rotmo tjener på rasismedebatt

Les flere nyheter

Personvernpolicy