Meny

Omvendte voldsalarmer på trappene

VOLD: Vold i nære relasjoner er et satsningsområde for regjeringen. foto: Colourbox ( illustrasjonsfoto).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember 2012 kan voldsmenn måtte gå med alarm. – I mange år har vi latt ofrene bære prisen for å være utsatt for vold, sier rådgiver Line Nærsnes i Justisdepartementet.

Med omvendt voldsalarm er det den voldelige som skal bære ansvaret, og ikke den voldsutsatte som må ta belastningen av å gå med alarm, flytte eller få ny identitet.

Justisdepartementet har bedt Politiets data- og materielltjeneste om å utvikle en omvendt voldsalarm, for å bedre offerets hverdag.

– Dette er noe vi har besluttet at vi skal ha, men det tar lengre tid enn vi håpet å utvikle den. Uansett er dette noe som brukes av mennesker i farlige situasjoner, og derfor er det viktig at den fungerer optimalt, sier seniorrådgiver i Justisdepartementet Line Nærsnes til ABC Nyheter.

– Det er viktig at den som har utøvet volden, må bære ansvaret. I mange år har vi forsøkt å gjemme ofrene på krisesentre og hemmelige adresser, og på en måte latt offeret bære prisen for å være utsatt for vold, fortsetter hun.

Les også: Voldsalarmer kan bli seende ut som smarttelefoner

Pilotprosjekt i 2012

Politiets Data- og Materielltjeneste (PDMT) opplyser at det er godt mulig at det vil bli oppstartet et prøveprosjekt for omvendte voldsalarmer i desember 2012.

– Omvendt voldsalarm skal tilby varsling til politiet hvis trusselutøveren bryter kontaktforbud knyttet til et bestemt område. Vedkommende dømmes til å bære en enhet som innebærer overvåking av personen for å avsløre brudd på kontaktforbudet, sier prosjektleder i PDMT, Mats Berg, til ABC Nyheter.

I Spania har de allerede innført omvendte voldsalarmer med et et privat selskap som har hatt ansvaret for driften og vedlikeholdet.

Nærsnes i Justisdepartementet understreker at det vil være politiet som drifter denne ordningen i Norge.

– Vi ønsker at alarmen skal gå til politiet, og har derfor gitt PDMT i oppdrag å utvikle utstyret, sier hun.

Les også: Voldsalarmer fungerer dårligere innendørs

Gis etter lovovertredelse

Lone Alice Johansen, informasjonsansvarlig i Krisesentersekretariatet, har lenge etterlyst omvendte voldsalarmer.

– Det er flott at de får det til i 2012, selv om det er forsinket med et par år. Det er fortsatt en katastrofe at kvinner i stor grad må bære ansvar i voldelige situasjoner, sier hun til ABC Nyheter.

Johansen poengterer at svakheten ved de omvendte voldsalarmene er at det må foreligge en dom:

– På en annen side kan omvendt voldsalarm kun brukes i de tilfellene der kontaktforbud ilegges sammen med en fellende dom. Til forskjell fra besøksforbud, som er et virkemiddel politiet kan benytte ved mistanke om mulig voldsutøvelse, er kontaktforbud en straffereaksjon fra domstolen som gis etter en lovovertredelse, sier Johansen.

Les også: Stadig flere får voldsalarm

Les flere nyheter

Populært