Meny

- De prøver å bringe oss til taushet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her forsøker aserbajdsjanske regimesupportere å sabotere møtet til menneskerettighetsforkjempere i Sing for Democracy.

Om Sing for Democracy

Sing for Democracy er en sammenslutning av flere menneskerettighets- og ytringsfrihetsorganisasjoner i Aserbajdsjan.

Siden landet vant Eurovision i Düsseldorf i fjor har aksjonen brukt Eurovision-arrangementet til å få oppmerksomhet rundt hvilket styresett som eksisterer i Aserbajdsjan og frontet menneskerettighetene og demokrati.

Kampanjen er blitt sterkt kritisert helt fra oppstarten fra myndighetenes hold, og personene som er engasjerte i kampanjen er gjentatte ganger blitt beskyldt for å være fiender av staten og venner av erkefienden Armenia.

BAKU (ABC Nyheter): Det var til tider svært hissig stemning da menneskerettighetsforkjempere i kampanjen Sing for Democracy arrangerte konferanse i Aserbajdsjans hovedstad Baku tirsdag formiddag.

Møtet satte fokus på manglende menneskerettigheter i Aserbajdsjan, og var åpent for journalister og delegater som befinner seg i Baku i forbindelse med Eurovision Song Contest. Regimesupportere gjorde imidlertid sitt for å sabotere det to timer lange møtet.

- Aserbajdsjan er styrt av en mafiafamilie hvor innbyggerne ikke har noen mulighet til å kreve sine rettigheter. Opposisjonen settes i fengsel basert på fabrikkerte beskyldninger som terror eller narkotika, fortalte Leyla Yunus, en fremtredende aserbajdsjansk menneskerettighetskjemper og leder for Institute for Peace and Democracy.

Hun nevnte videre at 60.000 mennesker har blitt kastet ut fra sine hjem i Baku siden 2009, og at journalister og aktivister som våger å ta en kritisk stemme risikerer strenge represalier, som å bli kastet ut av universitetet eller lange fengselsstraffer.

Ville sabotere

Innledningen førte til at flere aserbajdsjanske regimevennlige journalister grep ordet og begynte å rope mot menneskerettighetsaktivistene fra Sing for Democracy.

- Alt som er sagt her er løgn! Det er ikke sant!

Foran flere titalls europeiske journalister fortsatte de regimevennlige journalistene å benekte påstandene som ble reist av Sing for Democracy.

- I Norge drepte nylig Breivik et 70-talls personer, det viser at heller ikke Norge følger menneskerettighetene, påpekte en journalist fra en statlig aserbajdsjansk avis foran hoderystende europeiske journalister.

Les også: Tooji kritiserte regimet i Iran

Sexvideo

Også den anerkjente gravejournalisten Khadija Ismayilova ble nevnt under møtet. I mars ble hun offentlig ydmyket da en sexvideo av henne ble sendt på statlig TV. Ismayilova hadde skrevet artikler der regjeringen ble beskyldt for å være korrupte.

- Hun (Khadija Ismayilova) forstyrret myndighetenes arbeid, så da kunne myndighetene gripe inn i hennes liv, ropte en regimevennlig journalist tilbake til panelet. Unnskyldningen hans ble møtt med latter.

- Nå kan dere se selv hvordan de forsøker å bringe oss til taushet. Dette er realiteten i Aserbajdsjan. Ikke har vi politiske debatter på tv, ikke har vi mulighet til å kritisere eller protestere mot myndighetene. Vi vil ikke at vårt land skal ødeleges av korrupsjon, vi ønsker reformer. Vi vil ikke at folk skal leve i frykt eller risikere represalier. Vi ønsker å leve i et fritt og europeisk land, sa Rasul Jafarov fra Sing for Democracy.

Les også: Hackere angrep MPG-nettsider i protest mot homofile

Nagorno-Karabach

De regimevennlige journalistene forsøkte så å dra fokusen over på det betente området Nagorno-Karabach, som førte til krig mellom Aserbajdsjan og Armenia i årene etter Sovjetunionens kollaps i 1991.

Fjellområdet er i dag fremdeles anerkjent internasjonalt som del av Aserbajdsjan, men har i virkeligheten vært kontrollert av armenske separatister siden krigen.

- Hvorfor tar dere ikke opp Nagorno Karabach, spør en regimevennlig journalist panelet.

- Det er din jobb, du jobber for en statlig avis, vi jobber for menneskerettighetene i Aserbajdsjan, parerte Sing for Democracy tilbake.

Også menneskerettighetsforkjemper Leyla Yunus ble hånet av de statlige journalistene.

- Hvorfor hater du Aserbajdsjan, hvorfor snakker du som regel på andre språk enn aserbajdsjansk var noen av beskyldningene som haglet.

Les også: Her er låtene Tooji må slå

Sensureres

Ifølge menneskerettighetsforkjemperne vil møtet tirsdag ikke bli sendt på aserbajdsjansk TV eller radio.

- Da ville informasjonen komme fram usensurert. Men jeg håper at dere, aserbajdsjanske journalister som var her vil dekke dette møtet slik det egentlig var, sa Sing for Democracy.

Ifølge Human Rights House Foundation, som også var til stede på møtet tirsdag, var forsøket på å sabotere møtet trolig iverksatt fra noen langt oppe i det aserbajdsjanske systemet for å forsøke å sverte arbeidet til menneskene bak Sing for Democracy i front av europeisk presse.

Les også: Tooji testet MPG-scenen i Baku

(Melodi Grand Prix-vinner Tooji deler sin oppfatning av møtet med flyktningene i Aserbajdsjan.)

- Men som vi var vitne til har de kanskje ikke førstehåndskunnskaper om hvordan europeisk presse reagerer på slike seanser, forteller Amund Trellevik i Human Rights House Foundation til ABC Nyheter.

Etter det to timer lange møtet fikk ABC Nyheter følgende kommentar fra Leyla Yunus om hva hun tenker om motstanden fra regimet.

- Det dere så i dag var veldig typisk. Jeg angripes stadig for at jeg ikke er patriotisk nok eller for at jeg snakker for lite aserbajdsjansk. De hevder jeg er finansiert av Armenia og så videre.

- Frykter du for din sikkerhet nå?

- Jeg har ikke vært trygg siden 2003. Dette møtet forandrer ingenting i så måte.

Les også:

- Bruker åtte milliarder på Eurovision

- Derfor vil jeg ikke stemme i dag


Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært