Kronprinsparet på forsinket fylkestur til Møre og Romsdal

Den kongelige fylkesturen til Møre og Romsdal var egentlig planlagt til 2011 og skulle gjennomføres i fjor sommer, men ble avlyst på grunn av terrorhendelsene 22. juli (Foto: NTBscanpix).
Den kongelige fylkesturen til Møre og Romsdal var egentlig planlagt til 2011 og skulle gjennomføres i fjor sommer, men ble avlyst på grunn av terrorhendelsene 22. juli (Foto: NTBscanpix).

Et knapt år forsinket får møringer og romsdalinger nå besøk av kronprinsparet. Fjorårets fylkestur måtte avlyses på grunn av terroraksjonen 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kommer reiser på fylkesbesøk til Møre og Romsdal fra torsdag 24. til lørdag 26. mai. De skal besøke kommunene Stranda, Hareid, Herøy, Haram, Molde og Rauma.

Mange av arrangementene foregår ute i friluft, noe som gjør planleggingen utfordrende. Mye snø i fjellet har skapt hodebry for vertskapskommunene, og først mandag formiddag var alle detaljer på plass.

– Vi måtte vente helt til siste stund før vi kunne være sikre på at alt var mulig å gjennomføre. Det var særlig den avsluttende toppturen til Litlefjellet i Venjesdalen i Rauma som hang i en tynn tråd på grunn av snømengdene. Det er fremdeles en del snø der, så det kan bli litt måking, sier Vidar Myklebust hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal til NTB.

Rauma kommune ivret for akkurat denne posten på programmet:

– Det er en så flott tur, og nå ser det ut til å bli veldig bra. Hvis været vil, sier Myklebust.

Les også: Kronprins Haakon blir fadder for Estelle

Utsatt fra i fjor

Den kongelige fylkesturen til Møre og Romsdal var egentlig planlagt til 2011 og skulle gjennomføres i fjor sommer, men ble avlyst på grunn av terrorhendelsene 22. juli.

– Fylkesturer handler mest om feiring og glede. Det ville verken vært riktig eller mulig å gjennomføre folkefester rett etter det som skjedde 22. juli, sier Myklebust.

Programmet er utarbeidet i samarbeid mellom Slottet, Fylkesmannen og de ulike kommunene som skal besøkes:

– Det har vært mest opp til kommunene og hva de ønsker å vise fram. For kronprinsparet har det viktigste vært å få mange muligheter til å treffe folk.

Les også: Nye bilder av Estelle

Gode utsikter

I tillegg til feiring og folkefest i hver av de seks kommunene er det aktivitetsbesøk i bedrifter og spennende kulturinnslag langs hele ruta. Første dagen skal kronprinsparet gå i land i Geiranger i Stranda kommune fra basen sin på kongeskipet. Deretter bærer det i veteranbil opp til Flydalsjuvet for å oppleve spektakulær utsikt. Foreløpig ser det ut til at været er på arrangørenes side denne dagen.

I tillegg til historiske steder og lokal kultur er også kommunenes framtid vektlagt, med internasjonalisering, eksportbedrifter og fremtidsteknologi i søkelyset.

I alle kommunene er det lagt opp til folkefester til ære for kronprinsparet, og fredag inviterer de kongelige til mottakelse på kongeskipet. Der er representanter fra alle kommunene invitert.

Lørdag, siste dag av besøket, starter i Molde. Der blir det blant annet kort stopp ved Kongebjørka, der kong Haakon og kronprins Olav søkte tilflukt for tyske bombefly i april 1940. Stedet er blitt et monument over norsk motstandskamp.

Les også: Danmarks nye prinsesse har fått navnet Athena

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy