Meny

Politiet jobber med nye voldsalarmer

SOM EN SMARTTELEFON: Nestegenerasjons voldsalarm kan bli seenede ut som en smarttelefon. foto: politiet/NTB scanpix ( montasje)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste generasjons voldsalarmer vil se ut som smarttelefoner, og tar i bruk avanserte posisjoneringsteknologier.

Forrige uke skrev ABC Nyheter om mobile voldsalarmer som fungerer dårligere innendørs.  Politiets Data og Materielltjeneste (PDMT) jobber for tiden aktivt med nestegenerasjons voldsalarmer, og de ser på muligheten for å gjøre om smarttelefoner til voldsalarmer.

– Programvaren for mobil voldsalarm på en smarttelefon er allerede laget. Vi jobber nå videre med å sikre enheten slik at den til en hver tid utfører de tjenestene vi har programert den til, sier produktleder i PDMT, Mats Berg til ABC Nyheter.

Tar litt lenger tid

Politiet vil være ansvarlige både for  den tekniske og operative delen ved de nye mobile voldsalarmene.

– Som ved all utvikling hvor politiet skal være ansvarlig for tjenesten, vil produktet gå gjennom en testperiode og en grundig evaluering og evt oppretting av forbedringsbehov, før vi kan sende produktet ut på markedet, sier Berg.

Han understreker at politiet ikke kan risikere at de nye voldsalarmene ikke virker optimalt under alle omstendigheter, og dermed tar utviklingen lenger tid enn for komersielle aktører.

Les også: Voldsalarmer fungerer dårligere innendørs

GPS: Dagens voldsalarmer bruker hovedsaklig GPS som possisjoneringssystem. GPS: Dagens voldsalarmer bruker hovedsaklig GPS som possisjoneringssystem.

Stort satsningsområde

Line Nærsnes, seniorrådgiver i Justisdepartemnetet, sier til ABC Nyheter at vold i nære relasjoner er et viktig satsningsområde for regjeringen.

– Derfor er det også viktig å utstyre politiet med virkemidler som gjør at de håndterer dette best mulig. Vi har flere virkemidler for å bekjempe dette; Barnehus, besøksforbud i eget hjem, voldsalarm og ulike typer screeningverkøty, sier hun.

Nærsnes ser positivt på at det skjer en stor utvikling når det gjelder mobile voldsalarme.

– Vi ønsker at de mobile voldsalarmene skal være så gode som mulig, og det er kjent at GPS-signal ofte kan være litt ustabile. Derfor er det kjempebra at politiet jobber med utviklingen av nestegenerasjons voldsalarmer, sier hun.

Les også: Stadig flere får voldsalarmer

Raskere og mer presise

De nye mobile voldsalarmer vil ta i bruk flere posisjoneringssystemer enn forgjengeren. Mens dagens mobile voldsalarm hovedsakelig benytter seg av GPS, vil nestegenerasjons ta i bruk flere, og mer moderne systemer.

- Med mulighet for å posisjonere etter mange kilder vil vi raskere, og enda mer presist, kunne slå fast hvor vedkommende er. Idet alarmen går opprettes også en toveis kommunikasjonslinje mellom bruker og politi, sier Mats Berg i PDMT.

Nestegenerasjons voldsalarmer vil også være utstyrt med en toveiskommunikasjonslinje, slik at brukeren vil kunne snakke direkte med politiet.

Mats Berg mener det vil være en fordel for brukeren at voldsalarmen ser ut som en smarttelefon.

– Fordelen med  dette er at det er kjente produkter for brukerne, men det vil ikke være mulig å bruke den til å ringe med, eller surfe fra osv. Dette er et utstyr for nødkommunikasjon. Da må vi ha en svært stor grad av sikkerhet for at den gjør jobben i en nødsituasjon, sier han.

Les flere nyheter

Populært