Meny

Disse høstet mest applaus

De russiske bestemødrene Buranovskiye Babushki høstet mest applaus på pressesenteret i Baku under den første semifinalen i Eurovision Song Contest i Baku. Også Island, Danmark og Finland er med i kveldens konkurranse. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ble ingen store overraskelser i den første semifinalen i Melodi Grand Prix i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Både Danmark og Island gikk videre. Men mest applaus høstet bestemødrene fra Russland.

BAKU (ABC Nyheter): Klokken 21 i kveld norsk tid gikk teppet opp for den første semifinalen i Eurovision Song Contest, eller Melodi Grand Prix som det er kjent som i Norge.

Som de fleste trolig har fått med seg arrangeres den store musikkonkurransen i år i Aserbajdsjans hovedstad Baku - etter at duoen Ell & Nikki gikk til topps i fjorårets konkurranse i Düsseldorf med låten «Running Scared».

Etter at 18 land hadde fremført sine sanger var det tid for stemmegivning. De russiske storfavorittene, samt Island og Danmark, var blant landene som gikk videre. Følgende 10 land fikk flest poeng, og er dermed klare for den store finalen i Baku Crystal Hall lørdag:

  • ROMANIA
  • MOLDOVA
  • ISLAND
  • UNGARN
  • DANMARK
  • ALBANIA
  • KYPROS
  • HELLAS
  • RUSSLAND
  • IRLAND

Under følger ABC Nyheter sin reporter, som er på plass i Baku, sin live-dekning av tirsdagens semifinale med vurdering av hver enkelts lands fremføring.

Slik ser avstemmingen blant journalister og fans ut to timer foran tirsdagens første semifinale i Eurovision Song Contest. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Slik ser avstemmingen blant journalister og fans ut to timer foran tirsdagens første semifinale i Eurovision Song Contest. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

1) MONTENEGRO: Rambo Amadeus - Euro Neuro
Slapp av det er ikke problemer med TV'n din, det er slik det skal høres ut. Trøsten er at det knapt blir verre enn dette masete forsøket på å være morsom. Arrangementet har små drypp av noe fengende, men helheten blir repeterende, nevrotisk og umorsomt. Rambo Amadeus er tidligere mester i seiling i Montenegro. Her går han dessverre bare på grunn.

2) ISLAND: Greta Salóme & Jónsi - Never Forget
Etter Montenegro blir jo det meste bra. Her er det som om Evanescence skulle ha fremført en moderne versjon av Simon og Garfunkel-klassikeren Scarborough Fair. Selv om Jonsi ser forskremt ut, er resultatet slett ikke verst. Det er melodiøst, harmonisk, mystisk, pompøst – og med alt som trengs for å gå til topps, for fem år siden. Full jubel på pressesenteret i Baku.

3) HELLAS: Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac
Deilig gresk rytme i en låt som hadde blitt bedre med stemmen fra en annen vokalist (men de kan gjerne beholde kroppen til damen med det repeterende navnet Eleftheria Eleftheriou). Masse hud og kropp og middelmådig synging. Sceneopptredenen er i hvert fall bedre enn videoen fra et kjøpesenter.

4) LATVIA: Anmary - Beautiful Song
Småsøt meta-sang om MGP. Like utfordrende og farlig som fløyelsgrøt, men et melodiøst refreng og fint arrangement trekker låten opp til over middels. Den har en eller annen sjarmerende godhet i seg som appellerer og gjør karakteren til høyere enn den fortjener. Har man de kritiske buksene på kan man spørre seg hva de frustrerte fruene gjør på MGP-scenen. Ja, fireren er snill.

5) ALBANIA: Rona Nishliu - Suus
Hjerte, smerte og inderlighet som en full italiener. Den syngende ambulansen Rona Nishliu har et reir på hodet og prøver å sette verdensrekord i skriking (uten at hodet eksploderer). Hun klarer det nesten og får et poeng ekstra for lungekapasiteten.

6) ROMANIA: Mandinga - Zaleilah
Heisann! Dette er en hoppete gladlåt med stort sommerhitpotensiale. Romania har årets mest fengende refreng med både trekkspill og sekkepiper. De raske partiene er riktignok bedre enn de rolige, men alt i alt veldig morsom og catchy. Fireren er sterk. Full jubel blant journalistene på pressesenteret. Angrer på at jeg ga Latvia en firer. De burde fått tre. Jeg tar selvkritikk.

7) SVEITS: Sinplus - Unbreakable
Ta en låt, polér den ned til alt av kant og nerve er borte og låten glir rett gjennom vindtunnelen: Vips har du årets sveitsiske bidrag. Lettforglemmelig, selvhøytidelig og lettere parodisk fremført. Går inn i ørene som varmt smør - og renner rett ut igjen. Unnskyld formuleringen. Toeren er sterk. Overraskende mye jubel blant journalister og fans i Baku, kanskje de ser noe undertegnede ikke ser.

8) BELGIA: Iris - Would You
Iris har forbedret seg kraftig siden den nasjonale finalen der hun vagget og så ut som om hun skulle til å føde en ball. Det løfter låten, men trekker ned underholdningsverdien. Helt grei og småkjedelig hjerte-smerte-ballade. Hva ville du forresten gjort om huset hennes var tomt? Kjør debatt!

9) FINLAND: Pernilla Karlsson - När jag blundar
Fin og smakfull ballade på svenskfinsk som smyger seg inn i øregangene og kjærtegner deg inntil den plutselig treffer gjespenerven og du begynner å lure på om du trenger å handle inn ost eller melk. "När jag blundar" mangler liksom litt og ligger for mye nedpå, samtidig har den noen gode musikalske kvaliteter. Applaus i pressesenteret i Baku.

10) ISRAEL: Izabo - Time
Herlig gladlåt av den nostalgiske 60-tallssorten. Humørbombe med catchy israelsk refreng og en Suede-aktig vokalist. Trolig en elske- eller hatelåt. Men her er det elsk i massevis. Vi klasker til med en femmer.

11) SAN MARINO: Valentina Monetta - The Social Network Song
Dette er låten som startet som en usjarmerende flørt med Facebook, men som nå er mer generell og legger seg ned på rygg for internett og sosiale medier. Grøss og gru. Valentina Monetta får bokstaven O til å framstå som vulgær. Hvor er Språkrådet når man trenger dem? Dessverre er dette likevel ett poeng mer catchy enn Montenegro. Overraskende applaus blant journalister og fans.

12) KYPROS: Ivi Adamou - La La Love
Oi, dette er kveldens overraskelse for undertegnede. Dette er alt den greske låten burde ha vært. Fengende russepop med lalala-refreng - flott fremført av atten år gamle Ivi Adamou. Dette funker overraskende bra, uten at det noen gang vil gå inn i musikkpensum. Full jubel i Baku.

13) DANMARK: Soluna Samay - Should've Known Better
Sympatisk og catchy gladpop med country-arrangement flott fremført av Soluna Samay. Beste fra Danmark på flere år, kan gjøre det veldig bra. Fireren er sterk.

14) RUSSLAND: Buranovskiye Babushki - Party For Everybody
Ikke kan de synge. Og ikke kan de danse. Ikke ser det ut som om de vet hva de gjør på scenen - og ikke har de laget låten selv. Men for en stemning de sjarmerende russiske bestemødrene lager på scenen. Det er umulig ikke å bli glad av dette. Dette er forøvrig det eneste bidraget hvor artist kan glemme tekst og dansetrinn og likevel få ekstra poeng.

15) UNGARN: Compact Disco - Sound Of Our Hearts
Nå har det vært et bra strekk her. Og nå er det ok produsert industripop fra Ungarn. Uinspirert vokal som vasser i sirup trekker ned. Mørkt og deilig arangement i beste Depeche Mode-stil trekker opp. Sterk treer.

16) ØSTERRIKE Trackshittaz - Woki mit deim Popo
Tja og ja. Temmelig masete og überkul rap hvor refrenget minner om publikum på gameshow. Det luller deg i hvert fall ikke i søvn. Jeg er ikke fan, men ser at det kan ha en appell. De får få en sterk toer.

17) MOLDOVA: Pasha Parfeny - Lautar
All ære til vesle Moldova. De sender hvert år morsomme låter med artister som gir alt og ser ut til å ha det kjempegøy på scenen. De er i tillegg flinke til å bruke elementer fra sin egen musikalske kultur. Så også i denne fengende festlåten med Balkan-sound. Deilig komp og fine tradisjonelle detaljer hever låten til over middels. Arrangementet er imidlertid sterkere enn hovedmelodien. Digger dansingen.

18) IRLAND: Jedward - Waterline
Jedward prøver seg igjen etter fjorårets heldige åttendeplass. Denne gang minner de om C-3PO fra Star Wars. Anmasende og slitsomt, men energinivået imponerer. Send likevel en god tanke til moren til de to tvillingene.

Les også:

Tooji testet MGP-arenaen i Baku

- De prøver å bringe oss til taushet

Les alt om MGP her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært