Disse høstet mest applaus

De russiske bestemødrene Buranovskiye Babushki høstet mest applaus på pressesenteret i Baku under den første semifinalen i Eurovision Song Contest i Baku. Også Island, Danmark og Finland er med i kveldens konkurranse. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
De russiske bestemødrene Buranovskiye Babushki høstet mest applaus på pressesenteret i Baku under den første semifinalen i Eurovision Song Contest i Baku. Også Island, Danmark og Finland er med i kveldens konkurranse. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Den ble ingen store overraskelser i den første semifinalen i Melodi Grand Prix i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Både Danmark og Island gikk videre. Men mest applaus høstet bestemødrene fra Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAKU (ABC Nyheter): Klokken 21 i kveld norsk tid gikk teppet opp for den første semifinalen i Eurovision Song Contest, eller Melodi Grand Prix som det er kjent som i Norge.

Som de fleste trolig har fått med seg arrangeres den store musikkonkurransen i år i Aserbajdsjans hovedstad Baku - etter at duoen Ell & Nikki gikk til topps i fjorårets konkurranse i Düsseldorf med låten «Running Scared».

Etter at 18 land hadde fremført sine sanger var det tid for stemmegivning. De russiske storfavorittene, samt Island og Danmark, var blant landene som gikk videre. Følgende 10 land fikk flest poeng, og er dermed klare for den store finalen i Baku Crystal Hall lørdag:

  • ROMANIA
  • MOLDOVA
  • ISLAND
  • UNGARN
  • DANMARK
  • ALBANIA
  • KYPROS
  • HELLAS
  • RUSSLAND
  • IRLAND

Under følger ABC Nyheter sin reporter, som er på plass i Baku, sin live-dekning av tirsdagens semifinale med vurdering av hver enkelts lands fremføring.

Slik ser avstemmingen blant journalister og fans ut to timer foran tirsdagens første semifinale i Eurovision Song Contest. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Slik ser avstemmingen blant journalister og fans ut to timer foran tirsdagens første semifinale i Eurovision Song Contest. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

1) MONTENEGRO: Rambo Amadeus - Euro Neuro
Slapp av det er ikke problemer med TV'n din, det er slik det skal høres ut. Trøsten er at det knapt blir verre enn dette masete forsøket på å være morsom. Arrangementet har små drypp av noe fengende, men helheten blir repeterende, nevrotisk og umorsomt. Rambo Amadeus er tidligere mester i seiling i Montenegro. Her går han dessverre bare på grunn.

2) ISLAND: Greta Salóme & Jónsi - Never Forget
Etter Montenegro blir jo det meste bra. Her er det som om Evanescence skulle ha fremført en moderne versjon av Simon og Garfunkel-klassikeren Scarborough Fair. Selv om Jonsi ser forskremt ut, er resultatet slett ikke verst. Det er melodiøst, harmonisk, mystisk, pompøst – og med alt som trengs for å gå til topps, for fem år siden. Full jubel på pressesenteret i Baku.

3) HELLAS: Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac
Deilig gresk rytme i en låt som hadde blitt bedre med stemmen fra en annen vokalist (men de kan gjerne beholde kroppen til damen med det repeterende navnet Eleftheria Eleftheriou). Masse hud og kropp og middelmådig synging. Sceneopptredenen er i hvert fall bedre enn videoen fra et kjøpesenter.

4) LATVIA: Anmary - Beautiful Song
Småsøt meta-sang om MGP. Like utfordrende og farlig som fløyelsgrøt, men et melodiøst refreng og fint arrangement trekker låten opp til over middels. Den har en eller annen sjarmerende godhet i seg som appellerer og gjør karakteren til høyere enn den fortjener. Har man de kritiske buksene på kan man spørre seg hva de frustrerte fruene gjør på MGP-scenen. Ja, fireren er snill.

5) ALBANIA: Rona Nishliu - Suus
Hjerte, smerte og inderlighet som en full italiener. Den syngende ambulansen Rona Nishliu har et reir på hodet og prøver å sette verdensrekord i skriking (uten at hodet eksploderer). Hun klarer det nesten og får et poeng ekstra for lungekapasiteten.

6) ROMANIA: Mandinga - Zaleilah
Heisann! Dette er en hoppete gladlåt med stort sommerhitpotensiale. Romania har årets mest fengende refreng med både trekkspill og sekkepiper. De raske partiene er riktignok bedre enn de rolige, men alt i alt veldig morsom og catchy. Fireren er sterk. Full jubel blant journalistene på pressesenteret. Angrer på at jeg ga Latvia en firer. De burde fått tre. Jeg tar selvkritikk.

7) SVEITS: Sinplus - Unbreakable
Ta en låt, polér den ned til alt av kant og nerve er borte og låten glir rett gjennom vindtunnelen: Vips har du årets sveitsiske bidrag. Lettforglemmelig, selvhøytidelig og lettere parodisk fremført. Går inn i ørene som varmt smør - og renner rett ut igjen. Unnskyld formuleringen. Toeren er sterk. Overraskende mye jubel blant journalister og fans i Baku, kanskje de ser noe undertegnede ikke ser.

8) BELGIA: Iris - Would You
Iris har forbedret seg kraftig siden den nasjonale finalen der hun vagget og så ut som om hun skulle til å føde en ball. Det løfter låten, men trekker ned underholdningsverdien. Helt grei og småkjedelig hjerte-smerte-ballade. Hva ville du forresten gjort om huset hennes var tomt? Kjør debatt!

9) FINLAND: Pernilla Karlsson - När jag blundar
Fin og smakfull ballade på svenskfinsk som smyger seg inn i øregangene og kjærtegner deg inntil den plutselig treffer gjespenerven og du begynner å lure på om du trenger å handle inn ost eller melk. "När jag blundar" mangler liksom litt og ligger for mye nedpå, samtidig har den noen gode musikalske kvaliteter. Applaus i pressesenteret i Baku.

10) ISRAEL: Izabo - Time
Herlig gladlåt av den nostalgiske 60-tallssorten. Humørbombe med catchy israelsk refreng og en Suede-aktig vokalist. Trolig en elske- eller hatelåt. Men her er det elsk i massevis. Vi klasker til med en femmer.

11) SAN MARINO: Valentina Monetta - The Social Network Song
Dette er låten som startet som en usjarmerende flørt med Facebook, men som nå er mer generell og legger seg ned på rygg for internett og sosiale medier. Grøss og gru. Valentina Monetta får bokstaven O til å framstå som vulgær. Hvor er Språkrådet når man trenger dem? Dessverre er dette likevel ett poeng mer catchy enn Montenegro. Overraskende applaus blant journalister og fans.

12) KYPROS: Ivi Adamou - La La Love
Oi, dette er kveldens overraskelse for undertegnede. Dette er alt den greske låten burde ha vært. Fengende russepop med lalala-refreng - flott fremført av atten år gamle Ivi Adamou. Dette funker overraskende bra, uten at det noen gang vil gå inn i musikkpensum. Full jubel i Baku.

13) DANMARK: Soluna Samay - Should've Known Better
Sympatisk og catchy gladpop med country-arrangement flott fremført av Soluna Samay. Beste fra Danmark på flere år, kan gjøre det veldig bra. Fireren er sterk.

14) RUSSLAND: Buranovskiye Babushki - Party For Everybody
Ikke kan de synge. Og ikke kan de danse. Ikke ser det ut som om de vet hva de gjør på scenen - og ikke har de laget låten selv. Men for en stemning de sjarmerende russiske bestemødrene lager på scenen. Det er umulig ikke å bli glad av dette. Dette er forøvrig det eneste bidraget hvor artist kan glemme tekst og dansetrinn og likevel få ekstra poeng.

15) UNGARN: Compact Disco - Sound Of Our Hearts
Nå har det vært et bra strekk her. Og nå er det ok produsert industripop fra Ungarn. Uinspirert vokal som vasser i sirup trekker ned. Mørkt og deilig arangement i beste Depeche Mode-stil trekker opp. Sterk treer.

16) ØSTERRIKE Trackshittaz - Woki mit deim Popo
Tja og ja. Temmelig masete og überkul rap hvor refrenget minner om publikum på gameshow. Det luller deg i hvert fall ikke i søvn. Jeg er ikke fan, men ser at det kan ha en appell. De får få en sterk toer.

17) MOLDOVA: Pasha Parfeny - Lautar
All ære til vesle Moldova. De sender hvert år morsomme låter med artister som gir alt og ser ut til å ha det kjempegøy på scenen. De er i tillegg flinke til å bruke elementer fra sin egen musikalske kultur. Så også i denne fengende festlåten med Balkan-sound. Deilig komp og fine tradisjonelle detaljer hever låten til over middels. Arrangementet er imidlertid sterkere enn hovedmelodien. Digger dansingen.

18) IRLAND: Jedward - Waterline
Jedward prøver seg igjen etter fjorårets heldige åttendeplass. Denne gang minner de om C-3PO fra Star Wars. Anmasende og slitsomt, men energinivået imponerer. Send likevel en god tanke til moren til de to tvillingene.

Les også:

Tooji testet MGP-arenaen i Baku

- De prøver å bringe oss til taushet

Les alt om MGP her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale
Siste nytt
07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00VerdenJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10VerdenKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00NorgeNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15NorgePrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale
Populært