Meny

NATO-landene enige om afghansk sikkerhet

MEKTIGE:NATO-ledere samlet til fotografering sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Afghanistans president Hamid Karzai mandag. I slutterklæringen fra toppmøtet i Chicago fastslår USAs president Barack Obama og hans allierte at den militære tilbaketrekningen fra Afghanistan skal være fullført innen utgangen av 2014. Dette skal skje gradvis og på en forsvarlig måte, understrekes det. Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO-landene er enige om å overlate ansvaret for sikkerheten i Afghanistan til afghanerne selv innen midten av neste år. Dermed er NATO i gang med en utmarsj som ifølge alliansen selv ikke lar seg snu.

I slutterklæringen fra toppmøtet i Chicago mandag fastslår USAs president Barack Obama og hans allierte at den militære tilbaketrekningen fra Afghanistan skal være fullført innen utgangen av 2014. Dette skal skje gradvis og på en forsvarlig måte, understrekes det.

Samtidig får NATOs militære sjefer ordre om å begynne planlegging av opplæring, rådgivning og annen hjelp i Afghanistan også etter 2014.

– Når afghanerne reiser seg, skal de ikke bli stående alene, sier president Obama.

– Vi vil ikke la afghanerne i stikken, tilføyer Storbritannias statsminister David Cameron.

Men NATO har ifølge nyhetsbyrået AFP problemer med å overtale Pakistan til å gjenåpne en viktig forsyningsrute til Afghanistan. Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen håper ifølge nyhetsbyrået DPA at en avtale med regjeringen i Islamabad om en slik gjenåpning kan være på plass om kort tid. Men Pakistans president Asif Ali Zardari skal ikke ha lovet fri passasje for NATO-forsyningene.

Les også: NATO-allierte kan forsvinne

NATO starter byggingen av rakettforsvar i Europa

Les flere nyheter

Populært