NATO-allierte kan forsvinne

NATO holder møte i Chicago. Med uttrekningen fra Afghanistan kan alliansen miste viktige allierte. Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix
NATO holder møte i Chicago. Med uttrekningen fra Afghanistan kan alliansen miste viktige allierte. Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix

Et NATO på full fart ut av Afghanistan risikerer å miste viktige samarbeidspartnere fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det kan selvfølgelig skje. Vi har jo hatt NATO tungt engasjert i områder utenfor medlemslandenes kjerneareal i over 20 år, sider utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han sikter til operasjoner blant annet på Balkan, ti år i Afghanistan og oppdraget i Libya. Med samarbeidspartnere utenfor medlemslandene som spenner fra Sverige og Russland til Kirgisistan og Turkmenistan, er det uklart hva som vil skje fremover.

Ut av Afghanistan

På toppmøtet i Chicago har NATO-lederne diskutert exitstrategien fra Afghanistan. Oppmerksomheten snus nå stadig mer innover mot det som en gang var alliansens kjerneoppgave: forsvaret av Europa.

– Jeg mener NATO fortsatt skal være satt opp til å håndtere situasjoner som det i Libya og på Balkan. Samtidig er selve hovedoppgaven vår forsvar og stabilisering av Europa, sier Støre.

Utenriksministeren er likevel ikke urolig for at Norge og de andre NATO-medlemmene kommer til å sitte med en større regning om samarbeidspartnere trekker seg ut.

– Det tror jeg ikke nødvendigvis, andre land har jo finansiert operasjoner som nå er over eller går mot slutten.

Les også: NATO starter byggingen av rakettforsvar i Europa

Spare

Bare i Afghanistan regner regjeringen med å spare inn over én milliard kroner årlig når de norske kampstyrkene nå trekkes ut av landet.

Kun en liten enhet vil være igjen og bistå med opplæring og rådgivning for den afghanske hæren og politiet.

Men samarbeidspartnere utenfor de 28 medlemslandene er fortsatt viktige for en forsvarsallianse som nå vil begynne utplasseringen av første fase av et rakettskjold som til slutt skal dekke hele Europa.

– Disse partnerne er viktige for NATO, og vi vil fortsette å jobbe for at de blir med oss på veien videre. Dette er jo land vi nå har samarbeidet med i en årrekke, og mange kan ha interesse av å fortsette dette.

Les også: Truer med ny kald krig

-USA-press for å få Norge til å godta rakettskjold

Les flere nyheter

Personvernpolicy