Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Politiet avslo nødanrop fra Utøya

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telefonen ble bare lagt på da en skrekkslagen gutt ringte nødtelefon fra Utøya til politiet.

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Politiet la på nødtelefonen som kom fra en gutt på Utøya. 18-årige Marte Fevang Smith hørte samtalen der de lå i skjul ved Kjærlighetsstien.

- Vi er 11 personer som sitter på huk. En av dem får kontakt med politiet. Jeg hører at det svares "Nei, det er en bombe i Oslo" når han sier at det skytes på Utøya, sier Smith.

Ordvekslingen finner endog sted to ganger før sentralbordet bryter kontakten med den skrekkslagne gutten, forteller 18-åringen.

- Jeg skjønte ikke hvorfor han skulle ringe politiet. Men jeg så frykten i øynene hans og skjønte da mer.

Hun befant seg da på Kjærlighetsstien med ti andre og ser gjerningsmannen komme mot dem.

- Han sier: "Hvor faen er han?" han skyter alle med et par sekunders mellomrom til han skyter meg. Det blir svart. All lyd forsvinner. Du skjønner ikke hva som skjer.

Tiltaltes forsvarer Geir Lippestad ber Smith fortelle om hvordan Breivik opførte seg de gangene hun så ham.

- Han var veldig rolig. Han oppførte seg som om det var en helt vanlig ting å gjøre, som om han skulle klippe plenen, sier hun om øyeblikket Breivik skyter en gutt på Teltplassen.

- Han så veldig mye rundt seg. Han sa det veldig rolig, men høyt og bestemt, forteller hun om ordene Breivik ytrer. Smith trodde han da lette etter AUFs leder Eskil Pedersen.

- Det virket som om han tok seg veldig god tid da han skjøt, sier hun.

- En gutt sier: "Jeg dør"

Etter at hun selv ble skutt lå hun og sang inne i hodet for å beholde roen. Smith anslår at hun ble liggende en halv times tid på Kjærlighetsstien.

- Det neste jeg husker er at jeg hører flere smell, at noen rundt meg lager noen lyder som jeg ikke skjønner helt hva er.

- Jeg prøver å snu meg mot lydene. Jeg ser en hånd, noen som strekker ut en hånd og en gutt som sier "jeg dør". Jeg klarer ikke å bevege meg. Han ligger oppå meg og blir tyngre og tyngre.

- Jeg prøver å se noen som levde, men kunne ikke se noe. Litt lengre unna hører jeg noen lyder.

18-åringen fra Nøtterøy blir skutt en gang i venstre side av hodet. De hun var sammen med blir alle drept.

Hun forsøker å reise seg, men ramler flere ganger.

- Jeg ville jo gjerne at de rundt meg skulle leve, så jeg prøvde å få kontakt. Men det var ingen som svarte meg.

- Etter en god stund klarte jeg halvveis å reise meg, så jeg dro meg opp den lille bakken og et par meter inn i skogen. Men det var så bart... Jeg visste at jeg ikke ville klare å svømme for jeg klarte så vidt å gå. Jeg holdt på å gi opp.

Reddet til Rocketeltet

- Så ser jeg noen personer stå i skogkanten. En gutt fra Vestfold bærer på en gutt som er skadd i beina, ei jente og en gutt til. Jenta kommer bort til meg og spør om jeg har falt siden jeg blør fra hodet. Jeg svarer at jeg er skutt.

Jenta kan førstehjelp, beroliger henne og sier at hun vet hva som skal gjøres. Den skadde gutten hun ser, er Hussein Kazemi som vitnet tidligere mandag.

Les også: - Jeg skal tilbake til Utøya

Smith blir hjulpet inn i Rocketeltet, og her blir hodeskaden forbundet.

Mens hun sitter her hører de smellene på øya, de hører båter og helikopterlyd.

I åpningen ser hun refleksen på foten og de store mørke skoene som hun kjenner igjen.

- Men personen går bare videre. Vi er fortsatt livredde og skjønner ikke hva som skjer.

- Etter en stund hører vi en høy stemme rope: "Det er politiet!" Jeg er nok en gang sikker på at vi skal dø, og han kommer inn i teltet.

Den andre jenta spør om han skal skyte dem. Politimannen blir stående og stusse litt, men klarer så å berolige de skrekkslagne ungdommene.

Mot slutten av mandagen skal også Renate Tårnes vitne. Hennes telefonsamtale med politiet mens Breivik skyter ungdommene i Kafébygget ble avspilt på en av rettssakens første dager.

Les også: Så kjæresten bli drept

I den samtalen holdes linjene åpne. På opptaket hører man skuddsalvene i bakgrunnen mens mannen på sentralbordet beroliger og holder kontakten med Tårnes som hadde sett kjæresten bli skutt før hun flykter inn i bygget.

Les flere nyheter

Populært