Meny

NATO starter byggingen av rakettforsvar i Europa

NATO gjør som amerikanerne ønsker og starter byggingen av et rakettskjold i Europa, opplyste generalsekretær Anders Fogh Rasmussen (t.v.) søndag kveld. Her sammen med USAs president Barack Obama. Foto. Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne i NATO ble i natt enige om å starte byggingen av første fase i et rakettskjold over Europa, på tross av russiske protester.

– Vi har erklært at et missilforsvar over Europa blir realisert, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på en pressekonferanse søndag kveld amerikansk tid.

Planen alliansens ledere nå er enige om innebærer et rakettskjold som skal dekke NATO-landene samt store deler av Europa.

– Vi investerer i en felles sikkerhet og vi gjør det sammen, noe som vil gjøre kostnadene langt mindre, fortsatte Fogh Rasmussen.

Les også: Truer med ny kald krig

Russiske protester

Russland har protestert kraftig mot planene om et rakettskjold i Europa og har truet med å sikte inn sine taktiske atomvåpen mot installasjoner tilknyttet skjoldet dersom det blir en realitet. Russiske ministre holdt seg også borte fra NATO-toppmøtet selv om de var invitert.

– Vi vil fortsette dialogen med Russland på dette området, men samtidig må vi tenke på vår egen sikkerhet. Den kan være truet i fremtiden av langdistanseraketter, mener Fogh Rasmussen.

Han ville på pressekonferansen ikke gå i detaljer på hvilke nasjoner han sikter til, men mange ser på Iran og Nord-Korea som trusler om de utvikler langdistanseraketter og fullgode atomvåpen.

Les også: -USA-press for å få Norge til å godta rakettskjold

Ingen norske løfter

– Vår invitasjon til Russland står fortsatt fast; vi vil gjerne ha dem med i dette samarbeidet og jeg mener det er i deres beste interesse også. Forhåpentligvis innser de dette etter hvert, sier Fogh Rasmussen.

Forsvaret opplyser til NTB at Norge ikke har gitt noen konkrete løfter i forhold til utplassering av raketter til skjoldet. Mange ser på norske fregatter som en mulig plattform.

På søndagens toppmøte ble også NATO-landenes ledere enige om å kjøpe inn fem ubevæpnede droner til overvåking av europeisk luftrom.

Det var også enighet om å satse på felles roboter for rydding og uskadeliggjøring av improviserte veibomber, og for fortsatt maritimt samarbeid om bekjempelse av pirater langs kysten av Afrika. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært